Przejdź do głównej zawartości

Dynia – sezonowe warzywo w handlu. O dyni i jej wartości odżywczej i energetycznej.

Jedno z wielu warzyw sezonowych, które pojawia się w handlu, to dynia. Dynia słynie z Halloween, którą z tej okazji się wycina. Dynia to bardzo unikatowe warzywo o dużej wartości odżywczej, a także o dużym zastosowaniu kulinarnym i o niej będzie mowa w niniejszym wpisie z dziedziny żywności i żywienia człowieka oraz towaroznawstwa żywności. Poznamy dynię i z towaroznawczego, kulinarnego oraz żywieniowego punktu widzenia, a także z historycznego punktu widzenia. Nie tylko używa się tego warzywa dla celów kulinarnych, ale również nasion tego warzywa. Warto dynię włączyć do naszej diety z uwagi na fakt, że dynia to skarbnica pełen składników odżywczych, dlatego też w niniejszym wpisie omówimy wszystkie ważne informacje nt. tego warzywa.



Komentarze

  1. Może nie uwierzysz, ale czy wiesz, że w swoim długim życiu jeszcze nigdy nie jadłam dyni? W żadnej postaci? Chyba czas wielki to naprawić...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dynie, choć póki co jadłam tylko zwyczajną. Ostatnio ciągle zajadam się zupą mleczną na dyni i nawet spróbowałam wykonać dyniowe kopytka (też wyszły super). Te dyniowe frytki z Twoich propozycji mnie zaciekawiły. Chętnie próbuję nowych potraw z dyni. <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Patryku, świetny wpis! Dynia to naprawdę fenomenalne warzywo – nie tylko na Halloween, ale przez cały rok. Ciekawe, że może być tak uniwersalna w kuchni. Zgadzam się, że warto ją włączyć do diety, zwłaszcza w sezonie. Może podzielisz się przepisami na jakieś pyszne dania z dyni :) pozdrawiam Ania z "Norwegia i reszta świata "

    OdpowiedzUsuń
  4. W mojej kuchni dynia zagościła dopiero niedawno, ale rozgościła się w niej na dobre. Jutro mam na obiad spaghetti z dyni makaronowej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja z kolei najbardziej sobie cenię olej z dyni. Ma taki niezwykły, orzechowy smak i jest optymistycznie zielony :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam dynię :) dla mnie to królowa jesieni, pyszna, zdrowa, uniwersalna i mało kaloryczna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie dynia to takie radosne warzywo ! Radosny ma kolor, pełen energii i wiele zastosowań. Osobiście od dwóch lat jesienią wypiekam ciasto dyniowo-czekoladowe. Jest pyszne i zawze mi się udaje. Polecam wypróbować ! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja to najbardziej lubię zupę z dyni, od której ciężko mnie oderwać, bo mogłabym pochłonąć cały gar :D. Uwielbiam też wcinać pestki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak babcia żyła zupa dyniowa gotowala regularnie. Ja się staram ją robić przynajmniej raz jesienią. Chyba będę częściej bo jest pyszna i pożywna. Często dodaję jej także do lecza.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.