Przejdź do głównej zawartości

Pretreatment of food, czyli obróbka wstępna żywności. Nazwy różnych technik obróbki wstępnej żywności w języku angielskim. Język angielski zawodowy w gastronomii.

Jedną z obróbek, jaką wyróżnia się w sztuce kulinarnej i w technologii gastronomicznej, jest obróbka wstępna żywności. O niej była już mowa na mojej stronie (blogu), gdzie we wpisie napisałem, czym jest obróbka wstępna żywności, jaki jest podział obróbki wstępnej żywności oraz jakie są przykładowe techniki rozdrabniania warzyw [1]. Nazwy różnych technik obróbki wstępnej mają również w języku angielskim, czy też w języku niemieckim. Warto je znać, jeśli zamierzamy pracować za granicą w branży gastronomicznej lub będziemy chcieli wypróbować przepis kulinarny z anglojęzycznej bądź też niemieckojęzycznej strony internetowej, gdzie w opisie wykonania potrawy pojawiają się wiele fachowych terminologii kulinarnych w języku angielskim lub niemieckim, dlatego też w niniejszym wpisie przedstawię listę nazw różnych technik obróbki wstępnej żywności w języku angielskim (tłumaczenie nazw na język angielski), natomiast w osobnym wpisie podam nazwy różnych technik obróbki wstępnej w żywności w języku niemieckim. W następnych wpisach przedstawię nazwy różnych czynności kulinarnych podczas przyrządzania potraw (produkcji gastronomicznej) w języku niemieckim i angielskim. 


Przypisy:

[1] Technologia gastronomiczna - obróbka wstępna brudna i czysta. Rozdrabnianie warzyw i owoców w trakcie obróbki wstępnej czystej podczas przyrządzania potraw w zakładach gastronomicznych

Komentarze

  1. Ah jak ja lubię tutaj do Ciebie przychodzić, zawsze wracają wspomnienia ze szkoły :) Pamiętam , jak musiałam od linijki kroić marchewkę, haha nie zapomnę tego nigdy! :D
    Pozdrawiam Cię serdecznie ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. o! Dziękuję za przypomnienie nie których słówek, fajna taka pigółka wiedzy:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Zawartość węglowodanów i błonnika pokarmowego w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.

Psychologia emocji, czyli cztery fazy procesu emocjonalnego. Psychologia.

Zawartość białka i tłuszczy w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.