Chciałbym Państwu zaprezentować kolejny przepis kulinarny na placek ziemniaczany, ale w wersji z dodatkiem żółtego sera. Placek ziemniaczany z serem żółtym, który nazywa się friko, jest typowym daniem kuchni włoskiej, a dokładnie kuchni regionalnej Friuli-Wenecji Julijskiej. Jest to ciekawe danie z punktu widzenia kulinarnego, a także punktu widzenia historii sztuki kulinarnej, gdyż o tym daniu wspomniano już w książce pt. "Libro de Arte Coquinaria" autorstwa Martino de Como, XV-wiecznego włoskiego kucharza, który również był szefem kuchni patriarchy Akwileii. Wiele przepisów kulinarnych na anglojęzycznych i niemieckojęzycznych stronach kulinarnych składa się właśnie z głównych składników tj. ziemniaków, sera żółtego i cebuli. Wiele jest przepisów kulinarnych, które można w różny sposób przyrządzić friko. Inspirując się tymi przepisami kulinarnymi, postanowiłem zrobić te danie trochę w inny sposób, a mianowicie wymieszania najpierw wszystkich składników w misce, a następnie usmażenia dużego placka ziemniaczano-serowego na patelni, gdyż w wielu przepisach znajdziemy metodę przyrządzenia tego dania w sposób następujący: najpierw należy zeszklić cebulę posiekaną na oliwie, a następnie dodajemy ziemniaki starte na tarce, następnie ser żółty oraz przyprawy i smażymy placka z dwóch stron. Warto dodać, że jest to duży placek ziemniaczano-serowy o lekko grubej warstwie, którego smażymy na całej patelni. Ja postanowiłem zrobić placek ziemniaczano-serowy o cienkiej grubości. Często frico serwowane jest z dodatkiem polenty. Jeśli również Was zaciekawiło te danie kuchni włoskiej pochodzącego z Friuli, to gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu kulinarnego na te danie według oryginalnego sposobu jego przygotowania lub według mojego sposobu przyrządzenia placka ziemniaczanego z żółtym serem.
Przypomina troszkę placek "po węgiersku", nie wiedziałam że włosi jedzą takie urozmaicone dania, m.in. ziemniaczane. Włochy kojarzyły mi się zawsze z makaronami i pizzą :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe informacje i ciekawy przepis!
Pozdrawiam Cię serdecznie ♥
Bardzo ciekawy przepis i to z bogatą historią. Zastanawia mnie jednak czy bez dodatku mąki placek utrzyma "strukturę"? a gdyby tak ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach?
OdpowiedzUsuńWitam Cię serdecznie 🙋♂️
UsuńW wersji bez mąki utrzymają strukturę, jeśli użyjemy odpowiedniej odmiany ziemniaków, które mają zastosowanie kulinarne do tego typu dań. Można jak najbardziej zetrzeć ser. Każda forma przygotowania tego dania będzie dobra 👍😉
Pozdrawiam Cię cieplutko i z całego serca 🤗😘🧡
Patryk
Placki ziemniaczane bardzo lubię! W wersji z żółtym serem ich jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńTakie placki to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńGood nutritional plate with energy and proteíns for the day.
OdpowiedzUsuńHi, I welcome you on my blog 🙋♂️
UsuńAt the beginning I wanted to thank you for visiting my blog and sharing your comment with us. I hope that you will stay longer on my blog. Thx for nice opinion about this dish. I agree with you that this dish is very nutritious 👍😉
Best regards to you and have a nice and positive day 🙋♂️
Patrick
Zapisuję przepis do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńszybkie i smaczne danie
OdpowiedzUsuńSuper przepis, a ja czesto robie placek po cygansku :) jest niesamowicie dobry :) bedac we Włoszech następnym razem muszę zwrócić uwagę na to danie I spróbować:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)