Przejdź do głównej zawartości

Zadania szefa kuchni i kucharza w branży gastronomicznej

Szef kuchni i kucharz to jedne z wielu różnych stanowisk pracy w branży gastronomicznej. Szef kuchni i kucharz odpowiada za ważne aspekty związane z produkcją gastronomiczną w dziale produkcyjnym w kuchni. Bez nich nie mogłoby funkcjonować żaden zakład gastronomiczny. Choć kucharz i szef kuchni uczestniczy w przyrządzaniu potraw, czy też napoi, to jednak zakres zadań kucharza i szefa kuchni różni się znacząco. Wiele osób kończących szkołę stoi przed ważnym wyborem zawodu, szkoły. Jeśli chcielibyśmy rozpocząć karierę w branży gastronomicznej, to warto najpierw zapoznać się nie tylko z ofertami szkół zawodowych, w których chcielibyśmy nabyć wykształcenie, a przede wszystkim wiedzę w dziedzinie gastronomii i kulinariów, ale także zapoznać się z różnymi stanowiskami pracy, w szczególności zapoznać się ze specyfiką pracy w branży gastronomicznej. Także ważny jest dobry wybór miejsca, w którym chcielibyśmy odbyć praktyki zawodowe. Kluczowym warunkiem ukończenia szkoły zawodowej, czy to branżowej, technikum, bądź też szkoły wyższej na kierunku gastronomicznym, jest odbycie praktyk zawodowych. Kucharz i szef kuchni to stanowiska pracy, w których wymaga się różnych predyspozycji psychofizycznych z uwagi na specyfikę pracy w branży gastronomicznej, gdzie praca często jest pod presją czasu, a także po wpływem stresu. Także praca w branży gastronomicznej wymaga ogólnego dobrego stanu zdrowia z uwagi na fakt, iż w branży gastronomicznej mamy styczność z żywnością, dlatego też nie możemy być nosicielami różnych bakterii chorobotwórczych. W niniejszym wpisie z dziedziny gastronomii poznamy od poszewki pracę kucharza i szefa kuchni. Przyjrzymy się bliżej zakresem zadań dla stanowiska szefa kuchni i kucharza.

Już wcześniej mieliśmy okazję poznać pracę kelnera w jednym ze wpisów na temat stanowisk pracy w branży gastronomicznej. [3] Teraz poznamy pracę kucharza i szefa kuchni. Choć z pozoru może się nam wydawać, że za bardzo się nie różnią te oba stanowiska pracy, to w rzeczywistości podział obowiązków jest różny. W pracy kucharza i szefa kuchni bardzo wymagana jest znajomość sztuki kulinarnej, ale także zasad żywienia człowieka i żywienia dietetycznego, gdzie często przygotowuje się potrawy dla osób, którzy z przyczyn zdrowotnych muszą przestrzegać określonej diety, w szczególności, gdy miejscem pracy kucharza są różne zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego, jak m.in. przedszkola, stołówki szkolne, przedszkolne, DPS-y. Od kucharza wymaga się nie tylko umiejętności gotowania, ale także znajomości bezpieczeństwa i higieny żywności. To praca, gdzie trzeba nieustannie rozwijać swoje zainteresowania w obszarze sztuki kulinarnej i gastronomii, a także nieustannie rozwijać umiejętności kulinarne, dlatego tak ważne jest to, aby osoby pracujące w branży gastronomicznej nieustannie dokształcali się poprzez uczestniczenie na różnych kursach, szkoleniach. Pracodawcy powinni dbać o rozwój zawodowy personelu kuchni, w szczególności kucharzy i szefa kuchni. Koniecznie należy obowiązkowo poddać personel kuchni w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności (szkolenia w zakresie systemu HACCP, GMP i GHP), co też wynika z przepisów prawa żywnościowego, a także w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. [4]

Kluczowy jest wybór szkoły, w której chcemy zdobyć wiedzę i umiejętności w dziedzinie gastronomii, mając szeroki wybór szkół zawodowych, a także mamy możliwość studiować na kierunku gastronomicznym. Także rozpoczęcie pracy od praktyk zawodowych pozwoli zdobyć praktyczne umiejętności i poznać pracę w branży gastronomicznej od zaplecza. W tym przypadku będzie poznanie pracy od strony kuchni, zaczynając od zmywania naczyń kuchennych, stołowych, obierania i rozdrabniania warzyw i wykonywaniu innych prac pomocniczych aż po uczenie się przygotowywania dań, napoi, deserów, czy też sosów. Przed wyborem zawodu i szkoły zawodowej, warto zapoznać się z ofertą szkół, a także z różnymi zawodami. Bardzo pomocne w tym będzie skorzystanie z pomocy doradcy zawodowego. Dobrym wyborem będą szkoły zawodowe, gdzie zajęcia praktyczne będą odbywały się w szkolnych warsztatach, co będzie pewnością, że nauczymy się przygotowywać dania od podstaw (zajęcia praktyczne z technologii gastronomicznej). W zależności od szkoły gastronomicznej podstawowymi przedmiotami zawodowymi, w których poznamy wiedzę z dziedziny gastronomii, to przedmioty tj. m.in. technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych, podstawy żywienia człowieka, BHP w gastronomii, język obcy zawodowy w gastronomii, rachunkowość gastronomiczna, zajęcia praktyczne z technologii gastronomicznej, planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej, podstawy gastronomii, obsługa konsumenta. W zależności od tego, jaką szkołę zawodową ukończymy, po zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, uzyskujemy dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe m.in. w zawodzie kucharz lub technika żywienia i usług gastronomicznych. Choć kucharz lub szef kuchni nie musi posiadać wykształcenia gastronomicznego, to jednak priorytetem będzie posiadanie takiego wykształcenia.

Kucharz i szef kuchni to dwa różne stanowiska pracy, gdzie mamy przeróżny zakres obowiązków. W niniejszym wpisie poznamy stanowiska pracy kucharza i szefa kuchni, gdzie dowiemy się, za co odpowiada kucharz i szef kuchni w dziale produkcyjnym w kuchni. W następnym wpisie poznamy zakres obowiązków pomocy kuchennej i praktykantów. 





Przypisy:

Komentarze

  1. Aby podjąć pracę w branży gastronomicznej z pewnością należy także kochać to po prostu, bo gotowanie bez wkładania w to całego serca nie ma chyba większego sensu.
    Ja na przykład nie lubię gotować i kuchnia jest dla mnie jedynie miejscem do zaspokojenia głodu, więc kompletnie bym się w tym zawodzie nie sprawdziła :)
    Twój wpis w jasny i klarowny sposób wyjaśnia różnicę pomiędzy tymi dwoma zawodami.
    Pozdrawiam Cię cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Trudna i wymagająca praca. Mój mąż kształcił się w tym zawodzie, ale ostatecznie się przebranżowił.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hello Patryk, thank you so much for sharing this. I have never worked in this field, but I have worked with people most of my life...customer service in a retail setting such as a pet supply store, (both as a clerk and as a manager), receptionist, and I know that things are more difficult now than they were before I retired. (I am 68 now, retired for almost 4 years, as I will be 69 in October).
    Ever since Covid-19, restaurants and bars especially have suffered a loss. I think that whatever job one chooses to pursue, it is important to like what you do. I also think that the manager and owner should be kind to their staff, as when employees are treated with respect and kindness, they usually pass this on to the customers....kind of like a domino effect.
    Thank you so much for sharing this informative and enlightening post. I also wish to thank you for your kind comment on my blog. I do posts on Mondays and Thursdays, and your visit and comment means so much to me.
    I hope you have a great week.

    OdpowiedzUsuń
  4. Trudna i wymagająca praca :) podziwiam zarówno osoby wykonujące pracę kucharza jak i szefa kuchni, przy czym wydaje mi się, że szef kuchni może zastąpić kucharza, ale kucharz raczej nie może łatwo zastąpić szefa kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że czuła bym się dobrze w pracy w kuchni. Gdybym trafiła na szefa, który zna się na swoim fachu lubi eksperymenty. Ponadto dopingował by grupę, to jest to co powinien umieć. Dobry szef kuchni to też taki człowiek, który jest otwarty na nowinki, który nie boi się zmian smaków, i traktuje ludzi którzy z nim pracują z szacunkiem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Patryczku, ja jestem ogólnie tylko szefem domowej kuchni, ale 2 razy (jako członek ZS "Strzelec") gotowałam na poligonach dla ok. 40 strzelców. To było ekstremalne doświadczenie, mimo, że jednostka wojskowa udostępniła nam swoją kuchnię (musiałam zrobić papiery z Sanepidu) i miałam tzw. pomoc kuchenną. Harówa była od 6 rano i najbardziej jestem dumna nie z tego, że wszystko zjedli (bo byli wygłodniali jak wilcy), tylko że udało mi się ogarnąć ilość zakupów tak, że nikomu nie brakło porcji. Co prawda na pierwszym obiedzie my już nie zjadłyśmy, ale i tak samym próbowaniem byłyśmy najedzone, więc mogłyśmy wydać swoje porcje. Tak więc za najważniejsze uważam właśnie to planowanie i organizację pracy w kuchni. To wielka sztuka i odpowiedzialność!

    OdpowiedzUsuń
  7. Szef kuchni, jak każdy szef ma duży zakres zadań ;)
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj Patryku podjąłeś w artykule bardzo ciekawy temat. Szef kuchni to trudna i odpowiedzialna praca. Kiedyś często oglądałam programy Gordona Ramseya, bardzo mnie wciągaly. To była chyba Piekielna kuchnia Gordona... Polska wersja z Amaro niespecjalnie przypadło mi do gustu. Tam było pokazane ile się trzeba natrudzić żeby zostać dobrym szefem kuchni. Ja bym nie mogła robić w tym zawodzie. Lubię za to jeść dobre rzeczy 😀😀😀😀 Podziwiam ludzi prężnie działających w tej branży. Pozdrawiam serdecznie Patryku. Szacunek za ogromną wiedzę 😀

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Stres świąteczny i presja świąteczna. Jak sobie z tym poradzić, by święta były dla nas mniej stresujące i trudne? Psychologia.