Przejdź do głównej zawartości

Składniki mineralne, czyli składniki pokarmowe odżywcze. Mikroelementy – miedź (Cu) i molibden (Mo). Jakie funkcje pełnią te składniki mineralne w naszym organizmie, ich dzienne zapotrzebowanie oraz ich źródło w różnych produktach spożywczych.

Wiele składników mineralnych odgrywa ważną rolę w naszym organizmie, dlatego też tak ważna jest odpowiednia dieta, która dostarczy nam różnych składników pokarmowych, szczególnie składników mineralnych w odpowiednich ilościach. Składniki mineralne zaliczamy do składników odżywczych budulcowych i regulujących. Do nich zaliczamy różne makroelementy, jak i mikroelementy. Do mikroelementów zaliczamy m.in. składniki mineralne - mikroelementy tj. miedź i molibden. Wiele produktów żywnościowych jest źródłem tych składników mineralnych, a ich normę zlecanego spożycia znajdziemy w aktualnych normach żywieniowych m.in. w publikacji Normy żywienia dla populacji Polski, która została zaktualizowana w roku 2024 r. przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. O miedzi i molibdenu przyjrzymy się bliżej w niniejszym artykule z dziedziny żywności i żywienia człowieka. 

W przedostatnim cyklu artykułów poświęconych różnym składnikom mineralnym przyjrzymy się kolejnym składnikom mineralnym, a dokładnie mikroelementom tj. miedź (Cu) i molibden (Mo). 
Z niniejszego artykułu dowiemy się co nieco o tych składnikach mineralnych, a mianowicie:
  • o roli, jakie pełnią omawiane w niniejszym artykule składniki mineralne - mikroelementy w naszym organizmie;
  • o skutkach nadmiaru i niedoboru tych składników mineralnych - mikroelementów w naszym organizmie;
  • o dziennym zapotrzebowaniu na te składniki mineralne - mikroelementy w oparciu o aktualne normy żywieniowe;
  • o tym, jakie produkty żywnościowe są źródłem tychże składników mineralnych - mikroelementów. 

W ostatnim artykule na temat składników mineralnych dowiemy się o kolejnych mikroelementach tj. żelazo (Fe) i selen (Se). 



Przypisy:

Komentarze

  1. Boże, nawet nie wiedziałam, że człowiek potrzebuje także molibdenu! Na szczęście bardzo lubimy i często jemy "ciemnozielone rośliny kapustne", więc chyba nie muszę się martwić o brak tego składnika w diecie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miedź, molibden, selen to składniki, o których się dużo rzadziej słyszy niż witamy :) fajnie, że przybliżasz informacje na ten temat :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O niektórych składnikach nawet nie słyszałam , więc też nie wiedziałam że są ważne i potrzebne. Dziękuję więc za ten post. Udanej końcówki marca 🙂🪻🪷

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe informacje, dla mnie wiele z nich jest nowych i nieznanych.
    Z pewnością przydadzą się wielu osobom, które dbają o swój organizm i o jego prawidłowe funkcjonowanie.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam się be bicia, że molibden i wiedza na jego temat jest mi totalnie oba, zatem dziekuję bo dziś dzięki Tobie wiem na jego temat nieco więcej :-) Wiosennie pozdrawiam Karo

    OdpowiedzUsuń
  6. It’s great that you're diving into the importance of minerals like copper and molybdenum. They play crucial roles in our bodies, even in small amounts. Understanding how these minerals affect our health and which foods provide them is really valuable for making informed dietary choices. I’m curious to learn more about how the balance of these minerals influences our well-being and which foods are best to include in a daily diet.

    Thank you for reading my new blog post, and have a nice Friday.
    https://www.melodyjacob.com/2025/03/follow-on-instagram-melodyjacob1.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Stres świąteczny i presja świąteczna. Jak sobie z tym poradzić, by święta były dla nas mniej stresujące i trudne? Psychologia.

Podsumowanie bieżącego roku – jak zrobić to w sposób efektywny? Psychologia.