Przejdź do głównej zawartości

Dieta podstawowa. Zastosowanie diety podstawowej w organizacji usług żywieniowych w zakładach żywienia zbiorowego.

Dzisiejszy wpis będzie o tematyce związanej z dietą podstawową. Nie tylko ją stosuje się w żywieniu indywidualnym, ale również w żywieniu zbiorowym, gdzie w zakładach żywienia zbiorowego, szczególnie typu zamkniętego planuje się żywienie zbiorowe konsumentów m.in. z zastosowaniem diety podstawowej.

W poniższych grafikach nie tylko dowiecie się, czym jest dieta podstawowa i kto stosuje tę dietę, ale także, jakie są zalecenia żywieniowe w diecie podstawowej.
W kolejnym wpisie przedstawię Państwu kilka przykładowych jadłospisów na różne sezony w diecie podstawowej.




Przypisy:

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Zawartość węglowodanów i błonnika pokarmowego w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.

Psychologia emocji, czyli cztery fazy procesu emocjonalnego. Psychologia.

Zawartość białka i tłuszczy w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.