Przejdź do głównej zawartości

Nazwy zakładów żywienia zbiorowego w języku niemieckim. Namen von Gastronomiebetriebe auf Deutsch. Język niemiecki zawodowy w gastronomii.

W pierwszej części wpisu związanym z językiem obcym zawodowym w gastronomi, jeśli chodzi o nazewnictwo różnych lokali gastronomicznych (zakładów żywienia zbiorowego), przedstawiono listę różnych nazw lokali gastronomicznych (zakładów żywienia zbiorowego) w języku angielskim. [1] W drugiej części wpisu o tej tematyce zostanie przedstawiona lista nazw różnych zakładów gastronomicznych (zakładów żywienia zbiorowego), ale tym razem w języku niemieckim. Chcąc odwiedzić zakład gastronomiczny lub pracować w różnych lokalach gastronomicznych w krajach niemieckojęzycznych (DACHL) warto wiedzieć, jak nazywają się po niemiecku różne nazwy różnych lokali gastronomicznych.

W kolejnych wpisach z działu języka obcego zawodowego w gastronomii będzie mowa o przepisach kulinarnych, czyli o recepturach na różne dania, napoje, czy też desery w języku niemieckim i angielskim. Zostanie przedstawiony zestaw słownictwa niemieckiego i angielskiego, które zawierają obcojęzyczne przepisy kulinarne.


Przypisy:
[1] Nazwy zakładów żywienia zbiorowego w języku angielskim. Names of catering establishments in English. Język angielski zawodowy w gastronomii.

Komentarze

  1. Tyle lat nauki niemieckiego a tylko niektóre znałam, warto wzbogacić swój słownik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Choć nie lubię tego języka, a raczej nie podoba mi się po prostu, to przyznaję, że te informacje mogą się przydać wszystkim tym, którzy będą w potrzebie, aby z nich skorzystać, na przykład będąc w podróży.
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale, że dzielisz się kolejnym językiem, super było poznać nowe słówka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, że kontynuujesz temat języka obcego w gastronomii! To mega przydatne, zwłaszcza dla osób, które planują pracę lub podróże do krajów niemieckojęzycznych. Czekam z niecierpliwością na następne wpisy, bo taka znajomość fachowego słownictwa to klucz do sukcesu w branży gastronomicznej :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja to Patryczku przekieruję do mojej bratanicy Zuzianki, bo ona jedzie we wrześniu na Erasmusa do Niemiec. Ona studiuje niemiecki, ale nigdy nie mówiła, że uczyli się o takich praktycznych rzeczach, tylko ciągle tkwią w meandrach staro-wysoko-niemieckiego (czy cóś tam). Czółko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam Was cieplutko 🤗
    Dziękuję za Waszą obecność na moim blogu. Cieszę się, że z miłą chęcią zechcieliście odwiedzić mojego bloga i poznać nową tematykę mojego wpisu.
    I zapraszam Was do ponownych odwiedzin, gdzie będziecie mieli okazję poznać kolejne ciekawostki z języka obcego w gastronomii.
    Pozdrawiam Was cieplutko i ślę Wam pozytywną energię 🤗🥰

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję dobrej znajomości języka. Ja niem nie cierpię, bo okropnie brzmi. Jeszcze bardziej nie cierpię rosyjskiego. Turecki też mnie dobija. Koreański zaczęty i mam nadzieję, że w końcu ogarnę wymowę bo alfabet mają nawet znośny. Hiszpański i francuski bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.