Przejdź do głównej zawartości

Dynia – sezonowe warzywo w handlu. O dyni i jej wartości odżywczej i energetycznej.

Jedno z wielu warzyw sezonowych, które pojawia się w handlu, to dynia. Dynia słynie z Halloween, którą z tej okazji się wycina. Dynia to bardzo unikatowe warzywo o dużej wartości odżywczej, a także o dużym zastosowaniu kulinarnym i o niej będzie mowa w niniejszym wpisie z dziedziny żywności i żywienia człowieka oraz towaroznawstwa żywności. Poznamy dynię i z towaroznawczego, kulinarnego oraz żywieniowego punktu widzenia, a także z historycznego punktu widzenia. Nie tylko używa się tego warzywa dla celów kulinarnych, ale również nasion tego warzywa. Warto dynię włączyć do naszej diety z uwagi na fakt, że dynia to skarbnica pełen składników odżywczych, dlatego też w niniejszym wpisie omówimy wszystkie ważne informacje nt. tego warzywa.



Komentarze

  1. Może nie uwierzysz, ale czy wiesz, że w swoim długim życiu jeszcze nigdy nie jadłam dyni? W żadnej postaci? Chyba czas wielki to naprawić...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dynie, choć póki co jadłam tylko zwyczajną. Ostatnio ciągle zajadam się zupą mleczną na dyni i nawet spróbowałam wykonać dyniowe kopytka (też wyszły super). Te dyniowe frytki z Twoich propozycji mnie zaciekawiły. Chętnie próbuję nowych potraw z dyni. <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Patryku, świetny wpis! Dynia to naprawdę fenomenalne warzywo – nie tylko na Halloween, ale przez cały rok. Ciekawe, że może być tak uniwersalna w kuchni. Zgadzam się, że warto ją włączyć do diety, zwłaszcza w sezonie. Może podzielisz się przepisami na jakieś pyszne dania z dyni :) pozdrawiam Ania z "Norwegia i reszta świata "

    OdpowiedzUsuń
  4. W mojej kuchni dynia zagościła dopiero niedawno, ale rozgościła się w niej na dobre. Jutro mam na obiad spaghetti z dyni makaronowej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja z kolei najbardziej sobie cenię olej z dyni. Ma taki niezwykły, orzechowy smak i jest optymistycznie zielony :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam dynię :) dla mnie to królowa jesieni, pyszna, zdrowa, uniwersalna i mało kaloryczna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie dynia to takie radosne warzywo ! Radosny ma kolor, pełen energii i wiele zastosowań. Osobiście od dwóch lat jesienią wypiekam ciasto dyniowo-czekoladowe. Jest pyszne i zawze mi się udaje. Polecam wypróbować ! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja to najbardziej lubię zupę z dyni, od której ciężko mnie oderwać, bo mogłabym pochłonąć cały gar :D. Uwielbiam też wcinać pestki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak babcia żyła zupa dyniowa gotowala regularnie. Ja się staram ją robić przynajmniej raz jesienią. Chyba będę częściej bo jest pyszna i pożywna. Często dodaję jej także do lecza.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Stres świąteczny i presja świąteczna. Jak sobie z tym poradzić, by święta były dla nas mniej stresujące i trudne? Psychologia.

Podsumowanie bieżącego roku – jak zrobić to w sposób efektywny? Psychologia.