Przejdź do głównej zawartości

Rodzaje różnych diet, jakie wyróżnia się w dietetyce, które są stosowane w żywieniu indywidualnym, jak i w żywieniu zbiorowym. Przykładowe zastosowania tych diet.

O dietach różnych mieliście już okazję dowiedzieć się na mojej stronie (blogu). Pisałem już o diecie podstawowej, cukrzycowej oraz lekkostrawnej (łatwostrawnej). Linki do tych wpisów znajdują się poniżej niniejszego wpisu. Ten post chciałem poświęcić kolejnemu tematowi z obszaru dietetyki i organizacji usług żywieniowych w zakładach gastronomicznych, w którym poruszę temat diety i zastosowań różnych diet. Często słowo "dieta" najczęściej jest kojarzona z dietami odchudzającymi, a nie jest to słuszna myśl z uwagi na to, że dieta to nie tylko dieta odchudzająca. Każdy z nas jest na jakiejś diecie, dlatego też w tym wpisie chciałbym podzielić się kolejną wiedzą z obszaru dietetyki i żywienia człowieka, w którym będziecie mieli okazję dowiedzieć się, czym jest dieta z punktu widzenia dietetycznego, ale także jakie przykładowe diety wyróżniamy w dietetyce oraz jakie jest ich przykładowe zastosowanie. Warto wiedzieć, czym są poszczególne diety i czym się one charakteryzują. Znaczącym błędem popełnianym przez ludzi jest stosowanie różnych diet, a w szczególności diet odchudzających (tzw. diety cud), które teoretycznie przekonują nas do dobrych efektów stosowania tychże diet, choć w rzeczywistości nie ma szerszych badań naukowych, które potwierdzają ich skuteczność. Wiele z nich działają szkodliwie dla naszego organizmu po stosowaniu różnych diet "cud", dlatego też każde zmiany żywieniowe powinny być konsultowane z lekarzem i/lub dietetykiem, aby nie zaszkodzić sobie. Nie wszystko, co jest w internecie, jest faktem.

Każde diety mają różne zastosowania w dietetyce, a wiele z nich także jest stosowanych w ramach żywienia zbiorowego konsumentów w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego, gdzie uwzględnia się różne diety dla osób korzystających z usług punktu żywienia zbiorowego. 

Warto też wiedzieć, jakie funkcje pełni jedzenie w naszym życiu, o czym też poświęciłem wpis na ten temat na mojej stronie (blogu) [4].

To tyle na wstępie, więc przejdźmy teraz do omówienia różnych diet z dietetycznego punktu widzenia.






Przypisy:

[1] Dieta podstawowa. Zastosowanie diety podstawowej w organizacji usług żywieniowych w zakładach żywienia zbiorowego.

[2] Dieta lekkostrawna. Czym jest dieta lekkostrawna? Jakie są zalecenia dietetyczne w diecie lekkostrawnej, które należy uwzględnić podczas organizacji usług żywieniowych w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego.

[3] Dieta cukrzycowa - czym jest dieta cukrzycowa? Uwzględnienie zaleceń dietetycznych w przypadku planowania żywienia i przyrządzania posiłków dla osób chorych na cukrzycę w zakładach żywienia zbiorowego.

[4] 5 funkcji jedzenia, czyli jakie funkcje pełni jedzenie w naszym codziennym życiu?

Komentarze

  1. W dzisiejszych czasach jest tyle diet i pseudo-diet , że ciężko nad tym nadążyć. Ważne, by słuchać potrzeb swojego organizmu.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ważne by dieta była dobrze dobrana pod konkretny organizm

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiednia dieta jest bardzo ważna :) Każdy organizm jest inny i ma inne potrzeby.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ważny jest zdrowy styl życia i dbałość o to co się je, dla mnie dieta kojarzy się bardziej z potrzebami wynikającymi z problemów zdrowotnych :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.