Przejdź do głównej zawartości

Jakie rodzaje pierogów są popularne w różnych kuchniach narodowych? Sztuka kulinarna.

Jedną z dość bardzo popularnych potraw, z których słynie nie tylko kuchnia polska, ale także m.in. kuchnia włoska, hiszpańska, niemiecka, austriacka, rosyjska, litewska, czy chociażby rosyjska, są pierogi. Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów, a każda kuchnia narodowa słynie w różnych rodzajów pierogów, które nie tylko są gotowane, ale także smażone lub pieczone. Pierogi można przyrządzić w różnych rodzajów nadzień, w wersji wytrawnej (m.in. nadzienia mięsnego, rybnego, serowego, warzywnego), a także w wersji na słodko (np. z owocami, z twarogiem na słodko). Pierogi z punktu widzenia technologii gastronomicznej, jak i sztuki kulinarnej przyrządza się w następujących etapach: przygotowanie ciasta pierogowego i nadzienia (farszu), wałkowanie oraz wykrawanie ciasta, nadziewanie (nakładanie farszu na ciasto pierogowe), zlepianie oraz obróbka cieplna (termiczna) pierogów (gotowanie we wodzie, na parze, pieczenie, smażenie). Warto także wiedzieć o tym, iż pierogi już Chińczycy zaczęli przyrządzać, natomiast polskie pierogi ruskie trafiły do Polski z Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia) i stąd też wzięła się nazwa pierogów ruskich od nazwy historycznej krainy północno-zachodniej Ukrainy. O tym wspomniałem we wpisie na temat pochodzenia pierogów ruskich z punktu widzenia historii sztuki kulinarnej i żywności [1]. Każdy kraj ma własne nazwy pierogów i sposób przygotowania, dlatego też w niniejszym wpisie przedstawię różne rodzaje pierogów, z których słyną różne kuchnie narodowe, a także, z jakimi farszami przyrządza się różnego rodzaju pierogi. Na mojej stronie (blogu) także znajdziecie różne przepisy kulinarne na pierogi w wersji wytrawnej, jak i na słodko.




Przypisy:

[1] Pierogi ruskie - pochodzenie z punktu widzenia historii kulinariów

Komentarze

  1. Bardzo ciekawe zestawienie :) ja uwielbiam pierogi w każdej wersji :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne zestawienie, spróbowałabym po pierożku z każdej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe informacje :)
    Pierogi lubię i często zamawiam je w restauracjach.
    Pierogi to też mój najczęstszy wybór, gdy jestem w trasie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie
    Interesujący wpis :) Rewelacyjne ciekawostki i świetne zestawienie. Muszę przyznać, że jeżeli chodzi o pierogi to jestem ich wielką fanką ^^
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierogi, dlatego z wielką przyjemnością przeczytałam te wszystkie informacje o nich. Bardzo ciekawe zestawienie i niezwykle interesujące. Już wcześniej słyszałam o tym, że pierogi ruskie wcale nie są "ruskie" w takim znaczeniu, o jakim się słyszy i cieszę się, że Twoje informacje w tym zakresie tylko potwierdzają tę moją wiedzę. Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham pierogi pod każdą postacią :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy wpis, jak zawsze z resztą! Pamiętam, jak pierwszy raz mój chłopak zapytał mnie o jakieś typowe polskie danie i od razu w mojej głowie pojawiły się pierogi i aby opisać, co to mniej więcej za danie porównałam je do ravioli, haha! Po jakimś czasie poznał pierogi, ale nie został ich wielkim fanem, woli krokiety :D
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm pierogi. Lubię bardzo, zwłaszcza ruskie albo z kapustą i z grzybami. I pierożki samosa, ale niezbyt pikantne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.