Arbuz to kolejne dość znany przez nas owoc, który sezonowo pojawia się w handlu, którego możemy kupić w całości lub pokrojonego na ćwiartki. Choć z botanicznego punktu widzenia jest owocem, to arbuz klasyfikuje się jako warzywo dyniowate, choć również w towaroznawstwie żywności klasyfikujemy jako owoc południowy. Arbuz był znany już dość dawno, o czym będzie jeszcze wzmianka historyczna związana z tym owocem. Ponieważ jest produktem sezonowym, warto go spożywać nie tylko z uwagi na jego walory smakowe, ale również z uwagi na dużą wartość odżywczą, a ponieważ arbuz jest doskonałym źródłem wody, to także dostarczamy wodę do organizmu wraz ze spożyciem arbuza, co nawadnia nasz organizm. Zawiera dużo przeróżnych składników odżywczych, dlatego też na temat arbuza będzie poświęcony niniejszy wpis, w którym zawarto dość ciekawe, a zarazem dość istotne informacje na temat tego owocu z towaroznawczego i żywieniowego punktu widzenia. W niniejszym wpisie także omówiono zastosowanie arbuza w kulinariach oraz mały wycinek historii związanej z tym owocem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!


Bardzo ciekawe informacje o tym pysznym owocu.
OdpowiedzUsuńJego zaletą jest również to, że można go spożywać bezkarnie, bez obawy o wysoką kaloryczność. Ja osobiście uwielbiam arbuzy.
Pozdrawiam Cię serdecznie w to upalne popołudnie...
Arbuza kocham miłością bezgraniczną! Zawsze zacieram ręce z radości gdy zaczyna się na niego sezon.
OdpowiedzUsuńI nie wiedziałam że jest raczej z rodziny dyniowatych..
Bardzo ciekawe informacje! Oj arbuzy to ja uwielbiam- zwłaszcza latem :) Warto wiedzieć, że pestki arbuza są też wyjątkowo zdrowe.
OdpowiedzUsuńCześć Patryk! Super wpis o arbuzie! 🍉 To mega ciekawe, jak ten owoc-warzywo jest wszechstronny - od wartości odżywczych po kulinarne zastosowania. Fajnie, że wspomniałeś też o jego historii. Zawsze miło się dowiedzieć czegoś nowego o takich codziennych smakołykach. Nie ma to jak arbuz w upalny dzień, prawda? Dzięki za dawkę wiedzy i inspiracji kulinarnych! Na zdrowie!
OdpowiedzUsuńWatermelon is one of my favorite fruits, for sure. I'm glad to know it's good for me!
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego na upały :) bnm
OdpowiedzUsuńWitam Was serdecznie 🖐😊
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zechcieliście przeczytać kolejny wpis poświęconemu arbuzowi. Mam nadzieję, że każdy coś ciekawego się dowiedział na temat arbuza.
Pozdrawiam Was serdecznie i życzę Wam przyjemnego i spokojnego dnia 🤗😘💖
O proszę, że można robić chłodnik arbuzowy to mi nie przyszło do głowy! A upały nadciągają...
OdpowiedzUsuńŚwietny na upały, uwielbiam sałatki z arbuzem w upalne dni :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy post ! Dziś rano właśnie zastanawiałam się nad wartością arbuza i miałam zamiar o tym poczytać. Zaglądam na twój blog - a tu proszę: Arbuz ! Dziękuję :))
OdpowiedzUsuń