Przejdź do głównej zawartości

Składniki mineralne, czyli składniki pokarmowe odżywcze. Mikroelementy – miedź (Cu) i molibden (Mo). Jakie funkcje pełnią te składniki mineralne w naszym organizmie, ich dzienne zapotrzebowanie oraz ich źródło w różnych produktach spożywczych.

Wiele składników mineralnych odgrywa ważną rolę w naszym organizmie, dlatego też tak ważna jest odpowiednia dieta, która dostarczy nam różnych składników pokarmowych, szczególnie składników mineralnych w odpowiednich ilościach. Składniki mineralne zaliczamy do składników odżywczych budulcowych i regulujących. Do nich zaliczamy różne makroelementy, jak i mikroelementy. Do mikroelementów zaliczamy m.in. składniki mineralne - mikroelementy tj. miedź i molibden. Wiele produktów żywnościowych jest źródłem tych składników mineralnych, a ich normę zlecanego spożycia znajdziemy w aktualnych normach żywieniowych m.in. w publikacji Normy żywienia dla populacji Polski, która została zaktualizowana w roku 2024 r. przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. O miedzi i molibdenu przyjrzymy się bliżej w niniejszym artykule z dziedziny żywności i żywienia człowieka. 

W przedostatnim cyklu artykułów poświęconych różnym składnikom mineralnym przyjrzymy się kolejnym składnikom mineralnym, a dokładnie mikroelementom tj. miedź (Cu) i molibden (Mo). 
Z niniejszego artykułu dowiemy się co nieco o tych składnikach mineralnych, a mianowicie:
  • o roli, jakie pełnią omawiane w niniejszym artykule składniki mineralne - mikroelementy w naszym organizmie;
  • o skutkach nadmiaru i niedoboru tych składników mineralnych - mikroelementów w naszym organizmie;
  • o dziennym zapotrzebowaniu na te składniki mineralne - mikroelementy w oparciu o aktualne normy żywieniowe;
  • o tym, jakie produkty żywnościowe są źródłem tychże składników mineralnych - mikroelementów. 

W ostatnim artykule na temat składników mineralnych dowiemy się o kolejnych mikroelementach tj. żelazo (Fe) i selen (Se). 



Przypisy:

Komentarze

  1. Boże, nawet nie wiedziałam, że człowiek potrzebuje także molibdenu! Na szczęście bardzo lubimy i często jemy "ciemnozielone rośliny kapustne", więc chyba nie muszę się martwić o brak tego składnika w diecie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miedź, molibden, selen to składniki, o których się dużo rzadziej słyszy niż witamy :) fajnie, że przybliżasz informacje na ten temat :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O niektórych składnikach nawet nie słyszałam , więc też nie wiedziałam że są ważne i potrzebne. Dziękuję więc za ten post. Udanej końcówki marca 🙂🪻🪷

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Stres świąteczny i presja świąteczna. Jak sobie z tym poradzić, by święta były dla nas mniej stresujące i trudne? Psychologia.

Podsumowanie bieżącego roku – jak zrobić to w sposób efektywny? Psychologia.