Przejdź do głównej zawartości

Nazwy czynności związanych z produkcją gastronomiczną, czyli przyrządzaniem potraw w języku niemieckim. Język niemiecki zawodowy w gastronomii.

W pierwszej części wpisu o tematyce związanej z językiem obcym zawodowym w gastronomii omówiłem różne nazwy czynności kulinarnych w produkcji gastronomicznej w języku angielskim [1]. Znajomość języka obcego branżowego jest bardzo ważna, szczególnie jeśli zamierzamy pracować w danej branży za granicą, gdzie używa się danego języka obcego, a także, jeśli chcemy wypróbować różne przepisy kulinarne na różne dania charakterystyczne dla danych kuchni narodowych z obcojęzycznych stron kulinarnych. W tym przypadku potrzebna jest znajomość języka obcego branżowego w dziedzinie gastronomii i kulinariów. W pierwszej części już mieliście Państwo okazję zapoznać się ze słownictwem angielskim, które dotyczyły różnych czynności kulinarnych w produkcji gastronomicznej, czyli przyrządzaniem potraw. 
W niniejszym wpisie poznacie Państwo kolejną porcję słownictwa dotyczącego różnych nazw czynności kulinarnych podczas przyrządzania potraw w produkcji gastronomicznej, ale w języku niemieckim. Jest to bardzo przydatne słownictwo, które przyda się nie tylko osobom zamierzającym pracować w branży gastronomicznej lub pracujących w branży gastronomicznej za granicą, gdzie używa się języka niemieckiego, ale również znajomość tego słownictwa pozwoli na zrozumienie różnych przepisów kulinarnych z różnych niemieckojęzycznych stron kulinarnych. W następnym wpisie z dziedziny języka obcego zawodowego w gastronomii omówię tłumaczenie zawartości kart dań w języku niemieckim i angielskim. Ten wpis również ułatwi zrozumienie oferowanych dań zawartych w kartach dań.


Przypisy:

Komentarze

  1. Szczególnie za granicą takie umiejętności są niezbędne. Bardzo przydatny wpis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkoego dobrego w Nowym Roku :) Bardzo interesujący wpis! Znajomość specjalistycznego słownictwa w językach obcych z zakresu gastronomii to klucz do sukcesu, zarówno w pracy zawodowej, jak i w eksplorowaniu kulinarnych inspiracji z różnych stron świata. Język niemiecki w kontekście kulinarnym z pewnością otwiera drzwi do fascynującego świata niemieckich przysmaków. Czekam z niecierpliwością na kolejne wpisy, szczególnie te dotyczące tłumaczenia kart dań!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały wpis, bardzo inspirujący, pomocny i przydatny. Zawsze miałam problem z tym językiem, no po prostu nie wchodzi mi do głowy :) Same ciekawostki, same potrzebne zwroty, zwłaszcza dla osób z branży ale nie tylko. Można się sporo nauczyć :)
    Pozdrawiam serdecznie, wszystkiego dobrego w nowym roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Znajomość języków przydaje się w każdym zawodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Języka niemieckiego kiedyś uczyłam się bardzo namiętnie, więc dla mnie to była miła powtórka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo przydatne słownictwo! :)
    Pozdrawiam serdecznie, Dollka 🍀

    OdpowiedzUsuń
  7. Cześć Patryku! Bardzo mnie to zaciekawiło, przeczytałam uważnie, bo od czasu, kiedy moja ukochana bratanica studiuje język niemiecki, często szukamy naleciałości niemieckich w naszym potocznym języku. Mieszkamy w Galicji, więc (szczególnie w rzemiośle) jest bardzo dużo zapożyczeń. I teraz dokładnie widać, ile mamy w kulinarnych czynnościach zapożyczeń z niemieckiego. Co ciekawe, "hacken", czyli "siekać" przechowało się u nas w gwarowej nazwie orki na wiosnę, kiedy ziemię się hakuje, tzn. orząc podcina korzenie chwastom :-DD

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj znajomość języków to chyba wszędzie dziś obowiązkowa. Bardzo interesujący wpis Patryku :) Niemiecki niespecjalnie mi się podoba. Moja koleżanka zrobiła kurs przed wyjazdem do pracy w Wiedniu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam Was cieplutko
    Chciałem Wam wszystkim tutaj komentującym podziękować za Wasze przemiłe i bardzo ciekawe komentarze, z którymi z miłą chęcią podzieliliście się ze mną.
    One są nie tylko bardzo ważne dla mnie, ale przede wszystkim bardzo motywują mnie do publikowania kolejnych podobnych wpisów o tematyce związanej z językiem obcym zawodowym w branży gastronomicznej. Jestem Wam za to wdzięczny niezmiernie 🤗
    Pozdrawiam Was wszystkich cieplutko i od serducha 🥰😘💖

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.