Przejdź do głównej zawartości

10 popularnych mitów żywieniowych - część 1. Żywność i żywienie człowieka.

Na temat żywności i żywienia pojawiło się bardzo wiele mitów, w których ludzie wierzą. Niestety, w wielu książkach, czy w czasopismach, a także w internecie znajdziemy wiele niesprawdzonych źródeł informacji na temat żywności i żywienia, dlatego bardzo ważna jest edukacja żywieniowa, która pozwoli w sposób rzetelny i oparty na faktach omówić kwestie związane z żywnością i żywieniem. Dość istotne jest to, aby weryfikować każde źródła informacji, jakie pojawiają się w internecie, czy też w czasopismach. Wiara w takie mity żywieniowe doprowadza do podejmowania różnych działań z tym związane, jak chociażby wprowadzanie radykalnych zmian żywieniowych na skutek przeczytanych różnych niesprawdzonych informacji odnoszących się do żywienia lub żywności, jak np. nagłe wykluczenie z diety przez osoby zdrowe produktów zbożowych z uwagi na powszechny mit związany z glutenem i jego szkodliwością. Choć są osoby, które nie mogą spożywać produktów, które są źródłem glutenu z przyczyn zdrowotnych, to jednak panuje powszechne o przekonanie o tym, że wszyscy powinni zrezygnować z produktów zbożowych, które są źródłem glutenu, co nie ma poparcia naukowego.
Co powoduje, że ludzie wierzą w takie mity żywieniowe, czy też na temat żywności? Z psychologicznego punktu widzenia możemy powiedzieć o myśleniu stereotypowym, czyli uproszczenia, uogólnianie, generalizacja, czyli schemat poznawczy, który wynika na podstawie własnych poglądów, przekonań, obserwacji, a także przyjmowanie wzorców i poglądów przez inne osoby. Także możemy powiedzieć o typowym błędzie poznawczym, jaki wyróżniamy w psychologii społecznej, czyli efekt przekonania. To typowy błąd poznawczy, który jest związany z oceną naszych argumentów na podstawie konkluzji, które wynikają z naszymi własnymi poglądami, przekonaniami, a nie na podstawie logicznych argumentów opartych na faktach. To typowy błąd poznawczy związany z naszymi przekonaniami. O mitach na temat żywności poświęciłem e-booka, w którym zawarłem 9 popularniejszych mitów nt. żywności. Tam bardzo szeroko wyjaśniałem, czy dany mit jest prawdziwy, opierając się na wielu publikacjach, a także podałem wskazówki, gdzie najlepiej szukać źródeł informacji na temat żywności i żywienia człowieka.
Mitów na temat żywienia i żywności jest bardzo wiele, dlatego też wybrano dziesięć, a zarazem dość popularnych mitów, które możemy usłyszeć na temat żywienia, które zostaną przedstawione w dwóch częściach wpisów poświęconych mitom żywieniowym. W pierwszej części wpisu na temat mitów żywieniowych przedstawiono pięć pierwszych bardzo popularnych mitów żywieniowych, które zostaną obalone na podstawie aktualnej wiedzy z zakresu nauk o żywności i żywieniu człowieka.




Przypisy:

Komentarze

  1. Tak, znam te wszystkie mity. Ale najbardziej drażni mnie ten o ziemniakach! I jak muszę się tłumaczyć z tego, że jem będąc na diecie. A w ziemniakach najgorsze są dodatki jak masło czy sosik,a ja tego nie używam więc gotowe ziemniaczki chętnie jem 😁🤗

    OdpowiedzUsuń
  2. Skąd się biorą takie mity :D Warto naprawdę warto weryfikować wszystkie informacje, by nie zostać wprowadzonym w błąd. Świetny wpis, bardzo inspirujący!

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam te mity i cóż szczerze mówiąc nie przejmuję się nimi :) najlepsze co możemy zrobić to zachować zdrowy rozsądek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle przeczytałam z przyjemnością :-) A mit o jedzeniu najpóźniej około 18 przetestowałam na sobie - ZAWSZE potem robię się głodna i MUSZĘ coś przekąsić, zwłaszcza gdy siedzę do późna na blogach oglądając, co moi znajomi i przyjaciele dzisiaj ugotowali :-DD Buźka!

    OdpowiedzUsuń
  5. W dobie internetu, gdzie łatwo natknąć się na niesprawdzone źródła, taka wiedza jest na wagę złota. Dziękuję za ten wpis, który pomaga w lepszym zrozumieniu zdrowego odżywiania i zachęca do krytycznego myślenia. Edukacja żywieniowa jest kluczowa dla naszego zdrowia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam Was serdecznie 🖐😊
    Chciałbym Wam podziękować za Wasze odwiedziny i komentarze odnoszące się do tematu związanego z mitami żywieniowymi. Cieszy mnie to, że ten temat bardzo Wam się spodobał. Gorąco zachęcam do przeczytania drugiego wpisu, w którym podzieliłem się kolejnymi mitami związanymi z żywieniem, jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji tego wpisu przeczytać.
    Pozdrawiam Was cieplutko i od serducha 🤗😘

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.