Przejdź do głównej zawartości

Co to za francuskie desery tj. Crème brûlée, Chouquette, Caneelés de Bordeaux, Petit gâteau i Flan aux oeufs à la vanille? Desery kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska słynie z różnych wyrobów cukierniczych, które są serwowane na deser. Każda kuchnia regionalna Francji słynie z różnych dość ciekawych i smacznych deserów. Tym zajmiemy się w niniejszym krótkim wpisie z dziedziny sztuki kulinarnej i gastronomii, w których odkryjemy kilka ciekawych deserów kuchni francuskiej. W niniejszym krótkim wpisie zostanie przedstawiona lista 5 popularnych, a zarazem dość ciekawych wyrobów cukierniczych, które są bardzo znane w kuchni francuskiej.

Na blogu już mieliście Państwo okazję poznać jeden z wielu wyrobów cukierniczych znanych w kuchni francuskiej, jakim jest Tarte Tatin, czyli wersja francuskiej odwróconej tarty z jabłkami, gdzie nie tylko poznaliśmy ciekawostkę związaną z historią tej tarty, ale również został przedstawiony przepis kulinarny na wykonanie tej tarty. [1] Odkryjemy kolejne ciekawostki kulinarne związane z kuchnią francuską, gdzie poznamy kilka znanych, a zarazem dość popularnych deserów kuchni francuskiej, jakimi są Crème brûlée, Chouquette, Caneelés de Bordeaux, Petit gâteau i Flan aux oeufs à la vanille.  Czym zatem są te wyroby cukiernicze? 


Przypisy:

Komentarze

  1. Jakie pyszności :) wszystkie super smaczne, ja najbardziej lubię creme brulee :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Patryku, super wpis! Francuskie desery to prawdziwa sztuka – lekkie, aromatyczne i dopracowane w najmniejszych detalach. Crème brûlée to klasyka z chrupiącą, karmelizowaną skorupką, uwielbiam :) Czekam na więcej takich wpisów – może coś o francuskich makaronikach następnym razem? Pozdrawiam Ania z https://xn--norwegiairesztawiata-30d.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystkie :D W szczególnie upodobałam sobie ciacha w typie croissantów z czekoladą.
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  4. Och Patryczku, przypomniała mi się "słodka Francja"! Byłam tam 3 razy, w tym raz u prywatnych ludzi, więc miałam okazję spróbować PRAWDZIWEJ kuchni francuskiej. Z deserów i ciast, które powyżej wymieniłeś jadłam dwa: krem brule i flan. I powiem Ci, że nie powaliły mnie na kolana, i pewnie dlatego one nie goszczą w mojej kuchni. O wiele bardziej smakowały mi brioszki i eklery, nadziane jakimś takim wykwintnym kremem, którego nazwy nie poznałam, ale który był wyborny! Tylko nie wiedzieć czemu podano nam do ich konsumpcji DUŻE ŁYŻKI :-DD
    Buziaki serdeczne i pisz dalej!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.