Przejdź do głównej zawartości

5 dość popularnych dań z różnych kuchni narodowych, które serwuje się na święta Wielkanocne. Wielkanocne dania różnych kuchni narodowych.

W różnych krajach obchodzi się święta wielkanocne. Są różne zwyczaje i tradycje wielkanocne w różnych krajach, także różnice te dotyczą obszaru kulinariów. Każdy kraj słynie z różnych dań, czy też produktów, a także wyrobów cukierniczych, które pojawiają się na stole wielkanocnym. W niniejszym wpisie bliżej przyjrzymy się różnym kuchniom narodowym, jeśli chodzi o dania świątecznie, które są przygotowywane na święta wielkanocne. W niniejszym wpisie z dziedziny sztuki kulinarnej i gastronomii dowiemy się o przykładowych daniach z różnych kuchni narodowych, które podaje się na święta Wielkanocne.

Doskonale znamy różne dania kuchni polskiej, które są serwowane na święta wielkanocne. Żur lub barszcz biały, jajka, także i jajka faszerowane, wędliny, babki, mazurek,  czy też sałatka jarzynowa. Takie dania, produkty spożywcze, czy też wyroby cukiernicze pojawiają się na święta wielkanocne. Inaczej święta wielkanocne będą obchodzone w innych krajach, co też, chociażby zobaczymy różnice kulinarne. I tak na przykład w Polsce w Wielką Sobotę święci się w koszyku różne pokarmy. Tym nazywamy święconką wielkanocną (koszyk wielkanocny). Podobny zwyczaj panuje jedynie w niektórych częściach świata, np. w Karyntii, w Bawarii, czy też np. w południowym Tyrolu (tym obrzędem nazywamy po niemiecku Speisensegnung, czyli błogosławienie pokarmów wielkanocnych). Koszykiem wielkanocnym nazywamy w języku niemieckim der Osterkorb lub die Fleischweihe. Nie wszystkie dania wielkanocne, które znamy w Polsce, są znane w innych krajach. Każdy kraj słynie z różnych dań kuchni narodowych, w szczególności kuchni regionalnych, które są serwowane na święta wielkanocne. I takim przykładem są Włochy, gdzie każdy region słynie z różnych dań, które są serwowane na święta wielkanocne. W niniejszym wpisie przyjrzymy się bliżej różnym kuchniom narodowym, gdzie poznamy pięć różnych wybranych dań charakterystycznych dla danej kuchni narodowej, które są serwowane na święta wielkanocne. Być może i Was jakieś dnia zaciekawią i zechcecie je wypróbować.
 

Komentarze

  1. Witaj Patryku :)Fajnie to zebrałaś/zebrałeś! Święta Wielkanocne naprawdę smakują inaczej w zależności od kraju – aż człowiek ma ochotę zrobić sobie międzynarodowy stół! Polska klasyka zawsze w sercu, ale taki włoski torta pasqualina albo hiszpańskie potrawki też kuszą. :) pozdrawiam Ania z Norwegia I reszta swiata ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć ;) Trochę spóźnione ale... Wesołych Świąt ♥ Mam nadzieję, że święta minęły ci miło ;)
    Pozdrawiam serdecznie 🤗
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci serdecznie za odwiedziny, jak i za Twoje życzenia świąteczne. Święta ogólnie minęły mi bardzo dobrze. Mam też nadzieję, że u Ciebie również takie święta były :)
      Również Cię pozdrawiam serdecznie :-* B <3

      Usuń
  3. Bardzo interesujący wpis. Może w przyszłym roku się zainspiruje i zrobię coś z innej kuchni?
    Wszystkiego dobrego po świętach 🙂🪻

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierożki z farszem na bazie jagnięciny-czyli kuchnia włoska, mnie zaintrygowała.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny wpis :) bardzo lubię poznawać zwyczaje kulinarne w innych krajach :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Patryku, fajny i inspirujący wpis kulinarny. Ciekawe te potrawy wielkanocne w innych krajach. Ta grecka zupa brzmi dobrze. Lubię kuchnię grecką i hiszpańską.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam Was cieplutko,
    jestem wdzięczny za Wasze wspaniałe i pozytywne komentarze. Miło mi jest, gdy mogę zainteresować Was różnymi kuchniami narodowymi. Cieszę się, że ten wpis Wam się spodobał :) Dzięki temu wiem, jakie wpisy Was interesują :)
    Pozdrawiam Was cieplutko :-*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.