Przejdź do głównej zawartości

Pretreatment of food, czyli obróbka wstępna żywności. Nazwy różnych technik obróbki wstępnej żywności w języku angielskim. Język angielski zawodowy w gastronomii.

Jedną z obróbek, jaką wyróżnia się w sztuce kulinarnej i w technologii gastronomicznej, jest obróbka wstępna żywności. O niej była już mowa na mojej stronie (blogu), gdzie we wpisie napisałem, czym jest obróbka wstępna żywności, jaki jest podział obróbki wstępnej żywności oraz jakie są przykładowe techniki rozdrabniania warzyw [1]. Nazwy różnych technik obróbki wstępnej mają również w języku angielskim, czy też w języku niemieckim. Warto je znać, jeśli zamierzamy pracować za granicą w branży gastronomicznej lub będziemy chcieli wypróbować przepis kulinarny z anglojęzycznej bądź też niemieckojęzycznej strony internetowej, gdzie w opisie wykonania potrawy pojawiają się wiele fachowych terminologii kulinarnych w języku angielskim lub niemieckim, dlatego też w niniejszym wpisie przedstawię listę nazw różnych technik obróbki wstępnej żywności w języku angielskim (tłumaczenie nazw na język angielski), natomiast w osobnym wpisie podam nazwy różnych technik obróbki wstępnej w żywności w języku niemieckim. W następnych wpisach przedstawię nazwy różnych czynności kulinarnych podczas przyrządzania potraw (produkcji gastronomicznej) w języku niemieckim i angielskim. 


Przypisy:

[1] Technologia gastronomiczna - obróbka wstępna brudna i czysta. Rozdrabnianie warzyw i owoców w trakcie obróbki wstępnej czystej podczas przyrządzania potraw w zakładach gastronomicznych

Komentarze

  1. Ah jak ja lubię tutaj do Ciebie przychodzić, zawsze wracają wspomnienia ze szkoły :) Pamiętam , jak musiałam od linijki kroić marchewkę, haha nie zapomnę tego nigdy! :D
    Pozdrawiam Cię serdecznie ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. o! Dziękuję za przypomnienie nie których słówek, fajna taka pigółka wiedzy:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.