Dieta podstawowa. Zastosowanie diety podstawowej w organizacji usług żywieniowych w zakładach żywienia zbiorowego.
Dzisiejszy wpis będzie o tematyce związanej z dietą podstawową. Nie tylko ją stosuje się w żywieniu indywidualnym, ale również w żywieniu zbiorowym, gdzie w zakładach żywienia zbiorowego, szczególnie typu zamkniętego planuje się żywienie zbiorowe konsumentów m.in. z zastosowaniem diety podstawowej.
W poniższych grafikach nie tylko dowiecie się, czym jest dieta podstawowa i kto stosuje tę dietę, ale także, jakie są zalecenia żywieniowe w diecie podstawowej.
W kolejnym wpisie przedstawię Państwu kilka przykładowych jadłospisów na różne sezony w diecie podstawowej.
[1] Wyżej wspomniane wpisy podane w powyższej grafice także można znaleźć na niniejszym blogu: 1. 10 zasad zdrowego żywienia; Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej (wg nowych zmian wprowadzonych w 2016 r. przez IŻŻ); 2. Ogólne dzienne racje pokarmowe; 3. Zasady układania jadłospisów w przypadku planowania żywienia w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego
Komentarze
Prześlij komentarz