Przejdź do głównej zawartości

Składniki mineralne, czyli składniki pokarmowe odżywcze. Mikroelementy – fluor (F) i jod (I). Jakie funkcje pełnią te składniki mineralne w naszym organizmie, ich dzienne zapotrzebowanie oraz ich źródło w różnych produktach spożywczych.

W kolejnym wpisie na temat składników mineralnych omówimy kolejne dwa składniki mineralne z grupy mikroelementów tj. fluor (F) i jod (I). Są one bardzo niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego też w niniejszym wpisie omówimy nie tylko ich funkcje, jakie pełnią one w naszym organizmie, ale również skutki nadmiaru i niedoboru tych składników mineralnych - mikroelementów, ich dzienne zapotrzebowanie oraz źródło produktów spożywczych, które są źródłem fluoru i jodu. 

W kolejnym cyklu wpisów poświęconych składnikom mineralnym omówimy następne dwa składniki mineralne z grupy mikroelementów tj. kobalt (Co) i mangan (Mn).


Komentarze

  1. Jak zwykle u Ciebie, kolejny bardzo przydatny i pełen niezbędnych informacji post.
    Dziękuję za tę wiedzę, którą nam przekazujesz i pozdrawiam Cię serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak ilość składników powinna być w normie, zarówno nadmiar jak i niedobór bywają bardzo szkodliwe

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby tylko mikroelementy, ale bez nich ani rusz.

    OdpowiedzUsuń
  4. U Ciebie zawsze można liczyć na niezbędnik wiedzy o składnikach mineralnych - zawsze wtedy uświadamiam sobie jak mało o niektórych z nich tak naprawdę wiem. Cieplutko pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zawsze ciekawe i przydatne informacje :) nie zawsze wiemy, że zarówno niedobór jak i nadmiar mogą szkodzić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy i pouczający wpis! Fluor i jod są rzeczywiście kluczowe dla naszego zdrowia, więc dobrze jest wiedzieć więcej o ich funkcjach i wpływie na organizm. Z niecierpliwością czekam na kolejne wpisy o kobalcie i manganie. Dziękuję za wartościowe informacje i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oo to dlatego fluoruje się zęby!
    Miłego dnia! :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  8. Sehr lehrreich! Ich verwende immer jodiertes Salz.
    Liebe Grüße und noch eine schöne Woche :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dużo ciekawych informacji. Łapię się na tym, że mam małą wiedzę na ten temat.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny wpis, naprawdę artykuł zawierający mnóstwo wiedzy. Bardzo potrzebnej wiedzy w życiu codziennym. Wszak każdy z nas powinien wiedzieć co jest dobre dla jego organizmu, co warto stosować, w jakich ilościach i gdzie znaleźć potrzebne dla organizmu mikroelementy. Warto też zdawać sobie sprawę że nie tylko niedobór ale i nadmiar szkodzą. Dziękuję za sporą garść wiedzy i czekam na kolejne wpisy z tej serii! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam Was cieplutko 🖐😊
    Dziękuję z całego serca za to, że zechcieliście odwiedzić mojego bloga i przeczytać kolejny bardzo ważny z punktu widzenia żywieniowego niniejszy wpis na temat składników mineralnych. Jednocześnie mam nadzieję, że dzięki niniejszemu wpisowi, dowiedzieliście się dużo ciekawych informacji na temat omawianych w niniejszym wpisie składników mineralnych.
    Pozdrawiam Was cieplutko i ściskam Was mocno 🥰🤗💖

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.