Maślanka to jeden z wielu produktów mlecznych fermentowanych, który ma przeróżne zastosowanie kulinarne. Także maślankę można zastosować do produkcji pieczywa, jak i wyrobu cukierniczego. Chciałbym Państwu zaprezentować przykładowe zastosowanie maślanki do przygotowania wyrobu cukierniczego, jakim jest ciasto owocowe na maślance z dodatkiem kruszonki. Na takie ciasto chciałbym Państwu przedstawić przepis kulinarny w niniejszym wpisie. Sposób przygotowania ciasta jest niezwykle prosty, a także wspaniale smakuje. Do przygotowania tego ciasta można użyć różnych owoców, w szczególności ziarnkowych, jagodowych, czy też pestkowych. Ja przygotowałem ciasto na bazie zmieszanej mąki pszennej z pełnoziarnistą, choć podałem w niniejszym przepisie mąkę pszenną na liście składników. To wspaniała propozycja na przygotowanie ciasta owocowego na bazie maślanki z dodatkiem kruszonki na podwieczorek w formie deseru.
Komentarze
Prześlij komentarz
Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Bardzo lubię wszelkie ciasta z kruszonką, a tu mamy jeszcze maślankę, więc kolejny super składnik, dlatego z pewnością wypróbuję ten przepis przy najbliższej okazji...
OdpowiedzUsuńTakie klasyki zawsze same się obronią. Do tego przygotowanie proste i szybkie. Lubię takie pomysły. Serdecznie pozdrawiam 😘🌹🌷
OdpowiedzUsuńCiasto na maślance napewno smaczne, chętnie bym podjadła:)
OdpowiedzUsuńOwoce i kruszonka to cudowne zestawienie :) ciasta na maślance jeszcze nie robiłam, ale to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńTo brzmi jak kulinarna przygoda pełna smaków! 🍰🍇 Wykorzystanie maślanki w cieście owocowym z kruszonką brzmi nie tylko smacznie, ale również zdrowo. Może jakieś sezonowe owoce sprawią, że ciasto będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Dzięki za podzielenie się przepisem, z pewnością wypróbuję tę pyszną propozycję :)
OdpowiedzUsuńWiesz Patryku, często zapominam o maślance (no chyba że gotuję barszcz Babci Broni, bez maślanki to już nie to). A przecież mamy na Pogórzu pyszną z małych mleczarni i jest dużo tańsza niż np. jogurt. Gdy pojedziemy w poniedziałek do miasteczka, kupię właśnie maślankę!
OdpowiedzUsuń🍰💗😍
OdpowiedzUsuńPatryku, przeczytałam Twój komentarz pod (jakoby) nieudanymi drożdżówkami z serem w "Smakołykach na diecie". Doszłam do wniosku, że jesteś jednym z najbardziej pozytywnych blogerów, jakich znam. Dobry i mądry, i napisałeś tak pięknie, że każdy poczuje przypływ optymizmu, gdy to przeczyta. Bardzo się cieszę, że Cię poznałam :-)
OdpowiedzUsuńWitam Cię cieplutko 🤗
UsuńChciałem Tobie podziękować za przemiłe i tak wspaniałe słowa na mój temat. Sprawiłaś mi dużą radość i uśmiech na twarzy.
Staram się, aby wzmacniać samoocenę i poczucie własnej wartości u innych osób. Pokazuje, że w blogowaniu liczy się wkład, w jaki każda osoba wkłada do swojego bloga. Nawet jeśli nie jest to "perfekcyjne".
Widzę, jak na wielu blogach kulinarnych pokazuje się przepiękne potrawy i desery. I to jest super, ale jeśli ktoś pokazuje mniej udekorowane ciasto, to jest jest super. Bo w kulinariach nic nie musi być perfekcyjne. Najważniejsze, aby doceniać swoje wysiłki i energię, którą wkładamy w gotowanie.
Wasze komentarze sprawiają nie tylko u mnie radość i chęć do dzielenia się moją wiedzą i zainteresowaniami, ale również sprawiacie wspaniałą społeczność blogosfery. Dzięki temu sprawiamy, że świat staje się lepszy i piękniejszy.
Miło mi było Ciebie również poznać.🤗
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 🤗😘🥰
Latem często robię takie ciasto, bo jest duży wybór owoców i można się zajadać :)
OdpowiedzUsuńThanks for the recipe, Patryk. I love to use Buttermilk in cakes, because it imparts such body and texture and flavor. This would be so delicious and a cake with fruit, as you've made here.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, aby wykorzystać w takim przepisie maślankę- ciasto wygląda niezwykle apetycznie :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMm brzmi świetnie :D
OdpowiedzUsuńAngelika
Witam Was cieplutko 🖐😊
OdpowiedzUsuńDziękuję z całego serca za Wasze pozytywne komentarze odnoszące się do niniejszego wpisu. Bardzo cieszy mnie niezmiernie to, że wielu osobom spodobał się przepis kulinarny na to ciasto. Jestem za to wdzięczny 🤗
Pozdrawiam Was cieplutko i od serducha 🥰😘💖
Brzmi bardzo smacznie, lubię ciasta, w których nie musimy dać kilogramów cukru! Wiadomo - kruszonka trochę cukru wymaga, ale ten przepis wygląda naprawdę super :)
OdpowiedzUsuń