Przejdź do głównej zawartości

Składniki mineralne, czyli składniki pokarmowe odżywcze. Mikroelementy – selen (Se) i żelazo (Fe). Jakie funkcje pełnią te składniki mineralne w naszym organizmie, ich dzienne zapotrzebowanie oraz ich źródło w różnych produktach spożywczych.

Selen, jak i żelazo to dwa kluczowe składniki mineralne, które zaliczamy do mikroelementów, które pełnią ważną funkcję w naszym organizmie. Ich nadmiar, jak i niedobór jest niekorzystny dla naszego zdrowia, dlatego tak ważna jest zdrowa zbilansowana dieta, która pozwoli nam dostarczyć wcześniej wspomnianych składników mineralnych w odpowiednich ilościach. Ich zapotrzebowanie jest różne w zależności od wieku, płci, aktywności fizycznej, czy też stanu zdrowia. Także dotyczy to niemowląt, czy też kobiet w ciąży i karmiących piersią, gdzie normy dziennego zapotrzebowania na selen i żelazo znajdziemy m.in. w publikacji Normy żywienia dla populacji Polski z 2024 r., które zostały zaktualizowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego. W niniejszym wpisie z dziedziny żywności i żywienia człowieka przyjrzymy się bliżej tym składnikom mineralnym - mikroelementom. 

W ostatnim cyklu wpisów poświęconych tematowi związanemu ze składnikami mineralnymi omówimy ostatnie dwa kluczowe składniki mineralne - mikroelementy tj. selen (Se) i żelazo (Fe). Bliżej przyjrzymy się tymi składnikami mineralnymi, gdzie omówimy dość ważne informacje na ich temat.
Z niniejszego wpisu dowiemy się m.in. o tym:
  • jakie pełnią funkcje składniki mineralne tj. selen i żelazo w naszym organizmie;
  • jakie są skutki niedoboru selenu i żelaza w organizmie;
  • jakie są skutki nadmiaru selenu i żelaza w organizmie;
  • jakie jest ich dzienne zapotrzebowanie w oparciu o aktualne normy żywieniowe;
  • jakie produkty żywnościowe są źródłem selenu i żelaza.
Podsumowanie wpisów nt. składników mineralnych.
Wszystkie omówione składniki mineralne mają kluczowe znaczenie w naszym żywieniu, dlatego tak bardzo ważne jest to, aby je dostarczyć w odpowiednich ilościach, zgodnie z aktualnymi normami żywieniowymi poprzez zdrową i zbilansowaną dietę, która pozwoli nam pokryć wszelkie składniki mineralne w odpowiednich ilościach. O ile niedobór ich jest niekorzystny dla naszego zdrowia, to także nadmiar ich w naszym organizmie jest bardzo szkodliwy, dlatego zdrowa i zbilansowana dieta powinna pokryć odpowiednią ilość składników mineralnych. Warto też zwrócić uwagę na to, iż należy z rozsądkiem podchodzić do suplementów diety i zażywać je tylko wtedy, gdy jest to koniecznie. Należy przestrzegać zalecanych dawek suplementów diety, aby nie przedawkować składniki mineralne. Nie mogą one zastąpić zdrowej i zbilansowanej diety. Warto w tym celu skonsultować z lekarzem lub dietetykiem i świadomie stosować suplementy diety, a nie pod wpływem reklam, czy rekomendacji ze strony drugiej osoby. Przy obecnych różnych trendach związanych z różnymi modnymi dietami można łatwo doprowadzić do niedoborów składników mineralnych, dlatego też modyfikacje żywieniowe lub stosowanie konkretnych diet powinno odbyć się po konsultacji z dietetykiem, lub lekarzem, a nie na własną rękę, szczególnie jeśli jest mowa o diecie wegańskiej, która wymaga umiejętnego zbilansowania diety, gdzie o niedobór m.in. żelaza, czy też witaminy B12 jest łatwo, gdy wprowadzamy taką dietę bez konsultacji z dietetykiem. 
Przejdźmy teraz do omówienia poszczególnych składników mineralnych tj. selen i żelazo.




Przypisy:

Komentarze

  1. Ważny wpis! Bardzo wiele osób ma niedobory żelaza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie się doszkolić u ciebie ;)
    Staram się suplementować żelazo.
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe informacje :) o żelazie często się mówi, natomiast selen pozostaje trochę w cieniu, podobno ma znaczenie dla tarczycy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z tym. O żelazie słychać często, a o innych składnikach już mniej.
      Cieszę się, że poruszasz ten temat!

      Usuń
  4. Bardzo wartościowy wpis. Należy zadbać także o ten składnik w naszym codziennym jadłospisie. Serdecznie Cię pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.