Bezpieczeństwo i higiena żywności w gastronomii oraz prawo żywnościowe - szkolenia pracowników kuchni zakładów żywienia zbiorowego w zakresie HACCP, GHP i GMP
Jak już wielokrotnie wspominałem, iż szkolenia i dokształcanie pracowników jest bardzo ważne m.in. z gastronomicznego punktu widzenia oraz z punktu widzenia psychologii w zarządzaniu zasobami ludzkimi. Także już wielokrotnie wspominałem o tym, że w hierarchii potrzeb wg amerykańskiego psychologa Abrahama Maslowa, potrzeba samorealizacji (m.in. potrzeba rozwoju zawodowego) jest potrzebą wyższego rzędu wg piramidy potrzeb Maslowa. Osoby zarządzające m.in. zakładami gastronomicznymi powinni szczególnie zwracać uwagę na podnoszeniu kwalifikacji, jak i kompetencji pracowników, gdyż one nie tylko uzupełniają i aktualizują wiedzę, ale także wpływają znacząco na efekt wykonywania pracy. Prócz typowych szkoleń z zakresu gastronomii oraz kulinariów, pracownicy kuchni (personel) zakładu żywienia zbiorowego obowiązkowo powinni przejść wstępne oraz okresowe szkolenia w dziedzinie BHP, zgodnie z ustawą z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy oraz zgodnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 lipca 2004 r. w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy. W branży spożywczej, a w szczególności w branży gastronomicznej także osoby, które zajmują się m.in. produkcją gastronomiczną, powinni przejść szkolenie w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny żywności. Pracownicy z tego sektora nie tylko powinni mieć wiedzę o prowadzeniu dokumentacji związanej z HACCP, ale także wiedzę na temat umiejętności przyrządzania posiłków przestrzegając jednocześnie GMP i GHP.
Komentarze
Prześlij komentarz