5 dość popularnych dań z różnych kuchni narodowych, które serwuje się na święta Wielkanocne. Wielkanocne dania różnych kuchni narodowych.
W różnych krajach obchodzi się święta wielkanocne. Są różne zwyczaje i tradycje wielkanocne w różnych krajach, także różnice te dotyczą obszaru kulinariów. Każdy kraj słynie z różnych dań, czy też produktów, a także wyrobów cukierniczych, które pojawiają się na stole wielkanocnym. W niniejszym wpisie bliżej przyjrzymy się różnym kuchniom narodowym, jeśli chodzi o dania świątecznie, które są przygotowywane na święta wielkanocne. W niniejszym wpisie z dziedziny sztuki kulinarnej i gastronomii dowiemy się o przykładowych daniach z różnych kuchni narodowych, które podaje się na święta Wielkanocne.
Doskonale znamy różne dania kuchni polskiej, które są serwowane na święta wielkanocne. Żur lub barszcz biały, jajka, także i jajka faszerowane, wędliny, babki, mazurek, czy też sałatka jarzynowa. Takie dania, produkty spożywcze, czy też wyroby cukiernicze pojawiają się na święta wielkanocne. Inaczej święta wielkanocne będą obchodzone w innych krajach, co też, chociażby zobaczymy różnice kulinarne. I tak na przykład w Polsce w Wielką Sobotę święci się w koszyku różne pokarmy. Tym nazywamy święconką wielkanocną (koszyk wielkanocny). Podobny zwyczaj panuje jedynie w niektórych częściach świata, np. w Karyntii, w Bawarii, czy też np. w południowym Tyrolu (tym obrzędem nazywamy po niemiecku Speisensegnung, czyli błogosławienie pokarmów wielkanocnych). Koszykiem wielkanocnym nazywamy w języku niemieckim der Osterkorb lub die Fleischweihe. Nie wszystkie dania wielkanocne, które znamy w Polsce, są znane w innych krajach. Każdy kraj słynie z różnych dań kuchni narodowych, w szczególności kuchni regionalnych, które są serwowane na święta wielkanocne. I takim przykładem są Włochy, gdzie każdy region słynie z różnych dań, które są serwowane na święta wielkanocne. W niniejszym wpisie przyjrzymy się bliżej różnym kuchniom narodowym, gdzie poznamy pięć różnych wybranych dań charakterystycznych dla danej kuchni narodowej, które są serwowane na święta wielkanocne. Być może i Was jakieś dnia zaciekawią i zechcecie je wypróbować.
Witaj Patryku :)Fajnie to zebrałaś/zebrałeś! Święta Wielkanocne naprawdę smakują inaczej w zależności od kraju – aż człowiek ma ochotę zrobić sobie międzynarodowy stół! Polska klasyka zawsze w sercu, ale taki włoski torta pasqualina albo hiszpańskie potrawki też kuszą. :) pozdrawiam Ania z Norwegia I reszta swiata ;)
OdpowiedzUsuńCześć ;) Trochę spóźnione ale... Wesołych Świąt ♥ Mam nadzieję, że święta minęły ci miło ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie 🤗
Angelika
Dziękuję Ci serdecznie za odwiedziny, jak i za Twoje życzenia świąteczne. Święta ogólnie minęły mi bardzo dobrze. Mam też nadzieję, że u Ciebie również takie święta były :)
UsuńRównież Cię pozdrawiam serdecznie :-* B <3
Bardzo interesujący wpis. Może w przyszłym roku się zainspiruje i zrobię coś z innej kuchni?
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego po świętach 🙂🪻
Pierożki z farszem na bazie jagnięciny-czyli kuchnia włoska, mnie zaintrygowała.
OdpowiedzUsuńFajny wpis :) bardzo lubię poznawać zwyczaje kulinarne w innych krajach :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWitaj Patryku, fajny i inspirujący wpis kulinarny. Ciekawe te potrawy wielkanocne w innych krajach. Ta grecka zupa brzmi dobrze. Lubię kuchnię grecką i hiszpańską.
OdpowiedzUsuńWitam Was cieplutko,
OdpowiedzUsuńjestem wdzięczny za Wasze wspaniałe i pozytywne komentarze. Miło mi jest, gdy mogę zainteresować Was różnymi kuchniami narodowymi. Cieszę się, że ten wpis Wam się spodobał :) Dzięki temu wiem, jakie wpisy Was interesują :)
Pozdrawiam Was cieplutko :-*