Przejdź do głównej zawartości

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Wiele potraw, czy też deserów, ale także wiele różnych zakąsek oraz sałatek warzywnych serwuje się z różnymi sosami, czy to na zimno, czy też na gorąco. Wiele kuchni narodowych słynie z różnych rodzajów sosów m.in. kuchnia niemiecka (np. Grüne-Sauce-Krauter / Frankfurter Grüne Soße, czyli zielony sos frankfurcki), francuska, azjatycka, czy też np. kuchnia włoska. Każde sosy przyrządza się w różny sposób, a w kulinariach i w technologii gastronomicznej wyróżniamy wiele rodzajów sosów i technik sporządzania. O tym będzie mowa w niniejszym wpisie, w którym dowiecie się nie tylko o tym, z jakich składników przyrządza się sosy, ale także jakie wyróżniamy rodzaje sosów. Także dowiecie się o tym, jakie przykładowe kuchnie narodowe słyną z różnych rodzajów sosów. Na mojej stronie znajdują się obecnie przepisy kulinarne na przyrządzenie sosu pomidorowego, czyli sosu w wersji na gorąco (w przepisie na gołąbki z ryżem i mięsem mielonym) i dipu czosnkowo-koperkowego (sos w wersji na zimno), choć z pewnością pojawią się jeszcze na mojej stronie (blogu) wiele innych przepisów kulinarnych na przyrządzenie sosów.



Komentarze

  1. O sosie demi glace słyszę pierwszy raz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, wiele sosów jest dla mnie nowością. Ostatnio dużo kombinuję z sosami i staram się tworzyć nowe. Najczęściej tworzę śmietanowe, mięsne i na pomidorach. :) Beszamelowy dodaję zawsze do zapiekanki makaronowej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super temat :) przeczytałam z wielkim zainteresowaniem :) sos może sprawić, że danie będzie smakowało dużo lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos chrzanowy na zimno, to coś, co smakuje mi najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciągle mam w planach zrobienie sosu holenderskiego, ale jakoś do tego nie dochodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam ponownie Patryku. Kilka z nich z chęcia wypróbuję, choćby tego sosu holenderskiego. Dawno nie jadłam jajek w sosie chrzanowym. Babcia zawsze robiła bardzo dobry. Ten sos demi glace również wydał mi się ciekawy. Moja mama robiła pyszną tortille z ostrym czerwonym sosem ale już dokładnie nie pamiętam jak go robiła. Do mięsa zawsze robię ciemny sos pieczeniowy. Spokojnej nocy

    OdpowiedzUsuń
  7. Matko, jak mogłam przegapić ten wpis! Tyle lat człowiek gotuje i niby się orientuje, ale kilku sosów nigdy nawet nie jadłam, a co dopiero przyrządzałam (np. cumberland, mousseline a nawet demi-glace). A masz moze na swoim blogu wypróbowany przepis na któryś z nich?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na moim blogu znajduje się jedynie przepis na sos pomidorowy i dip czosnkowo-koperkowy. Jak będę tworzył wpis o zastosowaniu różnych sosów w kulinariach, podam kilka przepisowych przepisów na niektóre sosy 🙂 I powiem Ci też jedno - nic nie szkodzi, że nie próbowałaś i nie przyrządzałaś wszystkich sosów, a tyle lat gotujesz. Ja też. I to nie umniejsza naszych umiejętności kulinarnych, bo umiejętność gotowania nie polega na wszechwiedzy i umiejętności gotowania wszystkiego, bo nie ma nawet kucharzy, którzy by wszystko umieli gotować, ja też. Nie umiem robić sushi bo raz, że nigdy tego nie robiłem, a po drugie to nie moja specjalność, choć interesuję się różnymi kuchniami narodowymi i regionalnymi. Życia by mi nie starczyło, gdybym miał wszystko robić z książek kucharskich, wszystkie dania kuchni narodowej gotować i jeszcze z różnych blogów. Nawet jeśli przyrządzasz często np. sosy ciemne i jasne, to też okej. Jeśli ktoś nie uczuje się na siłach, by przyrządzać sosy z wyższej półki, nic nie szkodzi. To nie umniejsza osiągnięć kulinarnych! Ja jestem za prostotą i przygotowaniem prostych i łatwych dań. Są dania, które już próbowałem z różnych kuchni narodowych i regionalnych (np. dania kuchni austriackiej, niemieckiej - to, co mnie najbardziej interesuje kulinarnie zawodowo) a także są dania, których w ogóle nie robiłem. Są dania i sosy na bazie alkoholi - ja, że nie przepadam za alkoholem, nigdy nie przyrządzałem dań i nie zamierzam. Na pewno podzielę się różnymi jeszcze przepisami na sosy 🙂
      Pozdrawiam cieplutko i od serducha 🤗😘💖

      Usuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.