Przejdź do głównej zawartości

Arbuz - wartość odżywcza i energetyczna, jego historia i zastosowanie kulinarne

Arbuz to kolejne dość znany przez nas owoc, który sezonowo pojawia się w handlu, którego możemy kupić w całości lub pokrojonego na ćwiartki. Choć z botanicznego punktu widzenia jest owocem, to arbuz klasyfikuje się jako warzywo dyniowate, choć również w towaroznawstwie żywności klasyfikujemy jako owoc południowy. Arbuz był znany już dość dawno, o czym będzie jeszcze wzmianka historyczna związana z tym owocem. Ponieważ jest produktem sezonowym, warto go spożywać nie tylko z uwagi na jego walory smakowe, ale również z uwagi na dużą wartość odżywczą, a ponieważ arbuz jest doskonałym źródłem wody, to także dostarczamy wodę do organizmu wraz ze spożyciem arbuza, co nawadnia nasz organizm. Zawiera dużo przeróżnych składników odżywczych, dlatego też na temat arbuza będzie poświęcony niniejszy wpis, w którym zawarto dość ciekawe, a zarazem dość istotne informacje na temat tego owocu z towaroznawczego i żywieniowego punktu widzenia. W niniejszym wpisie także omówiono zastosowanie arbuza w kulinariach oraz mały wycinek historii związanej z tym owocem. 


Komentarze

  1. Bardzo ciekawe informacje o tym pysznym owocu.
    Jego zaletą jest również to, że można go spożywać bezkarnie, bez obawy o wysoką kaloryczność. Ja osobiście uwielbiam arbuzy.
    Pozdrawiam Cię serdecznie w to upalne popołudnie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Arbuza kocham miłością bezgraniczną! Zawsze zacieram ręce z radości gdy zaczyna się na niego sezon.
    I nie wiedziałam że jest raczej z rodziny dyniowatych..

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe informacje! Oj arbuzy to ja uwielbiam- zwłaszcza latem :) Warto wiedzieć, że pestki arbuza są też wyjątkowo zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć Patryk! Super wpis o arbuzie! 🍉 To mega ciekawe, jak ten owoc-warzywo jest wszechstronny - od wartości odżywczych po kulinarne zastosowania. Fajnie, że wspomniałeś też o jego historii. Zawsze miło się dowiedzieć czegoś nowego o takich codziennych smakołykach. Nie ma to jak arbuz w upalny dzień, prawda? Dzięki za dawkę wiedzy i inspiracji kulinarnych! Na zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Watermelon is one of my favorite fruits, for sure. I'm glad to know it's good for me!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma nic lepszego na upały :) bnm

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam Was serdecznie 🖐😊
    Dziękuję, że zechcieliście przeczytać kolejny wpis poświęconemu arbuzowi. Mam nadzieję, że każdy coś ciekawego się dowiedział na temat arbuza.
    Pozdrawiam Was serdecznie i życzę Wam przyjemnego i spokojnego dnia 🤗😘💖

    OdpowiedzUsuń
  8. O proszę, że można robić chłodnik arbuzowy to mi nie przyszło do głowy! A upały nadciągają...

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny na upały, uwielbiam sałatki z arbuzem w upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy post ! Dziś rano właśnie zastanawiałam się nad wartością arbuza i miałam zamiar o tym poczytać. Zaglądam na twój blog - a tu proszę: Arbuz ! Dziękuję :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Stres świąteczny i presja świąteczna. Jak sobie z tym poradzić, by święta były dla nas mniej stresujące i trudne? Psychologia.

Podsumowanie bieżącego roku – jak zrobić to w sposób efektywny? Psychologia.