Przejdź do głównej zawartości

Gruszka. Do jakich owoców zaliczamy gruszki w towaroznawstwie żywności? Jaka jest ich wartość odżywcza i energetyczna z punktu widzenia nauk o żywności i żywieniu człowieka?

Jednym z dość znanych nam owoców, które są popularne nie tylko w handlu, ale także w kulinariach oraz w cukiernictwie, to gruszki. Na świecie mamy bardzo dużą ilość przeróżnych odmian tego owocu, a ponadto cechują je nie tylko ich niskokaloryczność, ale także duża wartość odżywcza. Mają także dość ciekawą historię. W sztuce kulinarnej używa się gruszki do przyrządzenia różnych dań zasadniczych np. jako nadzienie do pieczonej kaczki z gruszkami, czy też do przyrządzenia piersi z kaczki z gruszkami i żurawiną. Także do potraw mącznych używa się gruszek np. do przyrządzenia knedli z gruszkami. Także gruszki używa się do przyrządzenia zup np. zupy pietruszkowo-gruszkowej, do deserów (np. do naleśników, tart, lodów), sałatek, napojów m.in. kompotów owocowych, a także gruszki można użyć do przyrządzenia różnych przetworów. Także w cukiernictwie używa się tego owocu do wykonania różnych wyrobów cukierniczych. Jak na wstępie wspomniano, iż z punktu widzenia nauk o żywności i żywieniu człowieka, gruszki zawierają dużą wartość odżywczą i o tym będzie mowa w niniejszym wpisie, w którym dowiecie się nie tylko ważnych informacji odnoszących się do gruszek z punktu widzenia towaroznawczego oraz historii żywności, ale także z punktu widzenia analizy żywności. Dowiecie się o tym, jakie składniki pokarmowe oraz różne inne związki chemiczne zawiera ten owoc, ale również o jego wartości energetycznej. Na koniec ciekawostka na temat drzew, jakimi są grusze. Otóż ten rodzaj drzew zalicza się do drzew z rodziny różowatych, podobnie jak śliwa.

Komentarze

  1. Bardzo fajne ciekawostki jak chociażby ta o Homerze :) Lubię gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie słyszałam o gruszce w zupie! Zaintrygowało mnie to, jak widać gruszka pasuje prawie do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejne ciekawe informacje i ciekawy wpis :) akurat gruszki nie są częstymi owocami które wykorzystuje w swojej kuchni. Najczęściej uzywamnje do kompotu świątecznego :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.