Przejdź do głównej zawartości

Przykładowe wyroby cukiernicze, z których słyną różne kuchnie regionalne Włoch, które serwuje się w okresie świąt Bożego Narodzenia. Świąteczne wyroby cukiernicze kuchni włoskiej.

Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym serwuje się z tej okazji różne dania i desery świąteczne. Każda kuchnia narodowa słynie z różnych wyrobów cukierniczych, które pojawiają się na stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia. Także kuchnia regionalna słynie z różnorodnych wyrobów cukierniczych. Nie tylko w różnych kuchniach regionalnych Polski słyną różne dania regionalne, które pojawiają się w okresie świąt Bożego Narodzenia. Także we Włoszech możemy znaleźć wiele ciekawych i fantastycznych świątecznych wyrobów cukierniczych, które serwuje się na deser w okresie świątecznym. Region Milano słynie z Panettone, region Verona z deseru świątecznego Pandoro, region Mantua słynie z kolei z wyrobu cukierniczego, jakim jest Anello di Monaco,  a w regionie Valtellina serwuje się na święta Bożego Narodzenia słodkie pieczywo na zakwasie, które nazywa się Bisciola. Z okazji świąt Bożego Narodzenia postanowiłem dla Państwa opublikować kolejny wpis z dziedziny sztuki kulinarnej i gastronomii, w którym chciałbym omówić różne świąteczne wyroby cukiernicze różnych kuchni regionalnych Włoch, które serwuje się na deser w okresie świąt Bożego Narodzenia. Niektóre z nich mają bardzo ciekawą historię. 

Komentarze

  1. Bardzo ciekawe informacje, nie znam żadnego z tych włoskich wyrobów cukierniczych, a chyba chętnie bym poznała. Życzę Ci nieustannie miłego świętowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z ciekawością przeczytałam. Nie wiele wiem o tradycjach włoskich w czasie świąt, także tych kulinarnych :) W święta obejrzałam świetną włoską komedię świąteczną- czysta przyjemność słuchać ich język :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne propozycje. Może już teraz trzeba by zacząć testować,aby zdążyć do następnych świąt. Bo ja chciałem jeszcze kilka rzeczy przygotować ale oczywiście brakło mi czasu. Śmieje się sama z siebie gdy mówię że następnym razem zacznę w czerwcu przygotowania 😀
    Serdecznie pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku 🌟🎊🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. No proszę, ja byłam we Włoszech kilkanaście razy, ale w okresie Bożego Narodzenia tylko raz, i wtedy częstowano mnie babką panettone i twardymi jak kamienie cantuccini. A tych słodkości nie znam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. koleżanka mieszkała w tym kraju, mówiła że bardzo popularne sa takie baby wielkie i puchate

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe informacje :) byłam we Włoszech wiele razy, ale raczej w miesiącach wakacyjnych, dlatego tradycyjne słodkości na Boże Narodzenie nie są mi znane :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Byłam we Włoszech. Na pewno któreś delicjous jadlam.

    OdpowiedzUsuń
  8. O żadnym z nich nie słyszałam, zaraz sobie wygoogluję przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam nadzieję, że Nowy Rok przyniesie Ci wiele inspiracji, abyś z odwagą podążał/a za swoimi pasjami i marzeniami. Niech będzie to czas pełen pozytywnych zmian i niezapomnianych chwil spędzonych z najbliższymi. Szczęśliwego Nowego Roku!!
    Wildfiret

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci serdecznie za przepiękne życzenia 🤗😍 Ja również chciałbym życzyć Tobie wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Niech ten Nowy Rok będzie pełen nadziei, miłości, wspaniałości i życzliwości. Samych wspaniałych celów życiowych oraz marzeń i planów. Niech one się spełnią w Nowym Roku.
      Po prostu... Szczęśliwego Nowego Roku. Tego przede wszystkim życzę Ci 🥰🤗❤️

      Usuń
  10. We Włoszech byliśmy wiele lat temu, ale nie w okresie świąt więc te wyroby nie są nam znane.

    Wszystkiego dobrego życzymy w 2024 roku - dużo ZDROWIA oraz SZCZĘŚCIA.

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam Was cieplutko 🖐😉

    Dziękuję Wam za odwiedziny i za Wasze komentarze. Chciałbym podziękować za to, że przez ten Rok byliście tutaj i mogliście dowiedzieć się wielu ciekawych i fascynujących rzeczy z tematyki związanej z moim blogiem.
    Dostałem od Was wiele wspaniałych i życzliwych, a także motywujących komentarzy, z czego jestem niezmiernie zadowolony i jestem za to Wam wdzięczny.
    Nowy Rok - nowe ciekawe wpisy, na które gorąco Was zapraszam. Mam nadzieję, że nowe wpisy będą źródłem wielu inspiracji i ciekawych informacji, z którymi się z Wami chętnie podzielę.
    Co chciałbym Wam wszystkim życzyć, to przede wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku. Tego Wam życzę na Nowy Rok. Bądźcie dla siebie mili, życzliwi, pielęgnujcie empatię i miłość do siebie, jak i do innych. Niech spełnią się Wasze potrzeby i marzenia, jakie sobie życzycie na Nowy Rok 🤗🥰🧡

    Patryk
    autor bloga żywienie zbiorowe - gastronoma & psychologia

    OdpowiedzUsuń
  12. Przede wszystkim - wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
    Samych wspaniałości, dużo zdrowia, oraz sukcesów blogowych i zawodowych :)
    Ciekawy wpis, pracuję z jednym chłopakiem z Włoch, podpytam go o te ciekawostki. Myślę też zaprosić go i naszą koleżankę z Grecji do niedawno otwartej w mojej wiosce Włoskiej Restauracji :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Fascynujący wpis o świątecznych wypiekach! Ciekawe, jak różnorodność kuchni regionalnych we Włoszech przekłada się na wyjątkowe świąteczne smaki. Jeśliśmy różne wypieki ale niestety nie świąteczne
    :) Nie mogę się doczekać, aby dowiedzieć się więcej o historii i tradycji związanych z tymi słodkimi delicjami!

    OdpowiedzUsuń
  14. Słyszałam o tych wyrobach, ale niestety nigdy nie jadłam nawet słynnego oryginalnego tiramisu. Kuchnia włoska jest palce lizać. Najbardziej uwielbiam tagiatelle i lasagne 😃 Jak byliśmy z mężem na Capri jedliśmy zupę krewetkową.

    Pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję za ten bardzo ciekawy wpis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.