Przejdź do głównej zawartości

Charakterystyka pojemników gastronomicznych typu GN (Gastro Norm) i ich zastosowanie w gastronomii. Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych.

Podstawowym wyposażeniem wielu lokali gastronomicznych są różnego rodzaju naczynia i narzędzia kuchenne, które są nieodłącznym elementem pracy w kuchni podczas produkcji gastronomicznej. Jednym z takich naczyń są różnego rodzaju pojemniki typu Gastro Norm (GN). Mają przestronne zastosowanie nie tylko w branży spożywczej, w szczególności w branży gastronomicznej, ale również i w handlu. Są to pojemniki o różnej wielkości i głębokości, co też ich wymiary są znormalizowane i określone w normach PN-EN. Przyjrzymy się bliżej tym pojemnikom w niniejszym artykule z dziedziny gastronomii i technologii gastronomicznej.

W branży gastronomicznej, czy w branży handlowej bardzo ważne jest to, aby żywność była przechowywana w odpowiednich pojemnikach, które spełniają aspekty związane z bezpieczeństwem żywności. Do przechowywania żywności i nie tylko idealnie nadają się pojemniki typu GN, czyli pojemniki gastronomiczne Gastro Norm. Spełniają one kwestie związane z bezpieczeństwem żywności, jeśli chodzi o kontakt żywności z materiałem, z którego są wykonane pojemniki gastronomiczne przeznaczone m.in. do przechowywana żywności. Takie pojemniki powinny być na wyposażeniu różnych zakładów gastronomicznych, ale również placówek handlowych, w których sprzedaje się żywność, która wymaga przechowywania jej w warunkach chłodniczych.
O tych pojemnikach będzie mowa w niniejszym krótkim artykule, w którym dowiemy się:
  • czym są pojemniki gastronomiczne typu GN (Gastro Norm) i z czego są one wykonane;
  • jakie są znormalizowane wymiary pojemników typu GN;
  • jakie jest ich zastosowanie m.in. w branży gastronomicznej.


Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Stres świąteczny i presja świąteczna. Jak sobie z tym poradzić, by święta były dla nas mniej stresujące i trudne? Psychologia.

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.