Przejdź do głównej zawartości

Przepis kulinarny na austriackie smażone knedle serowe (po niem. Österreichische Gebratene Käseknödel/Kaspressknödel)

O kuchni austriackiej była już wielokrotnie mowa, gdzie omówiłem wiele wybranych dań charakterystycznych, a zarazem popularnych w kuchni austriackiej. Jednym z dość interesujących i smacznych potraw z kuchni austriackiej jest Österreichische Gebratene Käseknödel, zwane również w języku niemieckim austriackim Kaspressknödel, czyli austriackie smażone knedle serowe. Jest to typowe danie regionalne kuchni m.in. tyrolskiej (po niem. Tiroler Küche). Bazą knedli serowych jest czerstwe pieczywo pokrojone w kostkę, a w niektórych przepisach kulinarnych na te danie w austriackich stronach kulinarnych (np. na stronie internetowej www.ichkoche.at) znajdziemy również ziemniaki na liście składników. Znalazłem także przepis na te danie w programie podróżniczo-kulinarnym „Makłowicz w podróży” w odcinku numer 51 o tematyce związanej z Austrią i kuchnią austriacką, w którym również składnikiem tego dania były ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, dlatego też w przepisie kulinarnym na te danie, które tutaj Państwu podam, również znajdziecie ten składnik. Także głównym składnikiem tych smażonych knedli serowych jest ser żółty. Wiele jest austriackich przepisów kulinarnych na te danie, które można w różny sposób przyrządzić. Jest to dość interesujące danie kuchni austriackiej, które jest wart wypróbowania i również Państwu polecam wypróbować te danie.

Komentarze

  1. Odwiedziliśmy Austrię na weekend podczas podróży powrotnej z wakacji, ale nie wybraliśmy się do restauracji. Następnym razem spróbujemy czegoś regionalnego :) Te knedle pewnie by mi posmakowały :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sztuki pieczywa oznaczają kromki? Bułki czy chleba? A ser żółty jaki? Chciałabym zrobić te knedle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię serdecznie 🤗

      Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga oraz za poświęcenie dużego czasu na odwiedzenie moich wpisów oraz za dodanie wielu komentarzy.
      W ww. przepisie dotyczy kromek czerstwego pieczywa, czyli chleba, ale również może być czerstwa bułka. Dla ciekawostki dodam, że w Austrii sprzedaje się takie pieczywo czerstwe pokrojone w kostkę już w opakowaniach. Nazywa się to po niemiecku Semmelwürfel lub Knödelbrot. Sera żółtego można użyć dowolnego, choć w Austrii używa się do takiego dania m.in. Bergkäse, czyli górski ser żółty. Mam nadzieję, że rozwiałem Twoje wątpliwości co do tego przepisu na te niezwykłe i smakowite danie 🙂

      Pozdrawiam Cię cieplutko i z całego serca 🙋‍♂️😘💖
      Patryk

      Usuń
  3. O kuchni austriackiej wciąż wiem bardzo mało, nie jest ona chyba u nas tak znana jak inne europejskie kuchnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis na Österreichische Gebratene Käseknödel brzmi bardzo interesująco! Takich akurat nie jedliśmy bedac w Austrii :) Jestem pełna entuzjazmu, żeby spróbować przygotować tę potrawę. Uwielbiam odkrywać kuchnie różnych krajów i ta austriacka knedel serowa brzmi smacznie i sycąco. Wydaje się, że połączenie czerstwego pieczywa, sera, jajek i ziół musi tworzyć niezwykłe połączenie smaków. A fakt, że można również dodać ziemniaki, dodaje temu daniu jeszcze większej różnorodności. Już widzę, jak formuję te knedle i smażę je na złoty kolor :) Wydaje się być wspaniałym pomysłem podać je z sosem grzybowym lub śmietanowym, aby wzmocnić smak i stworzyć doskonałe połączenie. Nie mogę się doczekać tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W Austrii jeszcze nie byłam, więc i kuchnia austriacka jest mi całkiem obca. Ale kto wie... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy przepis, trochę skojarzyła mi sie ta potrawa z naszym mielonym, takie danie budżetowe.

    OdpowiedzUsuń
  7. O! widzę, że to pomysł na danie dla mojej rodzinki. Uwielbiam i chleb i ziemniaki i ser żółty. Fajne jest to, że doskonale można zutylizować nadmiar chleba. Sądzę więc, że podobna zasada dotyczy ziemniaków, gdy za dużo ugotujemy to będą idealne do tego dania?
    Pozdrawiam Monika:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię serdecznie 🤗

      Dziękuję z całego serca za odwiedzenie mojego bloga oraz za poświęcenie swojego czasu na przeczytanie wpisu i za napisanie komentarza. Jak najbardziej, że można wykorzystać ugotowane ziemniaki do tego dania, jeśli nam zostały z obiadu. To wspaniałe i przepyszne danie, wart wypróbowania 😉👍

      Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego oraz pozytywnego dnia 🤗😘💖
      Patryk

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.