Przejdź do głównej zawartości

Co kiedyś ludzie jedli, czyli krótka historia żywienia człowieka na przestrzeni różnych epok historycznych. Historia żywności i sztuki kulinarnej.

Kolejny wpis postanowiłem opublikować z dziedziny historii sztuki kulinarnej i żywności, w którym poruszę temat związany z dietą dawnego człowieka w różnych przykładowych epokach historycznych, które wybrałem i zaprezentowałem w poniższych grafikach. Jedną z dziedzin historii, jest historia sztuki kulinarnej i żywności, która jest ciekawa i fascynująca, gdzie możemy dowiedzieć się, jak kiedyś ludzie się odżywiali w różnych epokach historycznych, jak gotowano, jak produkowano żywność i skąd pochodzi nasza żywność. Naukowcy ciągle badają dawny styl życia i żywienia ludzi w różnych epokach historycznych. Dzięki temu możemy dowiedzieć się, co ludzie jedli od początków ludzkości. Wiemy doskonale o tym, że nie tylko dieta człowieka zmieniła się na przestrzeni lat, ale także sztuka kulinarna oraz produkcja żywności. Żywność już od dawna była importowana, a nowoczesne technologie pozwoliły nam w ułatwieniu produkcji żywności. Ponieważ nie było jeszcze wówczas lodówek, to ludzie wymyślali różne metody konserwacji żywności, aby szybko się nie psuła. Choć wiemy doskonale o tym, że otyłość i inne choroby żywieniowozależne wynikają przede wszystkim ze złego stylu odżywiania się i małej aktywności fizycznej, problemy żywieniowe mieli ludzie już od wielu lat, gdzie nie tylko ludzie cierpieli na problemy z układem pokarmowym, ale również ludzie cierpieli na głód, otyłość i choroby żywieniowozależne. Także problemem związanym z żywieniem było obżarstwo, które niejednokrotnie kończyło się przykrymi konsekwencjami zdrowotnymi, a nawet życia. 
W poniższych grafikach przedstawię krótki zarys historii dawnego stylu odżywiania się w przykładowych epokach historycznych. Dowiesz się, co ludzie jedli w danych czasach. Jeśli jeszcze chciałbyś dowiedzieć się o ciekawostkach historycznych związanych z żywnością i kulinariami, to zachęcam gorąco do odwiedzenia wpisu, w którym podałem kilka dość ciekawych i interesujących ciekawostek związanych z żywnością i kulinariami z punktu widzenia historii sztuki kulinarnej i żywności [1].





Przypisy:

Komentarze

  1. Bardzo ciekawy wpis, przeczytałam z ogromnym zainteresowaniem! To, że w średniowieczu ludzi bali się pić wodę przez różne choroby jest zrozumiałe, ale trzeba sobie wyobrazić ile alkoholu oni spożywali i jak często mieli ból głowy od odwodnienia :O

    OdpowiedzUsuń
  2. wow ciekawe co za czasy, jak by to było dzisiaj jakby tylko piwkowali ludzie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ciekawy post!!! Przeczytałam z wielkim zainteresowaniem i dziękuję Ci za możliwość poszerzenia mojej wiedzy w tym zakresie. Pozdrawiam Cię serdecznie 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci za bardzo miłe słowa oraz za to, że poświęciłaś swój cenny czas na przeczytanie i napisanie komentarza. Bardzo cieszę się z tego, że ten wpis bardzo Cię zainteresował, co pozwoliło Ci dostarczyć kolejnej dawki wiedzy z dziedziny historii żywności i sztuki kulinarnej. Postaram się jeszcze kilka postów o podobnej tematyce napisać, które również Cię zainteresują 🤗

      Pozdrawiam Cię również serdecznie 🖐👦❤
      Patryk

      Usuń
  4. Bardzo interesujący post :) ciekawa jestem jak za kilka stuleci zostanie podsumowany nasz obecny sposób odżywiania :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.