Jakie psychofizyczne cechy pracownika gastronomii są bardzo potrzebne w branży gastronomicznej z punktu widzenia psychologii pracy. Psychologia.
Mieliście już okazję przeczytać mój wpis, który był poświęcony różnym stanowiskom pracy w różnych zakładach gastronomicznych (zakładach żywienia zbiorowego), gdzie także wspomniałem o tym, jak ważna jest umiejętność wykorzystywania wiedzy z obszaru zarządzania oraz psychologii zarządzania zasobami ludzkimi [1]. Na temat zarządzania zasobami ludzkimi z psychologicznego punktu widzenia z pewnością poświęcę osobny wpis, natomiast w tym wpisie poruszę kolejną kwestię związaną z doborem pracowników do branży gastronomicznej, którzy nie tylko mają dużą wiedzę i umiejętności w pracy na różnych stanowiskach związanych z gastronomią, ale także posiadają bardzo przydatne cechy psychofizyczne w branży gastronomicznej, gdyż branża gastronomiczna jest jedną z wielu branż, gdzie nie tylko występuje praca pod presją czasu, ale także praca w gastronomii jest bardzo obciążająca psychiczne i fizycznie. Także w tej branży występuje duży stress w miejscu pracy. Warto widzieć, że brak dobrej organizacji w pracy, jak i odpowiedniego zarządzania ze strony pracodawcy, a także brak work-life balance, nieodpowiednie radzenie sobie z sytuacjami stresującymi w pracy, wyczerpanie psychiczne i fizyczne może doprowadzić również do wypalenia zawodowego, o czym także na ten temat poświęciłem osobny wpis na mojej stronie (blogu) [2]. Także dużym atutem będzie motywacja pracowników do poszerzenia swojej wiedzy z obszaru, którego dotyczy praca na różnym stanowisku pracy, a także wysoka kultura osobista, umiejętności komunikacyjne z innymi ludźmi, pomysłowość, kreatywność, jak i pasja. Jeśli uwielbiasz gotować i jest to Twoja pasja, to można również wykorzystać w pracy kucharza, która będzie dobrym atutem. Na wielu stanowiskach pracy określa się różne cechy psychofizyczne pracowników. Tym zajmuje się m.in. psychologia pracy. Ta dziedzina dotyczy wszelkich aspektów psychologicznych związanych z organizacją i zarządzania zasobami ludzkimi w środowisku pracy. W niniejszym wpisie skupimy się na różnych cechach psychofizycznych, które są potrzebne w branży gastronomicznej na różnych stanowiskach pracy. Przykładowe cechy psychofizyczne pracowników gastronomii zaprezentowałem w poniższej grafice.
Przypisy:
[1] Stanowiska pracy w zakładach żywienia zbiorowego
[2] Wypalenie zawodowe. Czym jest i czym się objawia? Psychologia.
Witam serdecznie
OdpowiedzUsuńBranża gastronomiczna zdecydowanie do najłatwiejszych nie należy. Jednak wiem, że każda praca ma swoje wady i zalety :) Wspaniały wpis, bardzo interesujący i ciekawy temat został poruszony, przeczytałam twój artykuł z największą przyjemnością :)
Pozdrawiam
Tak jak Klaudia wyżej napisała, gastronomia do najłatwiejszych nie należy, a cechy które wymieniłeś przydadzą się prawie na każdym stanowisku, w dzisiejszych czasach i tym wyścigu szczurów. Bardzo fajne zestawienie, poruszyłeś interesujący temat!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię bardzo serdecznie :)
Stres jest cieniem naszego życia i to niestety chyba w każdej branży.
OdpowiedzUsuńOj tak, tutaj najgorsza jest chyba praca na czas i pod presją... Mój syn 3 lata pracował w restauracji (co prawda jako kelner) i nie wytrzymał tego, stąd wiem, jak ciężka i odpowiedzialna jest ta praca. A jednocześnie może być życiowa pasją :-)
OdpowiedzUsuń