Przejdź do głównej zawartości

Potrawy kuchni węgierskiej - Brassói aprópecsenye, Lángos, Halászlé, Hortobágyi palacsinta i Pörkölt. Sztuka kulinarna, gastronomia.

Jedną z wielu kuchni narodowych środkowoeuropejskich jest kuchnia węgierska (węg. magyar konyhaművészet). Kuchnia węgierska charakteryzuje się wieloma daniami, które są przyprawione na bazie papryki czerwonej w proszku. Z kuchni węgierskiej znamy najczęściej dania tj. zupa gulaszowa, czy też gulasz. W niniejszym wpisie z dziedziny gastronomii i sztuki kulinarnej poznamy kilka charakterystycznych dań dla kuchni węgierskiej, z których znane są Węgry. 

W niniejszym wpisie kulinarnym nt. kuchni węgierskiej przyjrzymy się pięciu dań charakterystycznych dla kuchni węgierskiej tj. Brassói aprópecsenye, Lángos, Halászlé, Hortobágyi palacsinta i Pörkölt. Krótko omówimy, czym są te wcześniej wspomniane przeze mnie dania kuchni węgierskiej, z których słyną Węgry. Kuchnię węgierską jeszcze poznamy w osobnym wpisie, w którym poznamy różne dania, desery, czy też napoje charakterystyczne dla kuchni węgierskiej. To tyle na wstępie, więc przejdźmy teraz do omówienia kilku charakterystycznych dla Węgier dań kuchni węgierskiej.


Komentarze

  1. Chętnie zjadłabym coś z kuchni węgierskiej :)
    Zapraszam do mnie na rozdanie z okazji 10 rocznicy bloga! ♥
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  2. Patryku na wstępie bardzo serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze pod rozdziałami. Cieszę się, że Cię wciąga i że się podoba. Już jest następny. Miałam przerwę, bo jak wiesz łaziłam po górach. Uwielbiam kuchnie węgierska. Masz wyczucie, bo akurat robię leczo 😄😄😄 Langosze też uwielbiam. Wspaniałości. Czekam niecierpliwie na kolejne wpisy pt. kuchnia węgierska. U nas w Krakowie jest świetna restauracja na Grodzkiej o nazwie Balaton, gdzie serwują super dania węgierskie. Super post, dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  3. I am not familiar with Hungarian cuisine. Thank you so much for sharing, Patryk

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiem Ci, że kuchni tego kraju jest mi kompletnie obca. Szkoda, bo przecież Polak Węgier dwa bratanki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przypomniały mi się węgierskie smaki... Wiele z nich jadłam, i to w oryginale, np. halaszle to wręcz magiczne wspomnienie, bo się szarpnęliśmy na tę zupę w wypasionej restauracji przy słynnych łaźniach w Budapeszcie...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.