Przejdź do głównej zawartości

Przepis kulinarny na papryczki faszerowane z jajkiem i serem twarogowym, przystawka kuchni macedońskiej (po mac. polneti piperki so urda i jajca, po ang. Macedonian Stuffed Peppers with Cottage Cheese and Eggs)

Niniejszy wpis będzie poświęcony kuchni macedońskiej, w którym przedstawię przepis na dość prostą, a zarazem dość znaną przystawkę kuchni macedońskiej, z której słynie ta kuchnia narodowa, czyli papryczki faszerowane z serem twarogowym i jajkiem (po mac. polneti piperki so urda  i jajca, po ang. Macedonian Stuffed Peppers with Cottage Cheese and Eggs). Na wielu stronach anglojęzycznych możemy znaleźć różne przepisy kulinarne na faszerowane papryczki, czyli po macedońsku polneti piperki, to wśród tych przepisów możemy znaleźć przepis kulinarny na faszerowane papryczki, które bazą nadzienia jest twaróg i jajka. Kuchnia macedońska to jedna z wielu kuchni narodowych (kuchni bałkańskiej), która nie tylko jest ciekawa, ale i fascynująca, dlatego też nie mogłem nie wypróbować jakiegoś dania z tejże kuchni, więc postanowiłem dla Państwa przyrządzić prostą i smaczną przystawkę, czyli papryki nadziewane z twarogiem i jajkiem. Wiele jest dań i produktów na bazie papryki, z których słynie kuchnia macedońska, jak m.in. ajvar, czyli pasta z pieczonych papryczek, czy też np. piperki so domati i luk, czyli macedońskie danie na bazie papryki, pomidorów i czosnku. Z pewnością poświęcę osobny wpis nt. kuchni macedońskiej, gdzie więcej dowiecie się co nieco o daniach, z których słynie kuchnia macedońska. W tym wpisie przedstawię przepis na jedno z wielu ciekawych przystawek kuchni macedońskiej, które można nie tylko serwować w domu, ale również w zakładach gastronomicznych, czyli polneti piperki so urda i jajca (papryczki faszerowane z jajkiem i serem twarogowym). Choć można znaleźć przepisy kulinarne na takie papryczki faszerowane, w których znajdziemy dość popularny sposób ich przygotowania, czyli pieczenie papryczek nadziewanych w żaroodpornym naczyniu, to także możemy znaleźć wersje przepisów, w których smaży się papryczki nadziewane na tłuszczu na patelni. Z tego powodu podałem Państwu dwa formy przygotowania tych papryczek w niniejszym przepisie kulinarnym.

Komentarze

  1. W firmie, w której pracowałam było sporo Macedonek. Kiedyś opowiadały mi o podobnym przepisie, chętnie wypróbuję, bo wyleciał mi z głowy! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kompletnie nie znam kuchni macedońskiej, ale te papryczki wydają się naprawdę ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbowałam kiedyś coś podobnego i jakoś wtedy mi nie smakowało. Muszę teraz spróbować ponieważ od tamtego czasu polubiłam bardzo paprykę ;)
    Miłego dnia! :) Pozdrawiam serdecznie!
    Wildfiret

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa propozycja. Uwielbiam faszerowane warzywa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś widziałam gdzieś takie papryczki w sprzedaży. Możliwe, że podczas wakacji w Australii/ Chętnie takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapowiada się pyszna przystawka. Może na Sylwestra? 🤔

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis na papryczki faszerowane z jajkiem i serem twarogowym brzmi wyjątkowo smakowicie. Fascynujące, jak kuchnia macedońska łączy prostotę i wyrafinowanie w jednym daniu. Czekam z niecierpliwością na kolejne wpisy, które pozwolą odkryć więcej smaków kuchni narodowej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam Was serdecznie 🖐😊
    Dziękuję serdecznie za Wasze odwiedziny i za Wasze komentarze. Miło mi było z Wami podzielić się tym przepisem kulinarnym na wspaniałą przystawkę kuchni macedońskiej. Być może kogoś zainspiruję tym przepisem i głęboko w to wierzę 😉
    Pozdrawiam Was cieplutko i z serdecznością 😘🥰💕

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj Patryk :) dziękuję za wspaniałe przepisy. Bardzo ciekawa kuchnia, chętnie bym coś wypróbowała. Po prostu pysznie. Uwielbiam poznawać różne kuchnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.