Kapustę kiszoną w kulinariach można wykorzystać nie tylko do przyrządzenia wielu potraw, ale również do przyrządzenia surówki, która nie tylko jest smaczna i niskokaloryczna, ale również odżywcza z uwagi na fakt, iż kapusta kiszona nie tylko jest źródłem wielu składników pokarmowych, w szczególności witamin (witaminy C i witamin z grupy B) i składników mineralnych (makro- i mikroelementów) tj. np. żelazo, potas, wapń, fosfor, sód. Także kapusta kiszona jest źródłem bakterii probiotycznych, które odpowiadają za prawidłową florę bakteryjnych jelit. One mają znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, dlatego też warto włączyć ten produkt spożywczy do naszej diety. Komponując dania mięsne, do takich dań powinno się włączyć dodatek w postaci sałatki lub surówki warzywnej. Jedną z takich surówek, która świetnie pasuje do wielu dań mięsnych, jest surówka z kapusty kiszonej. Taka surówka często jest serwowana konsumentom w wielu zakładach żywienia zbiorowego. Można ją w różny sposób przyrządzić, dlatego też w niniejszym wpisie kulinarnym przedstawię Państwu przykładowy sposób przyrządzenia surówki z kapusty kiszonej.
Nasza ulubiona surówka do obiadu :)
OdpowiedzUsuńProsta i smaczna surówka, bardzo ją lubię! :)
OdpowiedzUsuńProsty przepis na pyszną surówkę, a ile w niej wartości odżywczych... Pychota!!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie surówki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie surówki - nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowe .
OdpowiedzUsuńUwielbiam sorowke z kapusty kiszonej :) zawsze była w moim rodziny domu i teraz też często ja robie :) To świetnie, że podkreślasz różnorodne możliwości wykorzystania kapusty kiszonej w kuchni. Surówka z kapusty kiszonej nie tylko dodaje smaku, ale także dostarcza cennych składników odżywczych :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona surówka :) Muszę ją dziś zrobić, bo narobiłeś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńlubię takie surówki
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie
OdpowiedzUsuńTeraz jest sezon na kapustę, sama ciągle robię z niej jakieś suróweczki :) Pyszności! Nie dość że apatyczna to jeszcze zdrowa, obecnie bardzo mi smakuje :) Najbardziej lubię ją z mięskiem, ale i samą potrafię zjeść :D
Pozdrawiam cieplutko
Taka surówka to samo zdrowie, do tego jest bardzo uniwersalna, można ją podać i do mięsa i do ryby :)
OdpowiedzUsuńNiezastąpiona do obiadu!
OdpowiedzUsuńNajlepsza surówka ever! Ja czasem dodaję małe jabłko i wtedy moja córka potrafi sama zjeść większość porcji 😁
OdpowiedzUsuńA ja nie próbowałam z natką pietruszki... A trzeba, tym bardziej, że natka mi rośnie cały rok na wyniesionej grządce!
OdpowiedzUsuńWitam Was serdecznie 🙋♂️
OdpowiedzUsuńChciałbym Wam wszystkim podziękować za Wasze wspaniałe komentarze odnoszące się do niniejszego postu. Wspaniale, że wiele osób lubi tę surówkę. Gorąco namawiam Was do częstego jej serwowania na obiad 😊
Pozdrawiam Was cieplutko i od serca 🥰😘🧡
Patryk