W zakładach gastronomicznych często serwuje się przeróżne potrawy mączne. Jednym z dość popularnych, a zarazem znanych nam potraw mącznych są naleśniki. Co ciekawe, iż one są bardzo popularne w wielu kuchniach narodowych, a także można je serwować na bardzo wiele różnych sposobów. O przyrządzaniu naleśników będzie właśnie mowa w tym wpisie. Omówimy sobie co nieco o tym daniu z punktu widzenia kulinarnego i z punktu widzenia technologii gastronomicznej, a także etapy przyrządzania naleśników w produkcji gastronomicznej. Także podałem trzy przykładowe przepisy kulinarne na przyrządzenie w dość łatwy sposób naleśniki, przy czym jeden przepis jest na wykonanie naleśników w wersji wytrawnej. Na mojej stronie także znajdziecie jeszcze inne, również dość ciekawe przepisy na przyrządzenie naleśników w wersji na słodko i w wersji wytrawnej. Jeden z nich to przepis na naleśniki amerykańskie, czyli American pancakes.
Lubię naleśniki pod każdą postacią, jednak te na słodko z twarogiem tak jak u Babci rozgniatanym widelcem z żółtkiem, a później zapiekane na patelni to mój ulubieniec.
OdpowiedzUsuńIle ludzi, tyle przepisów na naleśniki :) Każdy chyba ma swój sposób, recepturę i system smażenia :) Ale czym byłoby życie bez naleśników :)
OdpowiedzUsuń