Przejdź do głównej zawartości

Co kiedyś ludzie jedli, czyli krótka historia żywienia człowieka na przestrzeni różnych epok historycznych. Historia żywności i sztuki kulinarnej.

Kolejny wpis postanowiłem opublikować z dziedziny historii sztuki kulinarnej i żywności, w którym poruszę temat związany z dietą dawnego człowieka w różnych przykładowych epokach historycznych, które wybrałem i zaprezentowałem w poniższych grafikach. Jedną z dziedzin historii, jest historia sztuki kulinarnej i żywności, która jest ciekawa i fascynująca, gdzie możemy dowiedzieć się, jak kiedyś ludzie się odżywiali w różnych epokach historycznych, jak gotowano, jak produkowano żywność i skąd pochodzi nasza żywność. Naukowcy ciągle badają dawny styl życia i żywienia ludzi w różnych epokach historycznych. Dzięki temu możemy dowiedzieć się, co ludzie jedli od początków ludzkości. Wiemy doskonale o tym, że nie tylko dieta człowieka zmieniła się na przestrzeni lat, ale także sztuka kulinarna oraz produkcja żywności. Żywność już od dawna była importowana, a nowoczesne technologie pozwoliły nam w ułatwieniu produkcji żywności. Ponieważ nie było jeszcze wówczas lodówek, to ludzie wymyślali różne metody konserwacji żywności, aby szybko się nie psuła. Choć wiemy doskonale o tym, że otyłość i inne choroby żywieniowozależne wynikają przede wszystkim ze złego stylu odżywiania się i małej aktywności fizycznej, problemy żywieniowe mieli ludzie już od wielu lat, gdzie nie tylko ludzie cierpieli na problemy z układem pokarmowym, ale również ludzie cierpieli na głód, otyłość i choroby żywieniowozależne. Także problemem związanym z żywieniem było obżarstwo, które niejednokrotnie kończyło się przykrymi konsekwencjami zdrowotnymi, a nawet życia. 
W poniższych grafikach przedstawię krótki zarys historii dawnego stylu odżywiania się w przykładowych epokach historycznych. Dowiesz się, co ludzie jedli w danych czasach. Jeśli jeszcze chciałbyś dowiedzieć się o ciekawostkach historycznych związanych z żywnością i kulinariami, to zachęcam gorąco do odwiedzenia wpisu, w którym podałem kilka dość ciekawych i interesujących ciekawostek związanych z żywnością i kulinariami z punktu widzenia historii sztuki kulinarnej i żywności [1].





Przypisy:

Komentarze

  1. Bardzo ciekawy wpis, przeczytałam z ogromnym zainteresowaniem! To, że w średniowieczu ludzi bali się pić wodę przez różne choroby jest zrozumiałe, ale trzeba sobie wyobrazić ile alkoholu oni spożywali i jak często mieli ból głowy od odwodnienia :O

    OdpowiedzUsuń
  2. wow ciekawe co za czasy, jak by to było dzisiaj jakby tylko piwkowali ludzie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ciekawy post!!! Przeczytałam z wielkim zainteresowaniem i dziękuję Ci za możliwość poszerzenia mojej wiedzy w tym zakresie. Pozdrawiam Cię serdecznie 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci za bardzo miłe słowa oraz za to, że poświęciłaś swój cenny czas na przeczytanie i napisanie komentarza. Bardzo cieszę się z tego, że ten wpis bardzo Cię zainteresował, co pozwoliło Ci dostarczyć kolejnej dawki wiedzy z dziedziny historii żywności i sztuki kulinarnej. Postaram się jeszcze kilka postów o podobnej tematyce napisać, które również Cię zainteresują 🤗

      Pozdrawiam Cię również serdecznie 🖐👦❤
      Patryk

      Usuń
  4. Bardzo interesujący post :) ciekawa jestem jak za kilka stuleci zostanie podsumowany nasz obecny sposób odżywiania :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Zawartość węglowodanów i błonnika pokarmowego w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.

Psychologia emocji, czyli cztery fazy procesu emocjonalnego. Psychologia.

Zawartość białka i tłuszczy w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.