Przejdź do głównej zawartości

Co to za francuskie desery tj. Crème brûlée, Chouquette, Caneelés de Bordeaux, Petit gâteau i Flan aux oeufs à la vanille? Desery kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska słynie z różnych wyrobów cukierniczych, które są serwowane na deser. Każda kuchnia regionalna Francji słynie z różnych dość ciekawych i smacznych deserów. Tym zajmiemy się w niniejszym krótkim wpisie z dziedziny sztuki kulinarnej i gastronomii, w których odkryjemy kilka ciekawych deserów kuchni francuskiej. W niniejszym krótkim wpisie zostanie przedstawiona lista 5 popularnych, a zarazem dość ciekawych wyrobów cukierniczych, które są bardzo znane w kuchni francuskiej.

Na blogu już mieliście Państwo okazję poznać jeden z wielu wyrobów cukierniczych znanych w kuchni francuskiej, jakim jest Tarte Tatin, czyli wersja francuskiej odwróconej tarty z jabłkami, gdzie nie tylko poznaliśmy ciekawostkę związaną z historią tej tarty, ale również został przedstawiony przepis kulinarny na wykonanie tej tarty. [1] Odkryjemy kolejne ciekawostki kulinarne związane z kuchnią francuską, gdzie poznamy kilka znanych, a zarazem dość popularnych deserów kuchni francuskiej, jakimi są Crème brûlée, Chouquette, Caneelés de Bordeaux, Petit gâteau i Flan aux oeufs à la vanille.  Czym zatem są te wyroby cukiernicze? 


Przypisy:

Komentarze

  1. Jakie pyszności :) wszystkie super smaczne, ja najbardziej lubię creme brulee :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Patryku, super wpis! Francuskie desery to prawdziwa sztuka – lekkie, aromatyczne i dopracowane w najmniejszych detalach. Crème brûlée to klasyka z chrupiącą, karmelizowaną skorupką, uwielbiam :) Czekam na więcej takich wpisów – może coś o francuskich makaronikach następnym razem? Pozdrawiam Ania z https://xn--norwegiairesztawiata-30d.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystkie :D W szczególnie upodobałam sobie ciacha w typie croissantów z czekoladą.
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  4. Och Patryczku, przypomniała mi się "słodka Francja"! Byłam tam 3 razy, w tym raz u prywatnych ludzi, więc miałam okazję spróbować PRAWDZIWEJ kuchni francuskiej. Z deserów i ciast, które powyżej wymieniłeś jadłam dwa: krem brule i flan. I powiem Ci, że nie powaliły mnie na kolana, i pewnie dlatego one nie goszczą w mojej kuchni. O wiele bardziej smakowały mi brioszki i eklery, nadziane jakimś takim wykwintnym kremem, którego nazwy nie poznałam, ale który był wyborny! Tylko nie wiedzieć czemu podano nam do ich konsumpcji DUŻE ŁYŻKI :-DD
    Buziaki serdeczne i pisz dalej!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Stres świąteczny i presja świąteczna. Jak sobie z tym poradzić, by święta były dla nas mniej stresujące i trudne? Psychologia.

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.