Przejdź do głównej zawartości

Czym jest żywność (środek spożywczy), żywność przetworzona i nieprzetworzona oraz czym jest higiena środków spożywczych wg prawa żywnościowego i towaroznawstwa żywności?

Tematyką kolejnego wpisu jest żywność. Omówmy sobie nie tylko definicję żywności (nazywając inaczej środkiem spożywczym), ale również definicję żywności przetworzonej i nieprzetworzonej oraz higieny środków spożywczych wg definicji określonej w prawie żywnościowym. W niniejszej stronie także znajdziecie wpisy, w których wyjaśniłem, czym jest prawo żywnościowe i bezpieczeństwo żywności [1, 2].
Żywność odgrywa ważną rolę w naszym żywieniu, która dostarcza do naszego organizmu wiele składników pokarmowych tj. białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne (makro- i mikroelementy), czy też witaminy (rozpuszczalne w tłuszczach i w wodzie). Żywność także dostarcza nam energię. Kolejną rzeczą jest bezpieczeństwo żywności. Jak Państwo wiecie, iż produkcja i dystrybucja żywności jest uregulowana w prawie żywnościowym. Każda żywność musi być bezpieczna do spożycia dla konsumenta, dlatego też każda żywność jest produkowana z zastosowaniem systemu HACCP, GHP i GMP, a niekiedy producenci żywności wdrażają system zarządzania bezpieczeństwem żywności (ISO 22000), czy system zarządzania jakością (ISO 9001). Wdrażanie i stosowanie systemu HACCP, GHP oraz GMP w praktyce w zakładach produkujących i dystrybuujących żywność, czy też w zakładach żywienia zbiorowego (typu otwartego i zamkniętego) jest obowiązkowe, uregulowane w prawie żywnościowym oraz kontrolowane przez odpowiednie urzędy, które sprawują nadzór nad bezpieczeństwem żywności (m.in. Państwowa Inspekcja Sanitarna). O systemie HACCP opublikowałem już wpis na mojej stronie [3]. Należy także zwrócić uwagę na to, iż żywność musi mieć odpowiednie oznakowanie (skład, nazwę środka spożywczego, oznaczenie alergenów etc.), ale również środek spożywczy nie może być zafałszowany ani zepsuty. Na temat etykietowania produktów żywnościowych także opublikowałem wpis na mojej stronie [4].
Jeśli jest mowa o żywności przetworzonej i nieprzetworzonej, to chciałbym zwrócić uwagę na powszechny mit, który jest rozpowszechniany w wielu artykułach, czy też w dyskursie publicznym na temat żywności. Ten mit dotyczy szkodliwości spożywania żywności przetworzonej, którą mamy unikać w naszej diecie. Należy zwrócić uwagę na to, iż praktycznie większa część naszej diety stanowią produkty przetworzone, zresztą nie od dziś one stanowią główną część naszej diety. Od wielu lat przetwarza się żywność z punktu widzenia historycznego. W poniższej czwartej grafice przedstawiłem podział produktów żywnościowych na produkty nieprzetworzone, przetworzone i wysokoprzetworzone, gdzie podałem przykładowe produkty żywnościowe, które zalicza się do tych grup produktów żywnościowych. Wiele produktów przetworzonych są dość znane nam, a wiele z nich znajdują się w rekomendacjach żywieniowych. One dostarczają także wiele różnych składników pokarmowych, podobnie jak produkty nieprzetworzone. Nie tylko tutaj jest mowa o pieczywie, ale również o produktach zbożowych, makaronach, serach, kawie, tłuszczów roślinnych, czy też zwierzęcych. Także tutaj jest mowa o przetworach z warzyw. Takim przykładem jest przecier pomidorowy, który jest produktem przetworzonym, a także zawiera dużą ilość likopenu, który wpływa korzystnie dla naszego zdrowia. Oczywiście wszystko, co jemy w nadmiarze, nam szkodzi, niemniej jednak ten mit na temat szkodliwości produktów przetworzonych wynika po prostu z myleniem przez ludzi tychże produktów żywnościowych z produktami wysokoprzetworzonymi. Ta grupa produktów żywnościowych nie jest korzystna dla naszego zdrowia, jeśli spożywamy produkty wysokoprzetworzone dość często, dlatego też nie powinny stanowić główną część naszej diety. Takie produkty możemy spożywać jedynie w małych ilościach od czasu do czasu. Na ten temat pisałem już rozdziale poświęconym mitowi nt. produktów przetworzonych w moim drugim e-booku, którego wydałem. Mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości co do produktów przetworzonych i wiecie już, dlaczego one także powinny znajdować się w naszej diecie. 







Przypisy:

Komentarze

  1. Sporo zdawałoby się nudnej teorii, ale to podstawy które warto znać.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.