Przejdź do głównej zawartości

Składniki mineralne, czyli składniki pokarmowe odżywcze. Makroelementy – siarka (S) i sód (Na). Funkcje, jakie pełnią te składniki mineralne w naszym organizmie, dzienne zapotrzebowanie na siarkę i sód oraz źródło tych składników mineralnych w różnych produktach spożywczych.

W kolejnym wpisie z dziedziny nauk o żywności i żywieniu człowieka omówimy sobie przedostatnią grupę składników mineralnych, które zaliczamy do makroelementów, czyli siarkę (S) i sód (Na). Te składniki mineralne - makroelementy także pełnią ważną funkcję w naszym organizmie, dlatego też w niniejszym wpisie omówimy sobie ich funkcje, jakie pełnią te składniki mineralne - makroelementy w naszym organizmie, jakie są skutki nadmiaru lub niedoboru tych składników mineralnych - makroelementów, a także jakie jest dzienne zapotrzebowanie na nie oraz ich źródło w wielu produktach żywnościowych. 

Ostatnim składnikiem mineralnym z grupy makroelementów jest wapń i o nim omówimy sobie w kolejnej części niniejszego wpisu o tematyce związanej ze składnikami mineralnymi. 



Komentarze

  1. O ile o nadmiar (lub niedomiar) siarki się nie obawiam, to z sodem już jest problem - naprawdę ciężko uniknąć nadmiaru soli... Lubimy np. ryby wędzone i sery żółte, ale one są takie słone... Dobrze, że chociaż pieczywo sama piekę, bo ostatnio jadłam kanapkę u synowej, to ciężko było przełknąć, tak słony był chleb!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze znać te wszystkie szczegóły, żeby ewentualnie wiedzieć, czego naszemu organizmowi brakuje. Super, że tworzysz i udostępniasz takie przydatne informacje...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też dziękuję Ci za garść przydatnych informacji. O znaczeniu siarki nie wiele wiedziałam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze wiedzieć, że zarówno niedobór jak i nadmiar może wpływać niekorzystnie na nasz organizm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy post, dużo się dowiedziałam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Hallo Patryk, vielen Dank für diesen sehr informativen Beitrag. Glücklicherweise mag ich stark gesalzene Mahlzeiten nicht sehr gerne, deshalb habe ich bestimmt keinen Salzüberschuss. Ich esse auch Gemüse und Salate ohne Salz.
    Liebe Grüße
    Christine

    OdpowiedzUsuń
  7. Stworzyłeś bardzo interesującą serię wpisów. Są to informacje, których dużo ludzi niestety nie posiada, a są bardzo ważne!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy wpis! Funkcja i znaczenie siarki oraz sodu jako makroelementów dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu jest fajnie omówiona :) Czekam na kolejne wpisy, szczególnie na omówienie wapnia. Dzięki Twojej pracy, coraz więcej osób może zdobyć ważną wiedzę na temat zdrowego odżywiania.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam Was serdecznie 🖐🙂
    Dziękuję Wam z całego serca za Wasze komentarze oraz za odwiedzenie mojego bloga. Cieszę się niezmiernie z tego, że temat związany ze składnikami mineralnymi zaciekawił wiele osób i z miłą chęcią będę dla Was publikował kolejne wpisy o tej tematyce, gdzie będziecie mieli okazję dowiedzieć się jeszcze wiele temat składników mineralnych.
    Pozdrawiam Was cieplutko i od serducha 🤗🤲💖

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Zawartość węglowodanów i błonnika pokarmowego w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.

Psychologia emocji, czyli cztery fazy procesu emocjonalnego. Psychologia.

Zawartość białka i tłuszczy w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.