Przejdź do głównej zawartości

Dieta lekkostrawna. Czym jest dieta lekkostrawna? Jakie są zalecenia dietetyczne w diecie lekkostrawnej, które należy uwzględnić podczas organizacji usług żywieniowych w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego?

W zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego przyrządza się różne potrawy, które nie każde mogą być spożywane przez konsumenta. Tak jest w przypadku osób chorych, którzy muszą przestrzegać określonej diety w danej chorobie. W takim wypadku planuje się jadłospis dla określonej grupy konsumentów, którzy muszą przestrzegać określonej diety. Taki jadłospis musi spełnić określone zalecenia dietetyczne w danej chorobie. Posiłki te muszą również być przyrządzone zgodnie z zaleceniami dietetycznymi w diecie lekkostrawnej.

Samo przyjmowanie leków jest niewystarczające w leczeniu różnych chorobach, dlatego też zaleca się zastosowanie określonej diety, która odgrywa dość istotną rolę w leczeniu osoby chorej. Tak jest w przypadku m.in. szpitali, gdzie wymaga się, aby osoby chore przestrzegały określonej diety w danej chorobie, którą zaleci lekarz prowadzący. Wówczas należy serwować konsumentom wyłącznie posiłki, które są przyrządzone zgodnie z zaleceniami dietetycznymi. Podobnie zresztą jest w przypadku osób starszych, które przebywają w domach pomocy społecznej. Tam też przebywają osoby starsze, które muszą przestrzegać określonej diety, dlatego też osoby zajmujące się planowaniem żywienia powinni uwzględnić zalecenia dietetyczne w danej diecie. O tym już wspomniałem we wpisie, gdzie napisałem podstawowe zasady układania jadłospisów [1]. Taką przykładową dietą jest dieta lekkostrawna, o której będzie mowa w tym wpisie. To jedna z wielu diet, którą często stosuje się w organizacji usług żywieniowych w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego, w których przebywają konsumenci, którzy muszą stosować taką dietę. 

W tym wpisie dowiecie się, czym jest dieta lekkostrawna, dla kogo jest przeznaczona ta dieta i jakie są zalecenia dietetyczne, jeżeli chodzi o dietę lekkostrawną. Także dowiecie się, jak przyrządzać posiłki dla konsumentów w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego, którzy muszą przestrzegać diety lekkostrawnej. 






Linki:

Komentarze

  1. Dla wielu osób nie do pojęcia jest np. że to ogórki kiszone są bardziej korzystne dla układu pokarmowego niż świeże.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za Twój komentarz. Zgadzam się z Tobą, że ogórki kiszone są lepsze dla naszego układu pokarmowego. W przypadku diety lekkostrawnej, nie zaleca się warzyw marynowanych ani konserwowanych :) Nie mniej jednak warto włączyć ogórki kiszone do naszej diety podstawowej. One wpływają korzystnie na naszą mikroflorę bakteryjną układu pokarmowego.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę Tobie miłego dnia,
      Patryk

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.