Dieta podstawowa. Zastosowanie diety podstawowej w organizacji usług żywieniowych w zakładach żywienia zbiorowego.
Dzisiejszy wpis będzie o tematyce związanej z dietą podstawową. Nie tylko ją stosuje się w żywieniu indywidualnym, ale również w żywieniu zbiorowym, gdzie w zakładach żywienia zbiorowego, szczególnie typu zamkniętego planuje się żywienie zbiorowe konsumentów m.in. z zastosowaniem diety podstawowej.
W poniższych grafikach nie tylko dowiecie się, czym jest dieta podstawowa i kto stosuje tę dietę, ale także, jakie są zalecenia żywieniowe w diecie podstawowej.
W kolejnym wpisie przedstawię Państwu kilka przykładowych jadłospisów na różne sezony w diecie podstawowej.
[1] Wyżej wspomniane wpisy podane w powyższej grafice także można znaleźć na niniejszym blogu: 1. 10 zasad zdrowego żywienia; Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej (wg nowych zmian wprowadzonych w 2016 r. przez IŻŻ); 2. Ogólne dzienne racje pokarmowe; 3. Zasady układania jadłospisów w przypadku planowania żywienia w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego



Komentarze
Prześlij komentarz
Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!