Przejdź do głównej zawartości

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Chciałbym podzielić się z Państwem kolejnym postem związanym z obsługą konsumenta w gastronomii. Przedstawię Wam 3 wybrane przeze mnie sposoby układania sztućców na talerzu podczas konsumpcji i po konsumpcji. Niestety, ale z moich obserwacji wynika, że bardzo mało osób zna lub stosuje w praktyce te sposoby układania sztućców na talerzu, co może być niekiedy kłopotliwe dla kelnera/kelnerki, który zastanawia się, czy zabrać już talerz, czy też podać dokładkę, kiedy konsument o to prosi. Komunikacja pomiędzy klient-konsument musi być prawidłowa, dlatego też warto znać takie zasady i używać ich w praktyce. Na temat układania sztućców na talerzu jest wiele książek o tematyce związanej z gastronomią lub savoir-vivre. W przyszłości opublikuję jeszcze jeden taki wpis, gdzie podam jeszcze inne sposoby układania sztućców na talerzu.

Komentarze

  1. Zgadza się 👉 bardzo mało osób zna lub stosuje w praktyce wskazane przez ciebie sposoby układania sztućców na talerzu. Widać jest to u nas w kraju i poza granicami. Realizując transport międzynarodowy wiem o czym mowa. To nie tylko nasz problem jak niektórzy starają się nam wmówić. Po prostu coraz mniej spożywamy posiłków restauracjach a i tam czasami klient otrzymuje zestaw podstawowy. Łyżkę, nóż i widelec które pozostawiamy na talerzu w nieładzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za poświęcenie swojego czasu na odwiedzenie mojej strony, dodania komentarza, jak i za podzielenie się z nami Twoimi przemyśleniami nt. savoir-vivre. Dziękuję, że dzielisz się z nami Twoimi spostrzeżeniami związanymi z tym zagadnieniem, co muszę się z Tobą zgodzić. Myślę, że ta edukacja powinna być nie tylko w szkole gastronomicznej, ale także edukacja ta powinna być już od najmłodszych lat.

      Pozdrawiam serdecznie i życzę Tobie miłego dnia 😘🙋‍♂️
      Patryk

      Usuń
  2. Die dritte Version kannt ich noch gar nicht. Wieder was gelernt :)
    Liebe Grüße
    Christine

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi Christine 🖐😊

      Danke sehr für deine Kommentar. Ich bin froh, dass dieser Beitrag sehr interessant war und du hast viele hier gewusst 🙂👍 Die dritte Version ist, wenn du Kellner um den nähsten Teller bittest 🙂

      Viele Grüße für dich und Ich schicke dir positive Energie 😘🤗💖
      Patrick

      Usuń
  3. Zasady układania sztućców na talerzu są niezwykle istotne dla harmonijnego przebiegu posiłku i komunikacji między kelnerem a klientem. Właściwe zrozumienie tych zasad może ułatwić obsługę i uniknąć ewentualnych nieporozumień.

    Przedstawienie trzech wybranych przez Ciebie sposobów układania sztućców na talerzu to cenny wkład w edukację gastronomiczną. Faktycznie, nie wszyscy klienci są zaznajomieni z tymi zasadami, co może stwarzać pewne trudności zarówno dla personelu restauracyjnego, jak i dla samych gości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I have read about these conventions before and I agree with you when you say that few people know or use them. In fact, I often wonder if the server at any given restaurant will know them. Maybe at a very fancy restaurant.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie uzupełnić wiedzę, bo o tym, co oznaczają skrzyżowane sztućce to nie wiedziałam. Ale młode kelnerki (albo raczej "dorywcze dziewczęta do roznoszenia dań na weselach") też nie wiedzą, bo ostatnio co sobie odłożyłam sztućce oparte o talerzyk (by dokończyć potrawę po powrocie z parkietu) to mi zabierały talerzyk :-DD

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za ten post. Na pewno warto znać te zasady przy stole :) Miłego popołudnia

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety nie każdy przestrzega tych zasad.
    Zachowanie przy stole, też pozostawia wiele do życzenia.
    Serdeczności zostawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolację staram się jeść przed 18. Skorzystam z propozycji. Pozdrawiam 🥀

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio byłam na wyjeździe zagranicznym i zauważyłam, że nikt z polskich gości nie wie jak układa się sztućce po skończonym posiłku...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.