Podstawowe terminy, jakie używa się w technologii gastronomicznej i w towaroznawstwie żywności. Technologia gastronomiczna i towaroznawstwo żywności.
Przedstawimy w niniejszym wpisie z dziedziny technologii gastronomicznej i towaroznawstwa żywność podstawowe terminy używane we wcześniej wspomnianych dziedzinach. To podstawowe terminy, które powinny znać osoby zajmujące się gastronomią. Część tych definicji już zostały omówione we wpisie nt. żywności, żywności przetworzonej i nieprzetworzonej oraz higieny środków spożywczych, a także we wpisie nt. towaroznawstwa żywności i technologii gastronomicznej. [1, 2, 3]
W niniejszym wpisie wyjaśnimy takie terminy, jak towar, surowiec, półprodukt, produkt (wyrób gotowy), proces technologiczny, potrawa, posiłek, zaopatrzenie i proces produkcji gastronomicznej. To podstawowe terminu używane w technologii gastronomicznej, jak i w towaroznawstwie żywności. Wyjaśnienie tych terminów znajdziemy w poniższych grafikach.
Przypisy:
[2] Technologia gastronomiczna. Czym zajmuje się technologia gastronomiczna?
Wartościowe i przydatne informacje przedstawiłeś w tym wpisie, Patryku. Wskazane opisy porządkują te znane nam już pojęcia i wyjaśniają szczegółowo ich znaczenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie.
Takie kwestie muszą mieć swoją precyzyjną definicję. Pracuję w budownictwie i to podstawa bo później są dopiero zawirowania prawne ;D Czy to budynek? A może nie? A może wiata? Albo jakaś ruchomość??
OdpowiedzUsuńMiłego dnia! :)
Angelika
Bardzo ciekawy wpis, podziwiam za tak duże oddanie do gastronomii. :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis, podziwiam za to wielkie oddanie do gastronomi. :)
OdpowiedzUsuń👍❤🥰
OdpowiedzUsuń