Przejdź do głównej zawartości

Składniki mineralne, czyli składniki pokarmowe odżywcze. Mikroelementy – selen (Se) i żelazo (Fe). Jakie funkcje pełnią te składniki mineralne w naszym organizmie, ich dzienne zapotrzebowanie oraz ich źródło w różnych produktach spożywczych.

Selen, jak i żelazo to dwa kluczowe składniki mineralne, które zaliczamy do mikroelementów, które pełnią ważną funkcję w naszym organizmie. Ich nadmiar, jak i niedobór jest niekorzystny dla naszego zdrowia, dlatego tak ważna jest zdrowa zbilansowana dieta, która pozwoli nam dostarczyć wcześniej wspomnianych składników mineralnych w odpowiednich ilościach. Ich zapotrzebowanie jest różne w zależności od wieku, płci, aktywności fizycznej, czy też stanu zdrowia. Także dotyczy to niemowląt, czy też kobiet w ciąży i karmiących piersią, gdzie normy dziennego zapotrzebowania na selen i żelazo znajdziemy m.in. w publikacji Normy żywienia dla populacji Polski z 2024 r., które zostały zaktualizowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego. W niniejszym wpisie z dziedziny żywności i żywienia człowieka przyjrzymy się bliżej tym składnikom mineralnym - mikroelementom. 

W ostatnim cyklu wpisów poświęconych tematowi związanemu ze składnikami mineralnymi omówimy ostatnie dwa kluczowe składniki mineralne - mikroelementy tj. selen (Se) i żelazo (Fe). Bliżej przyjrzymy się tymi składnikami mineralnymi, gdzie omówimy dość ważne informacje na ich temat.
Z niniejszego wpisu dowiemy się m.in. o tym:
  • jakie pełnią funkcje składniki mineralne tj. selen i żelazo w naszym organizmie;
  • jakie są skutki niedoboru selenu i żelaza w organizmie;
  • jakie są skutki nadmiaru selenu i żelaza w organizmie;
  • jakie jest ich dzienne zapotrzebowanie w oparciu o aktualne normy żywieniowe;
  • jakie produkty żywnościowe są źródłem selenu i żelaza.
Podsumowanie wpisów nt. składników mineralnych.
Wszystkie omówione składniki mineralne mają kluczowe znaczenie w naszym żywieniu, dlatego tak bardzo ważne jest to, aby je dostarczyć w odpowiednich ilościach, zgodnie z aktualnymi normami żywieniowymi poprzez zdrową i zbilansowaną dietę, która pozwoli nam pokryć wszelkie składniki mineralne w odpowiednich ilościach. O ile niedobór ich jest niekorzystny dla naszego zdrowia, to także nadmiar ich w naszym organizmie jest bardzo szkodliwy, dlatego zdrowa i zbilansowana dieta powinna pokryć odpowiednią ilość składników mineralnych. Warto też zwrócić uwagę na to, iż należy z rozsądkiem podchodzić do suplementów diety i zażywać je tylko wtedy, gdy jest to koniecznie. Należy przestrzegać zalecanych dawek suplementów diety, aby nie przedawkować składniki mineralne. Nie mogą one zastąpić zdrowej i zbilansowanej diety. Warto w tym celu skonsultować z lekarzem lub dietetykiem i świadomie stosować suplementy diety, a nie pod wpływem reklam, czy rekomendacji ze strony drugiej osoby. Przy obecnych różnych trendach związanych z różnymi modnymi dietami można łatwo doprowadzić do niedoborów składników mineralnych, dlatego też modyfikacje żywieniowe lub stosowanie konkretnych diet powinno odbyć się po konsultacji z dietetykiem, lub lekarzem, a nie na własną rękę, szczególnie jeśli jest mowa o diecie wegańskiej, która wymaga umiejętnego zbilansowania diety, gdzie o niedobór m.in. żelaza, czy też witaminy B12 jest łatwo, gdy wprowadzamy taką dietę bez konsultacji z dietetykiem. 
Przejdźmy teraz do omówienia poszczególnych składników mineralnych tj. selen i żelazo.




Przypisy:

Komentarze

  1. Ważny wpis! Bardzo wiele osób ma niedobory żelaza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie się doszkolić u ciebie ;)
    Staram się suplementować żelazo.
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe informacje :) o żelazie często się mówi, natomiast selen pozostaje trochę w cieniu, podobno ma znaczenie dla tarczycy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z tym. O żelazie słychać często, a o innych składnikach już mniej.
      Cieszę się, że poruszasz ten temat!

      Usuń
  4. Bardzo wartościowy wpis. Należy zadbać także o ten składnik w naszym codziennym jadłospisie. Serdecznie Cię pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Stres świąteczny i presja świąteczna. Jak sobie z tym poradzić, by święta były dla nas mniej stresujące i trudne? Psychologia.