Przejdź do głównej zawartości

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Chciałbym podzielić się z Państwem kolejnym postem związanym z obsługą konsumenta w gastronomii. Przedstawię Wam 3 wybrane przeze mnie sposoby układania sztućców na talerzu podczas konsumpcji i po konsumpcji. Niestety, ale z moich obserwacji wynika, że bardzo mało osób zna lub stosuje w praktyce te sposoby układania sztućców na talerzu, co może być niekiedy kłopotliwe dla kelnera/kelnerki, który zastanawia się, czy zabrać już talerz, czy też podać dokładkę, kiedy konsument o to prosi. Komunikacja pomiędzy klient-konsument musi być prawidłowa, dlatego też warto znać takie zasady i używać ich w praktyce. Na temat układania sztućców na talerzu jest wiele książek o tematyce związanej z gastronomią lub savoir-vivre. W przyszłości opublikuję jeszcze jeden taki wpis, gdzie podam jeszcze inne sposoby układania sztućców na talerzu.

Komentarze

  1. Zgadza się 👉 bardzo mało osób zna lub stosuje w praktyce wskazane przez ciebie sposoby układania sztućców na talerzu. Widać jest to u nas w kraju i poza granicami. Realizując transport międzynarodowy wiem o czym mowa. To nie tylko nasz problem jak niektórzy starają się nam wmówić. Po prostu coraz mniej spożywamy posiłków restauracjach a i tam czasami klient otrzymuje zestaw podstawowy. Łyżkę, nóż i widelec które pozostawiamy na talerzu w nieładzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za poświęcenie swojego czasu na odwiedzenie mojej strony, dodania komentarza, jak i za podzielenie się z nami Twoimi przemyśleniami nt. savoir-vivre. Dziękuję, że dzielisz się z nami Twoimi spostrzeżeniami związanymi z tym zagadnieniem, co muszę się z Tobą zgodzić. Myślę, że ta edukacja powinna być nie tylko w szkole gastronomicznej, ale także edukacja ta powinna być już od najmłodszych lat.

      Pozdrawiam serdecznie i życzę Tobie miłego dnia 😘🙋‍♂️
      Patryk

      Usuń
  2. Die dritte Version kannt ich noch gar nicht. Wieder was gelernt :)
    Liebe Grüße
    Christine

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi Christine 🖐😊

      Danke sehr für deine Kommentar. Ich bin froh, dass dieser Beitrag sehr interessant war und du hast viele hier gewusst 🙂👍 Die dritte Version ist, wenn du Kellner um den nähsten Teller bittest 🙂

      Viele Grüße für dich und Ich schicke dir positive Energie 😘🤗💖
      Patrick

      Usuń
  3. Zasady układania sztućców na talerzu są niezwykle istotne dla harmonijnego przebiegu posiłku i komunikacji między kelnerem a klientem. Właściwe zrozumienie tych zasad może ułatwić obsługę i uniknąć ewentualnych nieporozumień.

    Przedstawienie trzech wybranych przez Ciebie sposobów układania sztućców na talerzu to cenny wkład w edukację gastronomiczną. Faktycznie, nie wszyscy klienci są zaznajomieni z tymi zasadami, co może stwarzać pewne trudności zarówno dla personelu restauracyjnego, jak i dla samych gości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I have read about these conventions before and I agree with you when you say that few people know or use them. In fact, I often wonder if the server at any given restaurant will know them. Maybe at a very fancy restaurant.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie uzupełnić wiedzę, bo o tym, co oznaczają skrzyżowane sztućce to nie wiedziałam. Ale młode kelnerki (albo raczej "dorywcze dziewczęta do roznoszenia dań na weselach") też nie wiedzą, bo ostatnio co sobie odłożyłam sztućce oparte o talerzyk (by dokończyć potrawę po powrocie z parkietu) to mi zabierały talerzyk :-DD

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za ten post. Na pewno warto znać te zasady przy stole :) Miłego popołudnia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Zawartość węglowodanów i błonnika pokarmowego w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.

Psychologia emocji, czyli cztery fazy procesu emocjonalnego. Psychologia.

Zawartość białka i tłuszczy w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.