Przejdź do głównej zawartości

Podróż kulinarna po Tunezji: Top 5 bardzo popularnych i znanych dań kuchni tunezyjskiej. Sztuka kulinarna, gastronomia.

Kuchnia tunezyjska to jedna z wielu kuchni Maghrebu, która jest mieszanką kuchni arabskiej, punickiej, śródziemnomorskiej, czy też berberyjskiej, a także łącząca wpływy francuskie, arabskie, czy też andaluzyjskie. W tym wpisie będziemy podróżować wirtualnie po świecie Tunezji. Wejdziemy zatem do świata Tunezji i zobaczymy, z jakich dań słynie Tunezja, jeśli chodzi o tamtejszą kuchnię. Poznamy tutaj 5 dań, które są charakterystyczne dla tamtejszej kuchni narodowej.

Wiele kuchni narodowych to zlepek różnych wpływów innych kuchni narodowych. I tak też jest w przypadku kuchni tunezyjskiej. Tunezja to jeden ze znanych krajów leżących w Afryce Północnej, która jest najczęściej odwiedzana przez turystów. Kuchnia tunezyjska słynie z mieszanki różnych innych kuchni narodowych, o czym już wcześniej wspomniałem. Także w kuchni tunezyjskiej używa się różnorodnych przypraw, oliwy z oliwek, owoców morza, mięsa, a także warzyw, jak np. pomidorów. Znana jest, chociażby z pasty Harrisa. O kuchni tunezyjskiej zostanie jeszcze poświęcony osobny wpis.

W niniejszym wpisie chciałbym skupić się na 5 dość ciekawych i wart uwagi potraw kuchni tunezyjskiej, które są wart wypróbowania. Przyjrzymy się pięciu wybranych przeze mnie dań kuchni tunezyjskiej, z których słynie Tunezja, które warto wypróbować, będąc w Tunezji. Wejdźmy zatem do świata kuchni tunezyjskiej i sprawdźmy, jakie dania możemy tam znaleźć.


Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.