Przejdź do głównej zawartości

Składniki mineralne, czyli składniki pokarmowe odżywcze. Makroelementy – magnez (Mg) i fosfor (P). Funkcje, jakie pełnią te składniki mineralne w naszym organizmie, dzienne zapotrzebowania na magnez i fosfor oraz źródło tych składników mineralnych w różnych produktach spożywczych.

Pierwszy wpis o składnikach mineralnych dotyczył chloru (Cl) oraz potasu (K). To pierwsze dwa składniki mineralne z grupy makroelementów, do których także zaliczamy magnez (Mg) i fosfor (P). O tych dwóch kolejnych składnikach mineralnych będzie mowa w niniejszym wpisie z dziedziny żywienia człowieka i żywności, w którym omówimy nie tylko funkcje, jakie pełni magnez i fosfor w naszym organizmie, ale również jakie są skutki niedoboru tych składników mineralnych w naszym organizmie, jakie jest dzienne zapotrzebowanie na te składniki mineralne, zgodnie z aktualnymi norami żywieniowymi oraz źródło tych składników mineralnych w produktach żywnościowych. 

W kolejnej części wpisu na temat składników mineralnych omówimy sobie następne dwa składniki mineralne z grupy makroelementów tj. siarka (S) i sód (Na).


Komentarze

  1. Bardzo lubię gorzką czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlatego trzeba jeść różne produkty spożywcze, żeby dostarczyć organizmowi wszystkie minerały...

    OdpowiedzUsuń
  3. Thank you so much. These kinds of things are so important to know about.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie, że kontynuujesz serię wpisów na temat składników mineralnych! Omówienie funkcji, zapotrzebowania oraz źródeł magnezu i fosforu w diecie może być bardzo pomocne dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Czekam z niecierpliwością na kolejne wpisy, zwłaszcza na te dotyczące siarki i sodu. Siarke pieje ponieważ wiem że
    jest pomocna dla naszego organizmu... I niezwykle ważne jest zrozumienie roli tych składników w naszym organizmie i ich wpływu na nasze zdrowie... pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niedawno kupiłam kawę z dodatkiem magnezu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Właściwie urozmaicona dieta to największy sekret zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie muszę suplementować magnez, bo mnie szarpało powieką :-( Pewnie milej i zdrowiej byłoby jeść więcej gorzkiej czekolady, ale należę do tych tych dziwadeł, które za nią nie przepadają :-DD
    Chętnie poczytam o jeszcze innych "składnikach życia". Buźka Patryku!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam Was serdecznie 🖐😉
    Dziękuję za odwiedziny i za Wasze wspaniałe komentarze. Super, że temat składników mineralnych bardzo Was zainteresował, co dzięki temu motywuje mnie do publikowania następnych wpisów związanych ze składnikami mineralnymi.
    Dodam jeszcze od siebie bardzo ważną informację nt. magnezu, a mianowicie wiele osób lubi pić kawę, choć panuje powszechny mit na temat tego, że kawa wypłukuje z organizmu magnez. Kawa również jest źródłem magnezu - ok. 3 mg w 100 ml kawy (na podstawie USDA, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171890/nutrients).
    Pozdrawiam Was cieplutko i od serducha, ściskam Was mocno 🖐😊💕😘

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.