Witam wszystkich na moim blogu 🖐😊

Czym się interesuję zawodowo?
Interesuje się szeroko pojętą gastronomią i kulinariami. Wiedzę na temat gastronomii i kulinariów zdobyłem w szkole gastronomicznej, ucząc się o technologii gastronomicznej i towaroznawstwie żywności, czy też o podstawach żywienia człowieka. Głównym obszarem moich zainteresowań zawodowych to różne kuchnie narodowe, szczególnie krajów niemieckojęzycznych, a także organizacja żywienia w gastronomii. Tym się w szczególności specjalizuję zawodowo. Pracując w handlu w branży spożywczej, mam możliwość także wykorzystywania mojej wiedzy z dziedziny towaroznawstwa żywności, a doświadczenie zawodowe zdobyłem w różnych zakładach żywienia zbiorowego, także odbywając praktyki zawodowe.
Prócz gastronomii i sztuki kulinarnej, interesuje się przede wszystkim dietetyką, technologią żywności i żywieniem człowieka, a także historią gastronomii i sztuki kulinarnej.
Czym się interesuję pozazawodowo?
Psychologią. To coś, co mnie najbardziej ciekawi i interesuje. Praktycznie rzecz mówiąc, ona jest wszechobecna w naszym życiu. Dzięki psychologii można zrozumieć mechanizmy rządzące ludzką psychiką, nasze zachowania, emocje, osobowość. Także zainteresowania związane z żywieniem człowieka łączę z psychologią, dlatego też interesuje mnie psychologia żywienia, która łączy dwie dziedziny - żywienia i psychologii. Bardzo ciekawi mnie psychologia osobowości, społeczna, relacji, kliniczna, a także psychologia rozwoju człowieka. Także psychologię sprzedaży wykorzystuje się w gastronomii i w handlu, czyli w branżach, które są związane zawodowo ze mną. Interesuje mnie także filozofia stoicka, która jest bardzo przydatna w naszym obecnym życiu, co też ma duże powiązanie z psychologią, co z tego powodu staram się wykorzystywać filozofię stoicką do swojego życia.
Stale poszerzam swoją wiedzę i rozwijam zainteresowania poprzez czytanie wielu artykułów, a także książek o tematyce związanej z moim obszarem zainteresowań zawodowych i pozazawodowych.
W wolnych chwilach lubię oglądać filmy historyczne, programy kulinarno-podróżnicze, oglądam różne video na YouTube na kanałach związanych z psychologią, filozofią i rozwojem osobistym oraz uwielbiam słuchać muzykę, która stale gości w moim życiu. Nie można zapomnieć o gotowaniu i pieczeniu ciast. To moje ulubione zajęcia w każdych wolnych chwilach.
O czym jest mój blog i dla kogo jest skierowany?
Mój blog jest o gastronomii i psychologii. O kulinariach, o żywności oraz o żywieniu człowieka i organizacji żywienia w gastronomii. To miejsce, gdzie będę miał okazję dzielić się z Państwem moją wiedzą, doświadczeniem związanym z pracą w branży gastronomicznej i handlowej, a także moimi zainteresowaniami.
Mój blog nie tylko jest skierowany do osób zainteresowanych kulinariami, żywieniem człowieka, żywnością, czy też gastronomią, ale również dla uczniów szkół gastronomicznych oraz osób związanych z branżą gastronomiczną. Jeśli interesujesz się psychologią, to tutaj także zawsze znajdziesz coś ciekawego z tej dziedziny na mojej stronie. Uwielbiam dzielić się swoją wiedzą z innymi, dlatego też w tym miejscu znajdziesz wiele ciekawych, a zarazem fachowej wiedzy z obszaru tematyki związanej z moim blogiem. Będzie mi miło Ciebie zagościć na moim blogu.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do ponownych odwiedzin,
Patryk
specjalista ds. gastronomii i kulinariów,
dyplomowany kucharz, sprzedawca
dyplomowany kucharz, sprzedawca