Przejdź do głównej zawartości

Psychologiczne i żywieniowe aspekty związane z naszymi wyborami żywieniowymi, czyli modele wyborów żywieniowych z punktu widzenia nauk o żywieniu człowieka i psychologii żywienia. Psychologia.

Na mojej stronie już pojawił się wpis odnoszący się do dobrych i złych nawyków żywieniowych oraz ich kształtowanie, jak i wpływ na nasze zdrowie z punktu widzenia nauk o żywieniu człowieka [1]. Mieliście już okazję dowiedzieć się, jakie są dobre i złe nawyki żywieniowe oraz jakie są ich skutki dla naszego zdrowia. Kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych jest bardzo ważne dla naszego zdrowia, dlatego też ich kształtowanie powinno zacząć się od dzieciństwa. Edukacja żywieniowa rozpoczęta od dzieciństwa wpływa znacząco na świadomość i wiedzę nt. żywności, dobrych i złych nawyków żywieniowych oraz ich konsekwencji dla naszego zdrowia. Warto wiedzieć, iż aspektami żywieniowymi nie tylko zajmuje się nauka o żywieniu człowieka (dietetyka), ale także psychologia, a dokładnie psychologia żywienia (psychodietetyka). To jedna z moich dziedzin psychologii, która mnie interesuje z racji z zainteresowaniami zawodowymi, jeśli chodzi o technologię żywności i żywienie człowieka. Ta dziedzina psychologii zajmuje się wszystkimi aspektami związanymi z żywieniem pod względem psychologicznym i z tej dziedziny psychologii będzie niniejszy wpis, gdzie w niniejszym wpisie omówimy sobie różne aspekty związane z naszymi wyborami żywieniowymi nie tylko z punktu widzenia nauk o żywieniu człowieka, ale także z punktu widzenia psychologii żywienia. Warto wiedzieć, iż różne czynniki m.in. psychologiczne wpływają znacząco na nasze wybory żywieniowe. W psychologii żywienia wyróżnia się różne modele wyborów żywieniowych, do którego zaliczamy modele tj. model psychofizjologiczny, poznawczy oraz rozwojowy. Warto wiedzieć, jakie czynniki wpływają na nasze wybory żywieniowe m.in. pod względem psychologicznym. Warto również wiedzieć o tym, iż nasze przekonania na temat żywienia znacząco odgrywają ważną rolę w naszym życiu, dlatego też zawsze powinniśmy krytycznie podchodzić do różnych informacji zawartych w internecie, czy w prasie na temat żywienia i żywności, gdyż nie zawsze takie informacje mogą być merytoryczne, co w konsekwencji może przyczynić się do zmian w naszym stylu myślenia i przekonania na różne tematy związane z żywieniem, czy żywnością. Takim przykładem jest wiara w cudowne diety, które mają oferować nam dobre skutki dla naszego zdrowia, choć skuteczność tychże diet nie jest potwierdzona naukowo (brak wielu badań naukowych na temat skuteczności stosowanych różnych diet odchudzających) tylko na przekonaniu autora tej diety. Wiara i podjęcie zmian w wyborach żywieniowych na skutek przeczytania artykułów zawierających informacje odnośnie do danej diety, które nie są poparte naukowo, skutkuje podjęciem przez nas niewłaściwych decyzji z tym związane, które destruktywnie wpływają na nasze zdrowie. Nasze postawy co do naszego zdrowia także jest ważnym czynnikiem, który ma duże znaczenie w naszych wyborach żywieniowych. Stres i emocje, jakie na co dzień doświadczamy, także jest kluczowy w naszym żywieniu. Nie umiejętne radzenie sobie ze stresem i emocjami przyczynienia się do stosowania wyuczonych sposobów radzenia sobie z emocjami i ze stresem poprzez zajadanie emocji i stresu niezdrowymi przekąskami, sięgania po alkohol lub po papierosy. Są to sposoby, które są stosowane przez nas przez długi czas (nagradzanie siebie za doświadczony stres i negatywne emocje, jakie doświadczyliśmy), negatywnie wpływają na nasze zdrowie. One również stanowią czynnik w naszych wyborach żywieniowych. Dodam również, iż na mojej stronie również możesz przeczytać wpis z dziedziny psychologii żywienia odnoszący się do zdrowego żywienia w stresie i sposobach radzenia sobie z nim [2]. Przejdźmy teraz do omówienia różnych czynników, które mają znaczący wpływ na nasze wybory żywieniowe, które kształtują dobre lub złe nawyki żywieniowe z punktu widzenia żywieniowego i psychologicznego.


Przypisy:

[1] Dobre i złe nawyki żywieniowe oraz wpływ na nasze zdrowie z punktu widzenia nauk o żywieniu człowieka

[2] Zdrowe odżywianie się w stresie, czyli strategie radzenia sobie z sytuacjami stresującymi wg autorki książki na temat stresu i radzenia sobie ze stresem, amerykańskiej psycholożki M. Greenberg

Komentarze

  1. Bardzo wartościowy wpis. Czyli, tak jak ze wszystkim, jeśli jako dziecko nie wyrobimy sobie przyzwyczajenia do zdrowego odżywiania, tak potem w dorosłym życiu możemy popełniać wiele związanych z tym błędów... Pozdrowienia dla Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy wpis. Bo rzeczywiście w naszym organizmie wszystko jest ze sobą połączone i do odżywiania też trzeba podchodzić holistycznie, uwzględniając wszystkie czynniki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Das mit den ungesunden Snacks kenne ich auch. Greife leider auch öfters zu solchen Dingen ;)
    Liebe Grüße
    Christine

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to mówią- jesteś tym co jesz- i to nie tylko pod względem fizycznym, ale i psychicznym.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zawsze bardzo wartościowy wpis. Również interesowałam się tym tematem, ponieważ kilka lat temu miałam problemy z zaburzeniami odżywania. Na szczęście udało mi się je pokonać, choć czasami odczuwam wciąż piętno które na mnie odcisnęły.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj tak edukacja jes bardzo ważn, dzieki wiedzy podejmujemy świadome wybory

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.