Pretreatment of food, czyli obróbka wstępna żywności. Nazwy różnych technik obróbki wstępnej żywności w języku angielskim. Język angielski zawodowy w gastronomii.
Jedną z obróbek, jaką wyróżnia się w sztuce kulinarnej i w technologii gastronomicznej, jest obróbka wstępna żywności. O niej była już mowa na mojej stronie (blogu), gdzie we wpisie napisałem, czym jest obróbka wstępna żywności, jaki jest podział obróbki wstępnej żywności oraz jakie są przykładowe techniki rozdrabniania warzyw [1]. Nazwy różnych technik obróbki wstępnej mają również w języku angielskim, czy też w języku niemieckim. Warto je znać, jeśli zamierzamy pracować za granicą w branży gastronomicznej lub będziemy chcieli wypróbować przepis kulinarny z anglojęzycznej bądź też niemieckojęzycznej strony internetowej, gdzie w opisie wykonania potrawy pojawiają się wiele fachowych terminologii kulinarnych w języku angielskim lub niemieckim, dlatego też w niniejszym wpisie przedstawię listę nazw różnych technik obróbki wstępnej żywności w języku angielskim (tłumaczenie nazw na język angielski), natomiast w osobnym wpisie podam nazwy różnych technik obróbki wstępnej w żywności w języku niemieckim. W następnych wpisach przedstawię nazwy różnych czynności kulinarnych podczas przyrządzania potraw (produkcji gastronomicznej) w języku niemieckim i angielskim.
Przypisy:
Ah jak ja lubię tutaj do Ciebie przychodzić, zawsze wracają wspomnienia ze szkoły :) Pamiętam , jak musiałam od linijki kroić marchewkę, haha nie zapomnę tego nigdy! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie ♥
o! Dziękuję za przypomnienie nie których słówek, fajna taka pigółka wiedzy:)
OdpowiedzUsuń