Co to za francuskie desery tj. Crème brûlée, Chouquette, Caneelés de Bordeaux, Petit gâteau i Flan aux oeufs à la vanille? Desery kuchni francuskiej.
Kuchnia francuska słynie z różnych wyrobów cukierniczych, które są serwowane na deser. Każda kuchnia regionalna Francji słynie z różnych dość ciekawych i smacznych deserów. Tym zajmiemy się w niniejszym krótkim wpisie z dziedziny sztuki kulinarnej i gastronomii, w których odkryjemy kilka ciekawych deserów kuchni francuskiej. W niniejszym krótkim wpisie zostanie przedstawiona lista 5 popularnych, a zarazem dość ciekawych wyrobów cukierniczych, które są bardzo znane w kuchni francuskiej.
Na blogu już mieliście Państwo okazję poznać jeden z wielu wyrobów cukierniczych znanych w kuchni francuskiej, jakim jest Tarte Tatin, czyli wersja francuskiej odwróconej tarty z jabłkami, gdzie nie tylko poznaliśmy ciekawostkę związaną z historią tej tarty, ale również został przedstawiony przepis kulinarny na wykonanie tej tarty. [1] Odkryjemy kolejne ciekawostki kulinarne związane z kuchnią francuską, gdzie poznamy kilka znanych, a zarazem dość popularnych deserów kuchni francuskiej, jakimi są Crème brûlée, Chouquette, Caneelés de Bordeaux, Petit gâteau i Flan aux oeufs à la vanille. Czym zatem są te wyroby cukiernicze?
Przypisy:
Jakie pyszności :) wszystkie super smaczne, ja najbardziej lubię creme brulee :)
OdpowiedzUsuńPatryku, super wpis! Francuskie desery to prawdziwa sztuka – lekkie, aromatyczne i dopracowane w najmniejszych detalach. Crème brûlée to klasyka z chrupiącą, karmelizowaną skorupką, uwielbiam :) Czekam na więcej takich wpisów – może coś o francuskich makaronikach następnym razem? Pozdrawiam Ania z https://xn--norwegiairesztawiata-30d.pl/
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie :D W szczególnie upodobałam sobie ciacha w typie croissantów z czekoladą.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Angelika