Przejdź do głównej zawartości

Podstawowe terminy, jakie używa się w technologii gastronomicznej i w towaroznawstwie żywności. Technologia gastronomiczna i towaroznawstwo żywności.

Przedstawimy w niniejszym wpisie z dziedziny technologii gastronomicznej i towaroznawstwa żywność podstawowe terminy używane we wcześniej wspomnianych dziedzinach. To podstawowe terminy, które powinny znać osoby zajmujące się gastronomią. Część tych definicji już zostały omówione we wpisie nt. żywności, żywności przetworzonej i nieprzetworzonej oraz higieny środków spożywczych, a także we wpisie nt. towaroznawstwa żywności i technologii gastronomicznej. [1, 2, 3]

W niniejszym wpisie wyjaśnimy takie terminy, jak towar, surowiec, półprodukt, produkt (wyrób gotowy), proces technologiczny, potrawa, posiłek, zaopatrzenie i proces produkcji gastronomicznej. To podstawowe terminu używane w technologii gastronomicznej, jak i w towaroznawstwie żywności. Wyjaśnienie tych terminów znajdziemy w poniższych grafikach.

Przypisy:

[1] Czym jest żywność (środek spożywczy), żywność przetworzona i nieprzetworzona oraz czym jest higiena środków spożywczych wg prawa żywnościowego i towaroznawstwa żywności?

[2] Technologia gastronomiczna. Czym zajmuje się technologia gastronomiczna?

[3] Towaroznawstwo żywności. Czym zajmuje się ta dziedzina?

Komentarze

  1. Wartościowe i przydatne informacje przedstawiłeś w tym wpisie, Patryku. Wskazane opisy porządkują te znane nam już pojęcia i wyjaśniają szczegółowo ich znaczenie.
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Action For Happiness, czyli w jaki sposób zadbać o swój dobrostan psychiczny i poczucie szczęścia. Psychologia.