Przejdź do głównej zawartości

Vorbehandlung von Lebensmittel, czyli obróbka wstępna żywności. Nazwy różnych technik obróbki wstępnej żywności w języku niemieckim. Język niemiecki zawodowy w gastronomii.

Ostatnio opublikowałem dla Was wpis na mojej stronie (blogu), w którym przedstawiłem różne nazwy technik obróbki wstępnej w żywności w języku angielskim, czyli tłumaczenie różnych nazw technik obróbki wstępnej żywności na język angielski [1]. Jeśli chcemy zapoznać się ze słownictwem gastronomicznym, jakie używa się w krajach niemieckojęzycznych w branży gastronomicznej, to warto także znać różne nazwy technik obróbki wstępnej w języku niemieckim. To bardzo przydatne słownictwo przede wszystkim dla osób chcących pracować w branży gastronomicznej w krajach niemieckojęzycznych, jak i również dla osób, których chcą wypróbować róże przepisy kulinarne z niemieckojęzycznych stron internetowych kulinarnych. 

W niniejszym wpisie przedstawię listę słownictwa języka niemieckiego, które dotyczą nazw różnych technik obróbki wstępnej żywności.  W kolejnych wpisach z zakresu języka obcego zawodowego w branży gastronomicznej przedstawię koleją część słownictwa języka angielskiego, jak i niemieckiego, które będą dotyczyć nazw różnych czynności kulinarnych podczas przygotowywania potraw (produkcji gastronomicznej).


Przypisy:

[1] Pretreatment of food, czyli obróbka wstępna żywności. Nazwy różnych technik obróbki wstępnej żywności w języku angielskim. Język angielski zawodowy w gastronomii.

Komentarze

  1. Znajomość języków przydaje się w każdej branży. Dobrze, że teraz jest taki nacisk na ich naukę. Za moich czasów języka obcego zaczynaliśmy się uczyć dopiero od 4 klasy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie miałam niemieckiego zawodowego w szkole, a to dlatego, że należałam do klasy średnio-zaawansowanej, natomiast angielski wysoko-zaawansowany i tam miałam co nieco z języka zawodowego. Nigdy nie przykładałam się do niemieckiego , o ironio, bo teraz rozmawiam na co dzień w języku, który brzmi bardzo podobnie. Np. czyszczenie to po niderlandzku : reinigen. (czyt. rajnyhen) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, że można się u Ciebie doedukować... Ja poczekam na język angielski, bo za niemieckim nie przepadam, dla mnie jest taki zgrzytający dla ucha :) Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znam niemieckiego, ale trochę wiedzy w języku obcym z zakresu gastronomii zawsze się może przydać :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie
    Wspaniały wpis. Teraz znajomość języków jest bardzo przydatna, warto się ich uczyć :) Świetnie że inspirujesz do doskonalenia siebie, nauka języków to świetny rozwój. Niestety nie znam niemieckiego, zawsze uczyłam się angielskiego. Świetny bardzo inspirujący wpis :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.