Przejdź do głównej zawartości

Technologia gastronomiczna - ciasta biszkoptowe. Sposoby przyrządzania ciast biszkoptowych oraz wady ciast biszkoptowych.

W produkcji gastronomicznej, jak i w produkcji cukierniczej przyrządza się wiele ciast m.in. na bazie ciasta biszkoptowego. W wielu książkach kucharskich, a także na mojej stronie (blogu) można znaleźć wiele przepisów kulinarnych na przyrządzenie różnych ciast na bazie ciasta biszkoptowego. O cieście biszkoptowym będzie właśnie mowa w niniejszym wpisie, gdzie nie tylko omówię, z jakich składników przyrządza się ciasta biszkoptowe oraz w jakich metodach (sposobach) możemy przyrządzić ciasta biszkoptowe z punktu widzenia technologii gastronomicznej. Także podam przykładowy przepis na przyrządzenie ciasta biszkoptowego oraz podam kilka wad ciast biszkoptowych, które są spowodowane niewłaściwym przyrządzaniem (przygotowywaniem) ciasta biszkoptowego lub jego pieczenia (poddania obróbce cieplnej ciasta biszkoptowego). Dobór odpowiednich składników, ich proporcje, a także sposób przyrządzania i pieczenia ciast, a w szczególności ciast biszkoptowych jest bardzo ważne, dlatego też warto o tym pamiętać oraz przestrzegać tego podczas przyrządzania ciast biszkoptowych. 


Komentarze

  1. Ciasta biszkoptowe to dla mnie czarna magia. Mój przyjaciel, również z zawodu kucharz - piecze najlepsze! Dopóki nie wyjechałam do Holandii piekł mi co roku torty urodzinowe ♥ Choć na moją osiemnastkę próbowaliśmy we trójkę z moimi przyjaciółmi, w tym właśnie naszym kucharzem upiec wspólnie tort - trwało to pół nocy, bo drugi biszkopt nam nie wyszedł, a M. uparł się, że musi być tak, a nie inaczej (3 albo 4 warstwowy, nie pamiętam już jego zachcianki :D)
    Mam nadzieję, że dzięki Twoim wskazówkom uda mi się kiedyś upiec ciasto biszkoptowe, a co za tym idzie - zrobić pyszny tort :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto biszkoptowe, oprócz jabłecznika, bardzo często gości na naszym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ich habe auch schon öfters Biskuit gebacken. Leider ist er mir nicht immer so gelungen wie ich es wollte.
    Liebe Grüße zu dir
    Christine

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo przydatny wpis, bo ciasta biszkoptowe to podstawa tortów i rolad :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.