Przejdź do głównej zawartości

Gruszka. Do jakich owoców zaliczamy gruszki w towaroznawstwie żywności? Jaka jest ich wartość odżywcza i energetyczna z punktu widzenia nauk o żywności i żywieniu człowieka?

Jednym z dość znanych nam owoców, które są popularne nie tylko w handlu, ale także w kulinariach oraz w cukiernictwie, to gruszki. Na świecie mamy bardzo dużą ilość przeróżnych odmian tego owocu, a ponadto cechują je nie tylko ich niskokaloryczność, ale także duża wartość odżywcza. Mają także dość ciekawą historię. W sztuce kulinarnej używa się gruszki do przyrządzenia różnych dań zasadniczych np. jako nadzienie do pieczonej kaczki z gruszkami, czy też do przyrządzenia piersi z kaczki z gruszkami i żurawiną. Także do potraw mącznych używa się gruszek np. do przyrządzenia knedli z gruszkami. Także gruszki używa się do przyrządzenia zup np. zupy pietruszkowo-gruszkowej, do deserów (np. do naleśników, tart, lodów), sałatek, napojów m.in. kompotów owocowych, a także gruszki można użyć do przyrządzenia różnych przetworów. Także w cukiernictwie używa się tego owocu do wykonania różnych wyrobów cukierniczych. Jak na wstępie wspomniano, iż z punktu widzenia nauk o żywności i żywieniu człowieka, gruszki zawierają dużą wartość odżywczą i o tym będzie mowa w niniejszym wpisie, w którym dowiecie się nie tylko ważnych informacji odnoszących się do gruszek z punktu widzenia towaroznawczego oraz historii żywności, ale także z punktu widzenia analizy żywności. Dowiecie się o tym, jakie składniki pokarmowe oraz różne inne związki chemiczne zawiera ten owoc, ale również o jego wartości energetycznej. Na koniec ciekawostka na temat drzew, jakimi są grusze. Otóż ten rodzaj drzew zalicza się do drzew z rodziny różowatych, podobnie jak śliwa.

Komentarze

  1. Bardzo fajne ciekawostki jak chociażby ta o Homerze :) Lubię gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie słyszałam o gruszce w zupie! Zaintrygowało mnie to, jak widać gruszka pasuje prawie do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejne ciekawe informacje i ciekawy wpis :) akurat gruszki nie są częstymi owocami które wykorzystuje w swojej kuchni. Najczęściej uzywamnje do kompotu świątecznego :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.