Charakterystyka pojemników gastronomicznych typu GN (Gastro Norm) i ich zastosowanie w gastronomii. Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych.
Podstawowym wyposażeniem wielu lokali gastronomicznych są różnego rodzaju naczynia i narzędzia kuchenne, które są nieodłącznym elementem pracy w kuchni podczas produkcji gastronomicznej. Jednym z takich naczyń są różnego rodzaju pojemniki typu Gastro Norm (GN). Mają przestronne zastosowanie nie tylko w branży spożywczej, w szczególności w branży gastronomicznej, ale również i w handlu. Są to pojemniki o różnej wielkości i głębokości, co też ich wymiary są znormalizowane i określone w normach PN-EN. Przyjrzymy się bliżej tym pojemnikom w niniejszym artykule z dziedziny gastronomii i technologii gastronomicznej.
W branży gastronomicznej, czy w branży handlowej bardzo ważne jest to, aby żywność była przechowywana w odpowiednich pojemnikach, które spełniają aspekty związane z bezpieczeństwem żywności. Do przechowywania żywności i nie tylko idealnie nadają się pojemniki typu GN, czyli pojemniki gastronomiczne Gastro Norm. Spełniają one kwestie związane z bezpieczeństwem żywności, jeśli chodzi o kontakt żywności z materiałem, z którego są wykonane pojemniki gastronomiczne przeznaczone m.in. do przechowywana żywności. Takie pojemniki powinny być na wyposażeniu różnych zakładów gastronomicznych, ale również placówek handlowych, w których sprzedaje się żywność, która wymaga przechowywania jej w warunkach chłodniczych.
O tych pojemnikach będzie mowa w niniejszym krótkim artykule, w którym dowiemy się:
Nie wiedziałam o tym :)
OdpowiedzUsuń