Przejdź do głównej zawartości

Przepis kulinarny na naleśniki budyniowe z lodami

Naleśniki stanowią bazę wielu dań w wersji na słodko lub dań wytrawnych, a także deserów. Bardzo popularnym deserem jest naleśnik z lodami, najczęściej serwowany z dodatkiem owoców, a także bitej śmietany, czy też słodkim sosem do deserów. Bazą ciasta naleśnikowego jest mleko lub mleko z dodatkiem wody, mąka, jajka, tłuszcz, najczęściej olej roślinny, a także szczypta soli. To klasyczny sposób wykonania ciasta naleśnikowego, które jest jeden z wielu ciast, które wyrabia się w naczyniu. Oprócz standardowego sposobu przygotowania ciasta naleśnikowego możemy także dodać jeszcze inne składniki, które wpłyną m.in. na kolor, smak, czy konsystencję naleśnika. Do takich składników można zaliczyć budyń w proszku, który świetnie pasuje do ciasta naleśnikowego. W niniejszym wpisie kulinarnym zobaczymy przepis na przygotowanie naleśników budyniowych z dodatkiem lodów. To świetny deser, który można serwować na podwieczorek w formie deseru, ale również możemy taki deser oferować konsumentom w lokalach gastronomicznych, co też polecam wzbogacić kartę dań o taki proponowany deser. 

Na blogu został poświęcony wpis z dziedziny technologii gastronomicznej i sztuki kulinarnej na temat przygotowywania ciasta naleśnikowego, a także podałem kilka przykładowych przepisów kulinarnych na przygotowanie różnych dań i deserów na bazie naleśników. [1] Wiele już pojawiło się przepisów kulinarnych na różne desery na bazie naleśników, ale do tej pory jeszcze nie miałem okazji wypróbować naleśników budyniowych. Dodatek budyniu do ciasta naleśnikowego sprawi, że poczujemy smak i zapach dodanego budyniu, co też wzbogaci to wartość deseru pod względem organoleptycznym. Także zmieni kolor naszych naleśników w zależności od tego, jaki budyń dodamy do ciasta naleśnikowego. W tym wpisie zostanie przedstawiony przepis kulinarny na przyrządzenie naleśników budyniowych, które będą bazą naszego deseru. Dodatkiem do nich będą lody o dowolnym smaku. Możecie pokusić się o wzbogacenie wartości odżywczej deseru poprzez dodatnie różnych owoców m.in. jagodowych, np. truskawki, maliny, czy też pestkowych, np. brzoskwinie. Można także serwować naleśniki z dodatkiem bitej śmietany, czy też z dodatkiem słodkiego sosu do deserów. To od Was zależy, z czym podacie takie naleśniki. 


Przypisy:

Komentarze

  1. To jest doskonały przepis na deser, aż narobiłeś mi apetytu, żeby skorzystać z tej propozycji. To musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam naleśniki i lody, ale jeszcze razem ich nie podawałam. Dziękuję za inspirację. Udanego tygodnia 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego połączenia nie jadłam. Ciekawy przepis do spróbowania

    OdpowiedzUsuń
  4. Naleśniki uwielbiam, a z lodami to podwójna przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam naleśniki :D
    Pozdrawiam serdecznie 🤗
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale nietuzinkowy przepis! Brzmi naprawdę ciekawie :) Zapisuję i przy najbliższej okazji wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mi narobiłes smaka! Naleśniki z budyniem i lodami to brzmi jak deserowy dream team! Nigdy nie próbowałam dodawać budyniu do ciasta, ale teraz koniecznie muszę – ciekawi mnie ten zapach i kolor. Dzięki za inspirację – chyba czas odkurzyć patelnię naleśnikową :) Ania z Norwegia I reszta swiata...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Stres świąteczny i presja świąteczna. Jak sobie z tym poradzić, by święta były dla nas mniej stresujące i trudne? Psychologia.

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.