Składniki mineralne, czyli składniki pokarmowe odżywcze. Mikroelementy – kobalt (Co) i mangan (Mn). Jakie funkcje pełnią te składniki mineralne w naszym organizmie, ich dzienne zapotrzebowanie oraz ich źródło w różnych produktach spożywczych.
W kolejnym artykule z dziedziny żywności i żywienia człowieka omówimy sobie kolejne dwa ważne dla naszego prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki mineralne - mikroelementy tj. kobalt (Co) i mangan (Mn). Z niniejszego artykułu dowiemy się o funkcjach, jakie pełnią te składniki mineralne w naszym organizmie, skutki jego nadmiaru, jak i niedoboru w naszym organizmie, a także ich dzienne zapotrzebowanie w oparciu o aktualne normy żywieniowe oraz ich źródło w wielu produktach żywnościowych.
W następnym artykule na temat składników mineralnych omówimy kolejne składniki mineralne, które zaliczamy do mikroelementów tj. miedź (Cu) i molibden (Mo).
Przypisy:
Niby tylko mikro, a jakie potrzebne.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy tekst. O tych składnikach na co dzień mało się mówi.
OdpowiedzUsuńThis article on cobalt and manganese provides some great insights into how these essential microelements contribute to our health. It's interesting to learn about their roles in the body and how both deficiency and excess can affect overall wellbeing. I'm looking forward to the next article on copper and molybdenum, as understanding these minerals is crucial for maintaining a balanced diet. Great information to keep in mind when considering nutritional needs!
OdpowiedzUsuńI just shared a new post, and I invite you to read: www.melodyjacob.com