Przejdź do głównej zawartości

Przepis kulinarny na ciasto owocowe na maślance z kruszonką

Maślanka to jeden z wielu produktów mlecznych fermentowanych, który ma przeróżne zastosowanie kulinarne. Także maślankę można zastosować do produkcji pieczywa, jak i wyrobu cukierniczego. Chciałbym Państwu zaprezentować przykładowe zastosowanie maślanki do przygotowania wyrobu cukierniczego, jakim jest ciasto owocowe na maślance z dodatkiem kruszonki. Na takie ciasto chciałbym Państwu przedstawić przepis kulinarny w niniejszym wpisie. Sposób przygotowania ciasta jest niezwykle prosty, a także wspaniale smakuje. Do przygotowania tego ciasta można użyć różnych owoców, w szczególności ziarnkowych, jagodowych, czy też pestkowych. Ja przygotowałem ciasto na bazie zmieszanej mąki pszennej z pełnoziarnistą, choć podałem w niniejszym przepisie mąkę pszenną na liście składników. To wspaniała propozycja na przygotowanie ciasta owocowego na bazie maślanki z dodatkiem kruszonki na podwieczorek w formie deseru. 

Komentarze

  1. Bardzo lubię wszelkie ciasta z kruszonką, a tu mamy jeszcze maślankę, więc kolejny super składnik, dlatego z pewnością wypróbuję ten przepis przy najbliższej okazji...

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie klasyki zawsze same się obronią. Do tego przygotowanie proste i szybkie. Lubię takie pomysły. Serdecznie pozdrawiam 😘🌹🌷

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto na maślance napewno smaczne, chętnie bym podjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Owoce i kruszonka to cudowne zestawienie :) ciasta na maślance jeszcze nie robiłam, ale to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To brzmi jak kulinarna przygoda pełna smaków! 🍰🍇 Wykorzystanie maślanki w cieście owocowym z kruszonką brzmi nie tylko smacznie, ale również zdrowo. Może jakieś sezonowe owoce sprawią, że ciasto będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Dzięki za podzielenie się przepisem, z pewnością wypróbuję tę pyszną propozycję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiesz Patryku, często zapominam o maślance (no chyba że gotuję barszcz Babci Broni, bez maślanki to już nie to). A przecież mamy na Pogórzu pyszną z małych mleczarni i jest dużo tańsza niż np. jogurt. Gdy pojedziemy w poniedziałek do miasteczka, kupię właśnie maślankę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Patryku, przeczytałam Twój komentarz pod (jakoby) nieudanymi drożdżówkami z serem w "Smakołykach na diecie". Doszłam do wniosku, że jesteś jednym z najbardziej pozytywnych blogerów, jakich znam. Dobry i mądry, i napisałeś tak pięknie, że każdy poczuje przypływ optymizmu, gdy to przeczyta. Bardzo się cieszę, że Cię poznałam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię cieplutko 🤗
      Chciałem Tobie podziękować za przemiłe i tak wspaniałe słowa na mój temat. Sprawiłaś mi dużą radość i uśmiech na twarzy.
      Staram się, aby wzmacniać samoocenę i poczucie własnej wartości u innych osób. Pokazuje, że w blogowaniu liczy się wkład, w jaki każda osoba wkłada do swojego bloga. Nawet jeśli nie jest to "perfekcyjne".
      Widzę, jak na wielu blogach kulinarnych pokazuje się przepiękne potrawy i desery. I to jest super, ale jeśli ktoś pokazuje mniej udekorowane ciasto, to jest jest super. Bo w kulinariach nic nie musi być perfekcyjne. Najważniejsze, aby doceniać swoje wysiłki i energię, którą wkładamy w gotowanie.
      Wasze komentarze sprawiają nie tylko u mnie radość i chęć do dzielenia się moją wiedzą i zainteresowaniami, ale również sprawiacie wspaniałą społeczność blogosfery. Dzięki temu sprawiamy, że świat staje się lepszy i piękniejszy.
      Miło mi było Ciebie również poznać.🤗
      Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 🤗😘🥰

      Usuń
  8. Latem często robię takie ciasto, bo jest duży wybór owoców i można się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Thanks for the recipe, Patryk. I love to use Buttermilk in cakes, because it imparts such body and texture and flavor. This would be so delicious and a cake with fruit, as you've made here.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy pomysł, aby wykorzystać w takim przepisie maślankę- ciasto wygląda niezwykle apetycznie :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam Was cieplutko 🖐😊
    Dziękuję z całego serca za Wasze pozytywne komentarze odnoszące się do niniejszego wpisu. Bardzo cieszy mnie niezmiernie to, że wielu osobom spodobał się przepis kulinarny na to ciasto. Jestem za to wdzięczny 🤗
    Pozdrawiam Was cieplutko i od serducha 🥰😘💖

    OdpowiedzUsuń
  12. Brzmi bardzo smacznie, lubię ciasta, w których nie musimy dać kilogramów cukru! Wiadomo - kruszonka trochę cukru wymaga, ale ten przepis wygląda naprawdę super :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.