Oferta darmowych e-booków mojego autorstwa, które można u mnie nabyć.
Jeśli jesteście zainteresowani otrzymaniem mojego e-booka, kliknij Pobierz ebooka.
Tytuł e-booka: "Chemia w żywności z punktu widzenia nauk o żywności, bezpieczeństwa żywności i prawa żywnościowego"
Data premiery: 22.04.2022 r.
E-book składa się z dwóch rozdziałów poświęconych tej tematyce.
W pierwszym rozdziale dowiesz się m.in. czym jest chemia i czym zajmuje się dziedzina tj. chemia żywności, o zanieczyszczeniach w żywności oraz o prawie żywnościowym, które reguluje kwestie związane z tym, o chemii zawartej w żywności, czyli o różnych składnikach pokarmowych, a także o różnych zjawiskach fizyko-chemicznych, jakie zachodzą w naszej żywności.
W drugim rozdziale dowiesz się o substancjach dodatkowych do żywności i ich funkcji w technologii żywności, jakie prawo żywnościowe reguluje kwestie związane z dodatkami do żywności i czy należy się faktycznie ich bać. Także dowiesz się o enzymach spożywczych. Jakie enzymy stosuje się w technologii żywności oraz jakie prawo reguluje kwestie związane ze stosowaniem ich w technologii żywności.
Tytuł e-booka: "Mity o żywności. Obalenie różnych popularnych mitów na temat żywności"
Data premiery: 24.05.2022 r.
E-book składa się z 9 rozdziałów. W każdym rozdziale jest mowa o jednym z wybranych przeze mnie dość popularnych mitów na temat żywności, gdzie wyjaśniłem, czy dany mit jest prawdziwy, czy nie, opierając się wyłącznie na faktach i wiedzy naukowej.
W e-booku obaliliśmy 9 powszechnych znanych nam mitów m.in. o szkodliwości mleka, GMO, kawy, właściwościach odchudzających produktów typu "Light", czy mit związany z żywnością ekologiczną.
Tytuł e-booka: "Christmas Recipes. Organizacja spotkania wigilijnego i przepisy na potrawy i desery świąteczne"
Data premiery: 06.12.2023 r.
E-book mojego autorstwa, jak i autorki bloga Fotokulinaria by Claudia Jordan, która współtworzyła naszego e-booka o tematyce związanej ze świętami Bożego Narodzenia, w którym zawarliśmy porady dotyczące organizacji przyjęcia okolicznościowego, jakim jest spotkanie wigilijne nie tylko w domu, ale również w zakładach gastronomicznych. E-book zawiera również różne przepisy kulinarne na dania świąteczne, napoje i desery, które proponujemy do serwowania na spotkaniu wigilijnym, a także porady dotyczące tego, jak zdrowo przeżyć święta Bożego Narodzenia. E-book składa się z dwóch rozdziałów. W pierwszym rozdziale omówiono kwestie związane z organizacją spotkań wigilijnych w domu i w lokalach gastronomicznych. Omówiono, czym są przyjęcia okolicznościowe, jak powinno wyglądać proces zamawiania i realizowania usługi gastronomicznej związanej z organizacją spotkania wigilijnego w lokalu gastronomicznym, ale także omówiono w niniejszym rozdziale bardzo ważne aspekty związane z organizacją spotkania wigilijnego w domu i w lokalu gastronomicznym, gdzie dowiecie się co nieco o tym, jak powinno się nakryć stół na spotkanie wigilijne - jakie elementy nakrycia stołu powinny pojawić się na stole wigilijnym, jak ułożyć sztućce i naczynia stołowe na stole wigilijnym, jakie dekoracje można użyć podczas nakrywania stołu wigilijnego, przykładowe sposoby składania serwetek, które stanowią ważny element dekoracyjny stołu konsumenckiego, a także, w jakiej kolejności serwować dania, czy też podano przykładowe menu świąteczne, które pomoże w planowaniu menu świątecznego podczas organizacji spotkania wigilijnego. W drugim rozdziale znajdziecie rozmaite przepisy kulinarne na różne dania świąteczne, desery i napoje, które proponujemy Państwu uwzględnić podczas planowana menu świątecznego, czy to w domu, czy to w zakładzie gastronomicznym. Poświęciliśmy osoby dział dotyczący zasad, które pomogą Państwu w zdrowy sposób przetrwać święta Bożego Narodzenia. Zawarliśmy różne porady psychologiczne i żywieniowe, które sprawią, że nasze święta nie będą źródłem problemów zdrowotnych związanych z przejedzeniem, czy też negatywnych emocji, uczuć, czy też presji świąt, które przyczyniają się do złego samopoczucia psychicznego związanego z okresem świątecznym. Dowiecie się, jak stawiać jasne granice i jak być asertywny, kiedy ktoś zada nam niewygodne pytania związane z naszym życiem osobistym podczas spotkania wigilijnego, ktoś będzie komentował nasz wygląd, preferencje żywieniowe, czy też poruszał kwestie związane z polityką, które napędzają kłótnie przy stole wigilijnym. Także jak stawiać granice i być asertywny, kiedy ktoś naciska nas, by zjeść dokładkę potrawy, na którą my nie mamy ochoty.