Jedno z wielu warzyw sezonowych, które pojawia się w handlu, to dynia. Dynia słynie z Halloween, którą z tej okazji się wycina. Dynia to bardzo unikatowe warzywo o dużej wartości odżywczej, a także o dużym zastosowaniu kulinarnym i o niej będzie mowa w niniejszym wpisie z dziedziny żywności i żywienia człowieka oraz towaroznawstwa żywności. Poznamy dynię i z towaroznawczego, kulinarnego oraz żywieniowego punktu widzenia, a także z historycznego punktu widzenia. Nie tylko używa się tego warzywa dla celów kulinarnych, ale również nasion tego warzywa. Warto dynię włączyć do naszej diety z uwagi na fakt, że dynia to skarbnica pełen składników odżywczych, dlatego też w niniejszym wpisie omówimy wszystkie ważne informacje nt. tego warzywa.
Może nie uwierzysz, ale czy wiesz, że w swoim długim życiu jeszcze nigdy nie jadłam dyni? W żadnej postaci? Chyba czas wielki to naprawić...
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynie, choć póki co jadłam tylko zwyczajną. Ostatnio ciągle zajadam się zupą mleczną na dyni i nawet spróbowałam wykonać dyniowe kopytka (też wyszły super). Te dyniowe frytki z Twoich propozycji mnie zaciekawiły. Chętnie próbuję nowych potraw z dyni. <3
OdpowiedzUsuńPatryku, świetny wpis! Dynia to naprawdę fenomenalne warzywo – nie tylko na Halloween, ale przez cały rok. Ciekawe, że może być tak uniwersalna w kuchni. Zgadzam się, że warto ją włączyć do diety, zwłaszcza w sezonie. Może podzielisz się przepisami na jakieś pyszne dania z dyni :) pozdrawiam Ania z "Norwegia i reszta świata "
OdpowiedzUsuńW mojej kuchni dynia zagościła dopiero niedawno, ale rozgościła się w niej na dobre. Jutro mam na obiad spaghetti z dyni makaronowej.
OdpowiedzUsuń