Przejdź do głównej zawartości

Ziemniaki. Do jakiej grupy warzyw zaliczamy ziemniaki w towaroznawstwie żywności? Przykładowe odmiany ziemniaków i ich wartość odżywcza oraz energetyczna z punktu widzenia nauk o żywności i żywieniu człowieka.

Postanowiłem opublikować kolejny wpis na temat ziemniaków nie tylko z punktu widzenia towaroznawczego, ale również kulinarnego i żywieniowego. Każdy zapewne lubi ziemniaki, które często pojawiają się w naszym menu. W tym wpisie dowiecie się, do jakiej grupy warzyw zaliczamy ziemniaki, jakie są przykładowe odmiany ziemniaków oraz jaką wartość odżywczą i energetyczna mają ziemniaki. Dowiecie się także o tym, ile ziemniaków możemy spożywać w oparciu o dzienne racje pokarmowe, a także jakie mamy rodzaje typów kulinarnych ziemniaków oraz przykładowe odmiany ziemniaków, które zaliczamy do danego typu kulinarnego ziemniaków. Także dowiecie się co nieco o ziemniakach z punktu widzenia historycznego. 

Jak już wcześniej wspomniałem, iż ziemniaki to jedno z dość popularnych warzyw, jakie pojawiają się w naszej diecie. Są różne dania z ziemniaków, które są popularne nie tylko w kuchni polskiej, ale także w kuchni np. niemieckiej, holenderskiej, austriackiej, czy też np. amerykańskiej. W kulinariach wykorzystujemy ziemniaki do przyrządzenia różnych typowych dań tj. np. placki ziemniaczane, frytki, chipsy, pyzy, kluski śląskie, sałatka ziemniaczana. Możemy także przyrządzić typowe purée ziemniaczane. Z ziemniaków możemy również przyrządzić zupę ziemniaczaną, ale także są dodatkiem do wielu różnych zup. Z ziemniaków gotowanych możemy przyrządzić także kotleciki ziemniaczane. Co dość ważne jest to, iż ziemniaki są bardzo zdrowe, gdyż zawierają przeróżne składniki pokarmowe, a w szczególności witaminy i składniki mineralne, dlatego też warto je włączyć do naszej diety. Warto jednak wiedzieć o tym, w jaki sposób najlepiej przyrządzać ziemniaki, gdyż w kulinariach także ziemniaki są poddawane obróbce termicznej (cieplnej), jakim jest smażenie, a jak wiadomo, iż potrawy smażone spożywane w dużych ilościach nie są dobre dla naszego zdrowia z żywieniowego i dietetycznego punktu widzenia. To tyle na wstępie, więc przejdźmy teraz do głównej części naszego wpisu, gdzie w poniższych grafikach przedstawiłem dość ważne informacje nt. ziemniaków z punktu widzenia towaroznawczego, żywieniowego oraz kulinarnego.




Komentarze

  1. Bardzo ciekawy wpis, wiedziała co nieco na temat ziemniaków ze szkoły, a ten wpis pomógł mi rozwinąć moją wiedzę kulinarną! Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią, szczególnie placki ziemniaczane, które również polubił mój chłopak!
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezmiernie ciekawe informacje, o wielu z nich nie wiedziałam. Opowiem Ci taką krótką anegdotkę, która mnie dotyczy. Kiedy miałam 7 lat zdawałam egzamin do podstawowej szkoły muzycznej (tak wtedy było). Na egzaminie jedna z osób z szanownej komisji zapytała mnie, co najbardziej lubię :) Nie wiem, o co dokładnie jej chodziło i co miała na myśli, ale ja, jak to dziecko, spontanicznie odpowiedziałam, że kartofle :) Nie powiedziałam chociaż "ziemniaki", tylko "kartofle" :) Oczywiście, do szkoły się dostałam i jeszcze wiele lat później, kiedy byłam już dorastającą panienką, pani od muzyki często mówiła na mój widok: ooo, to ta od kartofli :) To tak dla zabawy opowiedziałam. Bo miłość do kartofli pozostała mi do dziś :) Pozdrawiam Cię cieplutko...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię serdecznie 🖐👦

      Dziękuję za odwiedziny, za poświęcenie swojego cennego czasu na przeczytanie niniejszego wpisu i za napisanie komentarza. Dziękuję, że zechciałaś podzielić się ze mną Twoją małą opowieścią z przeszłości. Brzmi naprawdę dosyć ciekawie i interesująco. Dodam od siebie, iż słowo Kartofel pochodzi od języka niemieckiego Kartoffel i to słowo używa się w Niemczech, gdyż w języku niemieckim austriackim ziemniak to Erdapfel. Chciałbym jeszcze podzielić się z Tobą małą ciekawostką związaną z ziemniakami, a mianowicie nazwa naukowa ziemniaka to Solanum tuberosum 😉

      Pozdrawiam Cię również cieplutko i ślę Tobie mega pozytywną energię 🥰🤲💖
      Patryk

      Usuń
  3. Świetny wpis! Znając gatunki ziemniaków i ich właściwości, można lepiej wykorzystać ich potencjał w kuchni.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.