Przejdź do głównej zawartości

Jakie psychofizyczne cechy pracownika gastronomii są bardzo potrzebne w branży gastronomicznej z punktu widzenia psychologii pracy. Psychologia.

Mieliście już okazję przeczytać mój wpis, który był poświęcony różnym stanowiskom pracy w różnych zakładach gastronomicznych (zakładach żywienia zbiorowego), gdzie także wspomniałem o tym, jak ważna jest umiejętność wykorzystywania wiedzy z obszaru zarządzania oraz psychologii zarządzania zasobami ludzkimi [1]. Na temat zarządzania zasobami ludzkimi z psychologicznego punktu widzenia z pewnością poświęcę osobny wpis, natomiast w tym wpisie poruszę kolejną kwestię związaną z doborem pracowników do branży gastronomicznej, którzy nie tylko mają dużą wiedzę i umiejętności w pracy na różnych stanowiskach związanych z gastronomią, ale także posiadają bardzo przydatne cechy psychofizyczne w branży gastronomicznej, gdyż branża gastronomiczna jest jedną z wielu branż, gdzie nie tylko występuje praca pod presją czasu, ale także praca w gastronomii jest bardzo obciążająca psychiczne i fizycznie. Także w tej branży występuje duży stress w miejscu pracy. Warto widzieć, że brak dobrej organizacji w pracy, jak i odpowiedniego zarządzania ze strony pracodawcy, a także brak work-life balance, nieodpowiednie radzenie sobie z sytuacjami stresującymi w pracy, wyczerpanie psychiczne i fizyczne może doprowadzić również do wypalenia zawodowego, o czym także na ten temat poświęciłem osobny wpis na mojej stronie (blogu) [2]. Także dużym atutem będzie motywacja pracowników do poszerzenia swojej wiedzy z obszaru, którego dotyczy praca na różnym stanowisku pracy, a także wysoka kultura osobista, umiejętności komunikacyjne z innymi ludźmi, pomysłowość, kreatywność, jak i pasja. Jeśli uwielbiasz gotować i jest to Twoja pasja, to można również wykorzystać w pracy kucharza, która będzie dobrym atutem. Na wielu stanowiskach pracy określa się różne cechy psychofizyczne pracowników. Tym zajmuje się m.in. psychologia pracy. Ta dziedzina dotyczy wszelkich aspektów psychologicznych związanych z organizacją i zarządzania zasobami ludzkimi w środowisku pracy. W niniejszym wpisie skupimy się na różnych cechach psychofizycznych, które są potrzebne w branży gastronomicznej na różnych stanowiskach pracy. Przykładowe cechy psychofizyczne pracowników gastronomii zaprezentowałem w poniższej grafice.


Przypisy:

[1] Stanowiska pracy w zakładach żywienia zbiorowego

[2] Wypalenie zawodowe. Czym jest i czym się objawia? Psychologia.

Komentarze

  1. Witam serdecznie
    Branża gastronomiczna zdecydowanie do najłatwiejszych nie należy. Jednak wiem, że każda praca ma swoje wady i zalety :) Wspaniały wpis, bardzo interesujący i ciekawy temat został poruszony, przeczytałam twój artykuł z największą przyjemnością :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jak Klaudia wyżej napisała, gastronomia do najłatwiejszych nie należy, a cechy które wymieniłeś przydadzą się prawie na każdym stanowisku, w dzisiejszych czasach i tym wyścigu szczurów. Bardzo fajne zestawienie, poruszyłeś interesujący temat!
    Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Stres jest cieniem naszego życia i to niestety chyba w każdej branży.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak, tutaj najgorsza jest chyba praca na czas i pod presją... Mój syn 3 lata pracował w restauracji (co prawda jako kelner) i nie wytrzymał tego, stąd wiem, jak ciężka i odpowiedzialna jest ta praca. A jednocześnie może być życiowa pasją :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.